Σελίδα 37 από 42 ΠρώτηΠρώτη ... 273536373839 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 361 έως 370 από 417
 1. #361
  Junior Member Το avatar του χρήστη joker_black
  Εγγραφή
  Sep 2013
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Athens
  Μηνύματα
  15

  Προεπιλογή

  Θα ήθελα να κάνω μερικές σημαντικές διευκρινίσεις, αναφορικά με το Νέο πολιτικό σκηνικό στη Νορβηγία, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται:

  Το ακροδεξιό κόμμα, Κόμμα της Προόδου (fremskrittspartiet), συγκέντρωσε 16.4% των ψήφων και, παρά την πτώση του από το 22.9%, θεωρείται ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Το ακροδεξιό κόμμα, Κόμμα της Προόδου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, εμφανίζεται ως ο πιθανότερος εταίρος των Συντηρητικών της Erna Solberg για το σχηματισμό της Νέας Κυβέρνησης στη Νορβηγία.

  Η Σιβ Γένσεν (Siv Jensen), πρόεδρος του Κόμματος της Προόδου, δήλωσε ότι το κόμμα της θα αποκτήσει μεγάλη επιρροή και δε θα στηρίξει μια κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή ενός μεγάλου μέρους του προγράμματος του Κόμματος της Προόδου.

  Είναι αυτονόητο ότι σε κυβερνήση συνεργασίας όλοι οι εταίροι αυτής της κυβέρνησης εφαρμόζουν ένα μέρος του προγράμματος τους. Όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι πρακτικά αδύνατο να μην εφαρμοστούν αρκετές θέσεις του ακροδεξιού κόμματος της Νορβηγίας. Κι είναι ολοφάνερο ότι οι Συντηρητικοί (σημειωτέον ότι θα είναι η πρώτη Κεντροδεξιά Κυβέρνηση μετά από δεκαετίες στη Νορβηγία) κι η Erna Solberg χρειάζονται τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος της Siv Jensen. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε διαφορετική πολιτική σε αρκετά ζητήματα. Έχει διατυπωθεί η άποψη να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα ανειδίκευτων εργατών (προερχόμενοι κυρίως εκτός Ευρώπης), αλλά όχι αυτό του επιστημονικού προσωπικού.

  Για την ιστορία να θυμίσω πως ο Anders Breivik ήταν τέκτονας (μασόνος) κι ακροδεξιός, μέλος του κόμματος της Siv Jensen, Κόμμα της Προόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πράξεις του ενέχουν συλλογική ευθύνη. Αλίμονο, άλλωστε. Μόνο στο Ελλαδιστάν τα βλέπουμε έτσι τα ζητήματα και δε βλέπουμε τα αυτονόητα.

  Επομένως, με λίγα λόγια, δε βλέπω το λόγο ανησυχίας για όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στη Νορβηγία.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη joker_black : 25-09-2013 στις 00:20

 2. #362
  Senior Member
  Εγγραφή
  Oct 2012
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Oslo
  Μηνύματα
  207

  Προεπιλογή

  Nαι αλλά τι γίνεται με το θεμα της οικονομικής πολιτικής τους; Καποιος απο αυτους θελει να σπαταλιστουν παραπανω χρηματα απο τα πετρέλαια πχ.
  Μήπως στο τελος η Νορβηγια καταληξει Ελλάδα;

 3. #363
  Junior Member Το avatar του χρήστη joker_black
  Εγγραφή
  Sep 2013
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Athens
  Μηνύματα
  15

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο afrodite Εμφάνιση μηνυμάτων
  Nαι αλλά τι γίνεται με το θεμα της οικονομικής πολιτικής τους; Καποιος απο αυτους θελει να σπαταλιστουν παραπανω χρηματα απο τα πετρέλαια πχ.
  Μήπως στο τελος η Νορβηγια καταληξει Ελλάδα;

  Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση για τον εξής λόγο: Η Νορβηγία δεν είναι προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων... Eίναι ανεξάρτητο κράτος, με Εθνικό νόμισμα, έχοντας αρνηθεί 2 φορές, σε ισάριθμα δημοψηφίσματα (στην Ελλάδα δε θέτουν δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα-δε δίνουν το λόγο στον κόσμο), να ενταχθεί στην Ε.Ε. Eίναι μέλος της ΕΟΧ (Ευρωπαικός Οικονομικός Χώρος) μόνο κι εφαρμόζει τη Συνθήκη Sengen.

  Καταλαβαίνω την ανησυχία, αλλά είναι εντελώς λάθος να θεωρούμε ότι η Νορβηγία θα καταλήξει σαν την Ελλάδα. Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας και πολιτικών αποφάσεων σε πάρα πολλά ζητήματα, που καθιστούν τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας εντελώς άστοχη.

  Το οικονομικό μοντέλο της Νορβηγίας στηρίζεται στο ''Μεγάλο'' Κράτος. Το δημόσιο απασχολεί 780.000 υπαλλήλους (σχεδόν όσους κι η Ελλάδα των 11.000.000), με καθεστώς μονιμότητας και με πληθυσμό κοντά στα 5.000.000. Για το σκοπό αυτό διαθέτει το 14% του ΑΕΠ (11% η Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό). Παρόλα αυτά, δεν έχει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Το χρέος της Νορβηγίας είναι κοντά στο 40% κι ο προυπολογισμός της πάντοτε πλεονασματικός, όπως κι οι, περίπου, 3000 δημόσιες και δημοτικές της επιχειρήσεις, που χρηματοδοτούν το 50% των κρατικών εσόδων, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς η φορολογική πολιτική προς τους πολίτες και να επιβάλλονται εξοντωτικοί φόροι.

  Το κεφάλαιο του ορυκτού πλούτου έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Δεν έχει ξεπουληθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα (όπως επιθυμούν στο Ελλαδιστάν). Η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών STATOIL εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία κι από εκεί στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ταμείο. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην STATOIL υπάρχει και λειτουργεί σύμφωνα με τις κρατικές αρχές κι υπό την επιτήρηση αυτών.

  Τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου έχουν διάρκεια εκμετάλλευσης ορισμένες δεκαετίες, όπως είναι γνωστό. Τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή η Νορβηγία έχουν χρόνο ''ζωής'' 15-20 χρόνια ακόμα, περίπου. Το σημαντικό είναι ότι συνεχώς ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα. Το 2011 ανακαλύφθηκε στα δυτικά, μεταξύ δύο ήδη υφιστάμενων πλατφορμών εξόρυξης, νέο γιγαντιαίο κοίτασμα της τάξης των 500 εκατομμυρίων έως 1.2 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Το μέγεθος του μπορεί να αποφέρει τρισεκατομμύρια. Επίσης, πριν λίγες ημέρες, ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα στα βόρεια της χώρας, στη θάλασσα του Μπάρεντς (Barents Sea). To κοίτασμα αυτό εκτιμάται στα 160 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 1.13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Αυτά τα νέα κοιτάσματα δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί, με την έννοια ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η εξόρυξη.

  Επομένως, η Νορβηγία έχει λύσει το οικονομικό της ζήτημα για τα επόμενα 100 χρόνια, ακόμα κι αν αποφασίσει να έχει ως κύρια πηγή εσόδων της τον ορυκτό πλούτο. Επειδή, όμως, οι Νορβηγοί θέλουν να εξασφαλίσουν για πολλά χρόνια ακόμη την οικονομική τους άνθηση κι ευημερία, στρέφονται και σε άλλες πηγές κέρδους και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Δεν τίθεται θέμα κατασπατάλησης του ορυκτού πλούτου της Νορβηγίας. Τα χρήματα πάνε σε συγκεκριμένους σκοπούς.

  Η Erna Solberg είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι επιθυμεί να κάνει ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, να παρέχει μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή και να φέρει την οικονομία στο σημείο που δε θα εξαρτάται από τον ορυκτό πλούτο μόνο. Αυτό, πρακτικά, δε σημαίνει ότι θα γίνουν κοσμογονικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών. Έχει σημασία ποιοί θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι. Θεωρώ σίγουρη την παρουσία, δίπλα στην Erna Solberg, της Siv Jensen του ακροδεξιού κόμματος. Και θεωρώ σίγουρη την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα, κάτι που δε θα επηρεάσει όσους είναι υπήκοοι χωρών της Ευρώπης.

  Τα προβλήματα στη Νορβηγία δεν είναι οικονομικής φύσης, αλλά προβλήματα καθημερινότητας. Οι λακούβες στους δρόμους, η αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών κλπ είναι μερικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την εκάστοτε κυβέρνηση. Είχε γίνει και προεκλογική αναφορά σε αυτά τα ζητήματα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία έχει τον ίδιο, περίπου, σε μέγεθος, ορυκτό πλούτο με την Ελλάδα, με τη διαφορά που ανέφερα στην αρχή να κάνει τη διαφορά. Τη Νορβηγία την κυβερνούν Νορβηγοί...
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη joker_black : 25-09-2013 στις 18:16

 4. #364
  Member Το avatar του χρήστη Erandi
  Εγγραφή
  Nov 2013
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Bruxelles
  Μηνύματα
  50

  Προεπιλογή

  joker poli endiaferon oi plirofories sou..
  What doesnt Kill you,Makes you Stronger..

 5. #365

 6. #366
  Member Το avatar του χρήστη freeaway
  Εγγραφή
  Jun 2013
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Crete
  Μηνύματα
  59

  Προεπιλογή

  παιδιά, να ρωτήσω κάτι που έχει γραφτεί σίγουρα πιο πρίν.
  Στη Νορβηγία απ'οτι είχα διαβάσει μπορείς να μαθεις εκεί τη γλώσσα αλλά πληρώνεις. Αλλά εγώ κάπου στις σημειώσεις μου είχα σημειώσει ενα ποσό. το 450 περίπου..
  Αλλά δε θυμάμαι αν είναι ευρώ ή κορώνες? (ελπίζω κορώνες :P )

 7. #367
  Senior Member
  Εγγραφή
  Oct 2012
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Oslo
  Μηνύματα
  207

  Προεπιλογή

  Θα σου χαλάσω το ονειρο.... Μακάρι να ήταν 450 κορωνες.

  Τα ποσα διαφέρουν αναλογα με τη σχολή. Απο 4500 ΚΟΡΩΝΕΣ εως 7000 ΚΟΡΩΝΕΣ αναλογα με το πόσα άτομα ειναι στην αιθουσα. Για το 7000 κορωνες δεν το εχω σίγουρο. Ετσι ακουσα μια κοπελα να λεει...βεβαια μιλουσε για προετοιμασια για το Bergen test.

 8. #368
  Senior Member Το avatar του χρήστη patrioten
  Εγγραφή
  Mar 2012
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Stockholm
  Μηνύματα
  1.143

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο freeaway Εμφάνιση μηνυμάτων
  παιδιά, να ρωτήσω κάτι που έχει γραφτεί σίγουρα πιο πρίν.
  Στη Νορβηγία απ'οτι είχα διαβάσει μπορείς να μαθεις εκεί τη γλώσσα αλλά πληρώνεις. Αλλά εγώ κάπου στις σημειώσεις μου είχα σημειώσει ενα ποσό. το 450 περίπου..
  Αλλά δε θυμάμαι αν είναι ευρώ ή κορώνες? (ελπίζω κορώνες :P )
  Περίπου είναι "100nok την ώρα" για το Όσλο (για να μην ψάχνεις) !!!

  PRISER FOR NORSKKURS VÅREN 2014 !

  www.learnnorwegian.no

  Kurs: Norwegian language courses in Oslo

  Συνημμένα αρχεία Συνημμένα αρχεία
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη patrioten : 08-02-2014 στις 18:41
  "Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός."

 9. #369
  Member Το avatar του χρήστη freeaway
  Εγγραφή
  Jun 2013
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Crete
  Μηνύματα
  59

  Προεπιλογή

  ω, ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις!
  patrioten ήσουν απολυτα κατατοπιστικος με τα link!

 10. #370
  Junior Member
  Εγγραφή
  Aug 2014
  Gender
  Female
  Περιοχή
  crete
  Μηνύματα
  1

  Προεπιλογή

  Kαλησπέρα παιδιά! Πρόσφατα πήρα την απόφαση να μεταναστεύσω, και μπορώ να πω ότι το φόρουμ είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό! Εδώ και λίγο καιρό παρακαλουθώ μαθήματα νορβηγικών από διάφορες ιστοσελίδες και σκοπεύω να συνεχίσω με κάποιο δάσκαλο για καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας. Είμαι δασκάλα κι απ΄ό,τι κατάλαβα υπάρχουν (ή υπήρχαν..; ) θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, οπότε αρχικά σκέφτομαι να στραφώ προς αυτή την κατεύθυνση.
  Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, όσοι τα καταφέρατε, και μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, να μοιραστείτε μαζί μας τη μέχρι τώρα εμπειρία σας από τη ζωή στη Νορβηγία.

Σελίδα 37 από 42 ΠρώτηΠρώτη ... 273536373839 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

 1. Μετανάστευση στη Νορβηγία
  Από Olga in forum Μετανάστευση στην Ευρώπη
  Απαντήσεις: 397
  Τελευταίο Μήνυμα: 12-08-2016, 18:34
 2. Mεταναστευση στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος υγείας ισχύει;
  Από vasilis21 in forum Μετανάστευση στις ΗΠΑ
  Απαντήσεις: 4
  Τελευταίο Μήνυμα: 06-04-2016, 16:29
 3. Νορβηγία-Σουηδία
  Από v.zacharis in forum Διάφορα Θέματα
  Απαντήσεις: 13
  Τελευταίο Μήνυμα: 07-05-2015, 21:40
 4. Mετανάστευση για Σπουδές με την κοπέλα μου
  Από Κωστας123 in forum Εκπαίδευση και Σπουδές
  Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 09-01-2013, 17:41
 5. Mετάναστευση...όπου γης και Πατρίς!
  Από αντρικος in forum Μετανάστευση και η ελληνική ομογένεια
  Απαντήσεις: 2
  Τελευταίο Μήνυμα: 26-01-2012, 21:31

Ετικέτες γι αυτό το Θέμα (tags)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •