Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 7 από 7
 1. #1
  Moderator Το avatar του χρήστη vertigo
  Εγγραφή
  Sep 2012
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Southern Cross
  Μηνύματα
  1.431

  Exclamation Brexit: Πώς επηρεάζει Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους

  Brexit: Πώς επηρεάζει Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους


  Βίζα για ταξίδια, κατάργηση επιδομάτων και αυτόματη αύξηση διδάκτρων τουλάχιστον κατά 6.000 ευρώ στα πανεπιστήμια - Στο σκοτάδι χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι

  Αλλάζουν άρδην οι συνθήκες για τους αλλοδαπούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Για τους μεν φοιτητές υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, έως και κατά 30%-40% περίπου. Σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών.

  Μέχρι στιγμής οι Ελληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

  Για τους δε Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα και πολύ πιο περίπλοκα. Το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία. Οι ίδιοι οι Ελληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

  Τι θα γίνει με τους φοιτητές

  Εως το 2015 οι Ελληνες συνέθεταν την πέμπτη κατά σειρά πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Ελληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους. Δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών (Ελλάδα: 11 εκατομμύρια κάτοικοι, Ιταλία: 60 εκατομμύρια), το μέγα πλήθος των Ελλήνων σπουδαστών συνιστά πειστήριο του μαγνητισμού που ασκούν τα βρετανικά ΑΕΙ στους συμπατριώτες μας. Σε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών (και πανεπιστημιακών λειτουργών διαφόρων βαθμίδων) υπολογίζεται σε περίπου 35.000 άτομα - αν και δεν είναι εξακριβωμένο πόσοι παραμένουν ή έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

  Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τους Ελληνες φοιτητές και τις οικογένειές τους θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους αυτόχθονες Βρετανούς και τους αλλοδαπούς. Δεν αποκλείεται καθόλου ότι ύστερα από το Brexit οι Ελληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 11.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ.

  Μολονότι οι διαβαθμίσεις είναι σχεδόν ατελείωτες, αναλόγως της πολιτικής κάθε πανεπιστημίου στο Λονδίνο, στην κεντρική Αγγλία, στη Σκοτία κ.λπ., η διαφορά στα δίδακτρα αποτυπώνει το πόσο μπορεί να κοστίσει το Brexit στους φοιτητές που δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα. Αλλά αρκεί μόνο ο αποκλεισμός των Ελλήνων φοιτητών από τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο για να φανούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες του Brexit. Με το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία, οι περισσότεροι σπουδαστές βασίζονται στα φοιτητικά δάνεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Σαν κοινοί «αλλοδαποί», χωρίς δικαίωμα λήψης δανείου και με αυξημένα δίδακτρα, οι Ελληνες φοιτητές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.

  Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αριστείδης Μαδέλλης, υπεύθυνος του οργανισμού studiesinuk.net που αναλαμβάνει να διευκολύνει τις διαδικασίες για τους Ελληνες οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία, δηλώνει στο «ΘΕΜΑ»: «Οι Βρετανοί μάς έχουν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι στην ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το “ναι στο Brexit”».

  Είναι αυτονόητο ότι οι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το βρετανικό κράτος, την οποία δεν θα θυσίαζε. Και είναι επίσης σαφές ότι, σε περίπτωση μεγάλης και απότομης αύξησης των διδάκτρων, οι ενδιαφερόμενοι να φοιτήσουν στη Βρετανία θα στραφούν σε άλλα πανεπιστήμια, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού. Με άλλα λόγια, οι παρενέργειες του Brexit στην εισαγωγή φοιτητών θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών ΑΕΙ, καθαρώς από επιχειρηματική άποψη. Και δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι ακόμη και μόνο η συζήτηση περί αποχώρησης από την Ε.Ε., καταρχήν, αποθαρρύνει τους σπουδαστές.

  Πολυάριθμα δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ καταγράφουν την αρνητική τάση, μεταφέροντας δεδομένα από έρευνες και δημοσκοπήσεις. Και πέρα από την ποσοτική ζημιά, υπογραμμίζεται συχνά και η ποιοτική: Οι φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του συνόλου των προπτυχιακών σπουδαστών στα βρετανικά ΑΕΙ. Ομως, επειδή αυτοί είναι κατά κανόνα πιο επιμελείς και συνήθως διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες, σχεδόν όλοι σκοπεύουν να παραμείνουν στη Βρετανία για μεταπτυχιακά, έρευνα, επαγγελματική αποκατάσταση κ.λπ., συμβάλλοντας στην ενίσχυση της χώρας με πρώτης γραμμής επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά το αμιγώς πρακτικό επίπεδο, η Βρετανία, ούτως ή άλλως, δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, οπότε το Brexit δεν πρόκειται να επιφέρει καμία διαφορά σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα. Οι όποιες επιπτώσεις θα συναρτώνται με το πώς θα διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ και λίρας στην εποχή μετά την απόσχιση.

  Δυσκολίες για τους εργαζομένους

  Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

  Ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεωρεί ότι «για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν - κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία. Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

  Οι συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit και όχι το Brexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Ελληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων απέδρασαν από την Ελλάδα και ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσουν, το Brexit είναι ένας νέος εφιάλτης.
  ''Minds are like parachutes... they only function when open.''

 2. #2
  Moderator Το avatar του χρήστη vertigo
  Εγγραφή
  Sep 2012
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Southern Cross
  Μηνύματα
  1.431
  ''Minds are like parachutes... they only function when open.''

 3. #3
  Senior Member Το avatar του χρήστη patrioten
  Εγγραφή
  Mar 2012
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Stockholm
  Μηνύματα
  1.143

  Προεπιλογή

  UK votes leave: Why it will take at least two years to exit the EU

  The legal fine print
  Brexit, it will trigger Article 50 of the 1973 Treaty of Lisbon, which gives both sides two years to negotiate an exit.
  However, because the UK is so intricately entwined with the EU, it could take many years longer than that. During that time, EU laws will still apply to the UK and it will be, for the most part, business as usual.
  The European Council is meeting next Tuesday and Wednesday.  UK votes leave: Why it will take at least two years to exit the EU - CNN.com
  "Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός."

 4. #4
  Moderator Το avatar του χρήστη vertigo
  Εγγραφή
  Sep 2012
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Southern Cross
  Μηνύματα
  1.431

  Προεπιλογή

  Στην αντεπίθεση η ΕΕ: Να τελειώνουμε με τους Βρετανούς

  Γιούνκερ: Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον τρίτη χώρα - Κοινή δήλωση των 27 προς βρετανική κυβέρνηση: Εφαρμόστε την εντολή του λαού όσο το δυνατόν συντομότερα

  Στην αντεπίθεση περνάει η Ευρώπη μετά το βρετανικό «όχι» καθώς καλεί τη Βρετανία να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ: «Αναμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή όσο το δυνατόν συντομότερα, όσο επώδυνη και αν είναι η διαδικασία». Και όλα αυτά ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι η απόφαση για Βrexit δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι λιγότερο ευρωπαϊκό, επικροτώντας την απόφαση Κάμερον να μην ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ.

  Ο Oλάντ στη δήλωσή του ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό την διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

  Στο ίδιο κλίμα και ο Βέλγος πρωθυπουργός: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί τώρα να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με την Μ. Bρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες».
  Γάλλος ΥΠΕΞ: Είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ  Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

  «Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Eυρωπαίων σοσιαλιστών.

  «Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης».

  Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας», πρόσθεσε.

  «Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

  Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον γερμανό, τον τσέχο και τον ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.
  Θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
  Κοινή δήλωση των τεσσάρων προέδρων της ΕΕ  «Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά τη σεβόμαστε».

  Με αυτά τα λόγια καταλήγει η λακωνική κοινή δήλωση των τεσσάρων Προέδρων της Ε.Ε. μετά το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρκ Ρούτε, κάτοχος της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του τελευταίου και εξέδωσαν την πρώτη κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε ισχυροί ώστε να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κράτων- μελών θα συνεχιστεί».

  Οι τέσσερις Πρόεδροι αναφέρονται επίσης στη ταχεία εφαρμογή των διαδικασιών αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως αναφέρονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τάχιστα με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικυρώσει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.».


  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «τρίτη χώρα»


  Τρίτη χώρα θεωρεί πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Γιούνκερ διάβασε το κοινό ανακοινωθέν στην ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την Μέγαλη Βρετανία ως τρίτη χώρα.

  «Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί πολίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή αλλά την σεβόμαστε», είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

  Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός δήλωσε στην συνέχεια πως η κατάσταση αυτή είναι «πρωτόγνωρη» αλλά η ΕΕ θα «παραμείνει δυνατή και προσηλωμένη στις αξίες προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της». Στο κοινό ανακοινωθέν που διάβασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρεται επίσης πως η Ένωση των 27 (πλέον) θα συνεχίσει και πως μαζί θα συνεχίσουν να λύνουν τα προβλήματα τους και να δημιουργούν ανάπτυξη.

  Η συμφωνία με το πακέτο παραχωρήσεων που επιτευχθεί στις Συνόδους στις 18 και 19 Φεβρουαρίου δεν υφίσταται πιά όπως είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και αναμένεται τώρα να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ έτσι ώστε να φύγει η Μεγάλη Βρετανία.

  «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε γρήγορο ρυθμό σχετικά με τους όρους της απόσυρσης της ΜΒ από την ΕΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η ΜΒ παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και τις υποχρεώσεις της» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

  Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την κινητοποίηση του «Γαλλο-Γερμανικού άξονα» ο Πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε πως αναμένει να ληφθεί δράση γρήγορα και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους καθώς η κατάσταση αυτή της αβεβαιότητας «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
  ''Minds are like parachutes... they only function when open.''

 5. #5
  Junior Member
  Εγγραφή
  Jun 2016
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Crawley
  Μηνύματα
  26

  Προεπιλογή

  Για όλους στην αρχή τα νέα είναι σοκαριστικά.

  Σε δεύτερη ανάγνωση όμως θα ήθελα να προσφέρω προς την κατεύθυνση της ηρεμίας και της λογικής.

  Πιστεύω ότι ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγούν πραγματικά συμπεράσματα.

  Το βασίζω σε μια απλή παραδοχή: Είναι τόσο μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα της Βρετανίας με την Ευρώπη, που πέρα από τις εντυπώσεις και τις εθνικιστικές εξάρσεις, δεν έχει λογική να επέλθει ένα ουσιαστικό "διαζύγιο"

  Δεν έχει λογική να διαλυθεί η καλή συνεργασία, όπως και δεν έχει λογική να αλλάξει η κατάσταση για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες

  Όλα αυτά που συμβαίνουν τα βλέπω ως πολιτικο παιχνίδι των Συντηρητικών, παιχνίδι εξουσίας και επιβολής εσωτερικό της Βρετανικής πολιτικής σκηνής. Δυστυχώς άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου με τις σαχλαμάρες τους και δυστυχώς παρέσυραν έναν ολόκληρο λαό σε σκέψεις που δεν έχουν σχέση με την παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα

  Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι θα γίνει κωλοτούμπα. Όχι άμεσα, αλλά έμμεσα και κατά τη διάρκεια των 2 ετών διαπραγμάτευσης που μπορεί να γίνουν και "αρμένικη βίζιτα" και να διαρκέσουν και περισσότερο

  Επίσης πιστεύω ότι η οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ θα είναι ακριβώς στα ίδια πλαίσια, απλά θα την πλασάρουν ως υπερήφανη εθνική νίκη στους Άγγλους

  Θεωρώ ότι δεν θα επιτρέψουν να αποσχιστεί η Σκωτία και η Ιρλανδία

  Θεωρώ ότι δεν θα επιτρέψουν να διαλυθεί το Σίτυ επειδή κάποιος Φάρατζ ή κάποιος Τζόνσον τα έκαναν πλακάκια με τους Αμερικάνους για να διαλύσουν την Ευρωπαική Ένωση

  Σας ενημερώνω επίσης ότι η Ευρωπαική Ένωση δεν θα διαλυθεί ότι και να γίνει. Και ότι ειδικά για εμάς τους Έλληνες, συμφέρον μας είναι να είμαστε μέλος της και να στηρίζουμε την Ευρωπαική ιδέα.

  Αυτά από εμένα. Ψυχραιμία και καλή τύχη σε όλους μας!

  Στις στιγμές της κρίσης να είμαστε ενωμένοι και να σκεφτόμαστε την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη συνεργασία. Ούτε τα εθνικά κράτη, ούτε το παρελθόν είναι η λύση. Λύση είναι ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη! Όχι στο μίσος, όχι στο ρατσισμό, όχι στο διχασμό!

 6. #6
  Moderator Το avatar του χρήστη vertigo
  Εγγραφή
  Sep 2012
  Gender
  Female
  Περιοχή
  Southern Cross
  Μηνύματα
  1.431

  Προεπιλογή

  Γιατί το Brexit πλήγωσε τους νέους | Protagon.gr

  Γιατί το Brexit πλήγωσε τους νέους

  Οι νέοι έχασαν - Η αποχώρηση της Βρετανίας έχει αιφνιδιάσει τόσο τους Βρετανούς όσο και τους υπόλοιπους ευρωπαίους φοιτητές και εργαζόμενους - Οι μεν απολογούνται, οι δε απαντούν με μηνύματα αλληλεγγύης.
  Κάποιοι νέοι της Βρετανίας δεν έμειναν ξύπνιοι για να δουν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ψήφισαν, ήπιαν μία (δυο, τρεις, τέσσερις) μπύρα και έπεσαν για ύπνο. Ηταν αυτοί -πολλοί- που πίστευαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό που ήθελαν: να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προφανώς! Το πρωί σοκαρίστηκαν. Πίστευαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν το «λογικό», ένιωσαν σχεδόν αηδιασμένοι από την απόφαση της πλειοψηφίας. «Πώς γίνεται να είμαστε τόσο ηλίθιοι;»

  Απόγνωση. Στα μηνύματα και τα σχόλια που ανέβαιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχες την εντύπωση ότι απολογούνταν για μία προδοσία, για μία αιφνιδιαστική πράξη βίας. «Λυπάμαι, ειλικρινά, εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου (ή τουλάχιστον εκ μέρους του 16.141.241)», έγραφαν. «Ευρώπη, ευρωπαίοι φίλοι, σας αγαπώ», σχολίασε ένας άλλος. «Εχετε την αγάπη της Ιταλίας!», απάντησε φίλη του. «Welcome to the dark side», είπε για να σπάσει τον πάγο ο Ελβετός. Οι μεν έγραφαν απολογητικά, οι δε απαντούσαν με αλληλεγγύη.

  Ολοι τους -όσοι στήριζαν το Bremain- αισθάνθηκαν το πρωί της Παρασκευής έναν φόβο. Αλλωστε, γεννήθηκαν σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έζησαν οι μεγαλύτεροι. Το Tείχος του Βερολίνου είχε πέσει -ή ήταν πολύ μικροί να το θυμούνται- και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης επανέρχονταν από μία μακρά περίοδο απομόνωσης στον χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν πάντα στο μυαλό τους κάτι δεδομένο. Μία ανοιχτή πόρτα που (για κάποιους) ξαφνικά έκλεισε.

  Πίσω από τον συναισθηματισμό, τον φόβο για τη διχαστική ρητορική του μίσους, το άγχος για την «ευρωπαϊκή ιδέα», ξεπρόβαλλαν και οι πιο προσωπικές ανησυχίες των νέων. Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα (51,89% έναντι 48,11%) και πριν ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, οι νέοι Βρετανοί έβλεπαν το μέλλον τους να διαλύεται. Εντάξει ήταν και η επίδραση του σοκ. Αλλα όσοι βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη φοιτητική ζωή σκέφτονται ότι η έξοδος από την Ενωση σημαίνει ότι χάνεται το 15% από τα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά κονδύλια της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις τελευταίες αυξήσεις που επέβαλε πρόσφατα ο Κάμερον στα δίδακτρα θα ακολουθήσουν και άλλες. Η ΕΕ μπορεί να έχει γραφειοκρατία που απεχθάνονται οι Βρετανοί -ρωτήστε τους τι γνώμη έχουν για τους Γάλλους- αλλά ξέρουν ότι οι πόροι και κανονισμοί της παρέχουν τούς μία δικλείδα ασφαλείας.

  Αυτοί που βρίσκονται στο στάδιο της επαγγελματικής αποκατάστασης δεν βλέπουν καν τον μέλλον τους, τουλάχιστον όχι όπως το φαντάστηκαν, δηλαδή, σε μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη -δεν είναι η Γη της Επαγγελίας η Βρετανία. Ενας 28χρονος Αγγλος που ζει στο Λονδίνο, από αυτούς που αισθάνθηκαν «αηδιασμένοι» από το αποτέλεσμα, έχει ήδη αποφασίσει ότι θα βγάλει ιρλανδικό διαβατήριο για να μπορέσει να εργαστεί σε άλλη χώρα.

  Και οι δε; Οι εναπομείναντες Ευρωπαίοι που φαντάζονταν το (άμεσο) και έστω βραχυπρόθεσμο μέλλον τους στη Βρετανία; Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν και ρώτησαν οι έλληνες φοιτητές της Βρετανίας ήταν τι θα συμβεί με τα δίδακτρα. Τώρα πια οι Ευρωπαίοι της Βρετανίας θα εκλαμβάνονται, όπως οι φοιτητές από τις άλλες ηπείρους του κόσμου, ως «international students». Τυπικά, τα δίδακτρα θα αυξηθούν, μπορεί και κατά 30 με 40%. Τυπικά, πάλι, θα περιοριστούν οι δυνατότητες σπουδών με φοιτητικό δάνειο. Πανικός!

  Τα ανακλαστικά των πανεπιστημιακών οργανώσεων στην απόρροια του Brexit ήταν άμεσα. «Θα υπάρχει μία σταδιακή διαδικασία αποχώρησης με πολλές ευκαιρίες να διασφαλιστούν κάποια πράγματα», δήλωσε με ανακοίνωσή της η πρόεδρος τω Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείο (UUK), Τζούλια Γκούντφελοου. Να, το UCL για παράδειγμα, ήδη ανακοίνωσε ότι αυτοί που έχουν εγγραφεί για το έτος 2016/2017 θα επιβαρυθνούν για όλα τα χρόνια σπουδών τους με τα δίδακτρα που πληρώνουν και οι αυτόχθονες, δηλαδή κανονικά. Και το πανεπιστήμιο Goldsmiths, το οποίο φιλοξενεί πολλούς Ελληνες κάθε χρόνο, διαβεβαίωσε ότι ούτε τα δίδακτρα ούτε η πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια έχουν δεχθεί κάποια αλλαγή, λόγω του αποτελέσματος. «Το πανεπιστήμιο είναι περήφανο για την πολυπολιτισμικότητά του και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με ένα δημοψήφισμα». Με λίγα λόγια, ψυχραιμία. Οι διαδικασίες για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με τις χώρες της ΕΕ -άρα και στον ακαδημαϊκό τομέα- θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Και η τελική ρύθμιση θα εξαρτηθεί και από τη βούληση του κάθε πανεπιστημίου.

  Οπως έδειξαν οι ανακοινώσεις από εκπρόσωπους ακαδημαϊκών φορέων, το κάθε πανεπιστήμιο θα ήθελε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι θα πιέσουν την κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή μετά το φθινόπωρο- προς αυτήν την κατεύθυνση. Εχουν προειδοποιήσει, πολλές φορές, ότι κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια συνεισφέρουν στη βρετανική οικονομία 73 δισ., εκ των οποίων τα 3,7 δισ. προέρχονται από φοιτητές ευρωπαϊκών χωρών.

  Κι αν αυτοί οι φοιτητές εξαναγκαστούν να πληρώσουν σχεδόν τα διπλάσια για να σπουδάσουν γιατί να μην πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα που δεν απαιτεί καν δίδακτρα; Γιατί να μην ταξιδέψουν για τα ίδια χρήματα στις ΗΠΑ ή στον Καναδά; Είναι εμφανές γιατί «πρώτη προτεραιότητα των πανεπιστημιακών είναι να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές από ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να έρχονται στα βρετανικά πανεπιστήμια», όπως τόνισε η Γκούντφελοου.

  Ναι, αλλά, μετά; Τι θα γίνει με τους ευρωπαίους απόφοιτους που θέλουν να εργαστούν στη Βρετανία; Θα μπορούν να λαμβάνουν τα επιδόματα και τις παροχές του κοινωνικού κράτους; Τι θα απογίνουν οι περίπου 54.000 Ελληνες που μένουν και εργάζονται εκεί μόνιμα; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας. Αλλά και πάλι δεν είναι σαφές πότε θα εγκαθιδρυθεί το νέο σύστημα. Ενώ για όσους εργάζονται ήδη στη Βρετανία, κατά πάσα πιθανότητα και για όσους μεταβούν εκεί για να εργαστούν μέχρι την οριστική αποχώρηση, τα πράγματα παραμένουν ίδια.

  Πάντως, την Παρασκευή τουλάχιστον, για τους περισσότερους νέους όλα άλλαξαν -έστω για ένα 24ωρο, μέχρι να απορριφθεί το σοκ. Οι νέοι της Βρετανίας πιστεύουν ότι «η ψήφος ήταν για τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε: μία ανοιχτή, πλουραλιστική κοινωνία», όπως διαμαρτυρήθηκε Αγγλος που εργάζεται ως ασκούμενος στη Βιέννη. Και κάποιος τους πήρε ακριβώς αυτό μέσα από τα χέρια τους. Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι προδομένοι. Τους πρόδωσαν οι πολιτικοί, αυτοί που ευθύνονται εξ αρχής για τον διχασμό –κάποιος των περιέγραψε ως «nativists VS cosmopolitans»- που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Ο Κάμερον, ο πολιτικός που ήθελε να διατηρήσει την πλειοψηφία και να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο και γι’ αυτό έκανε το δημοψήφισμα. Οι πολιτικοί που τάχθηκαν περήφανα υπέρ του Brexit ελπίζοντας να γίνει η χώρα μία Σιγκαπούρη με χαμηλούς φόρους, ενώ το μήνυμα που έλαβαν οι υποστηρικτές τους ήταν να γίνει η Αγγλία μία ουτοπική χώρα χωρίς αλλοδαπούς. Οι συνταξιούχοι του αγγλικού Βορρά, οι ηλικιωμένοι στα προπύργια των Τόρι και των Εργατικών στην Ουαλία, «όλοι αυτοί που ψήφισαν την έξοδο χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις συνέπειες».

  ΥΓ. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το 75% των ψηφοφόρων ηλικιών ανάμεσα στα 18 με 23 έτη ψήφισαν «Remain» ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ηλικίες άνω των 65 ετών ήταν 40%.
  ''Minds are like parachutes... they only function when open.''

 7. #7

Ετικέτες γι αυτό το Θέμα (tags)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •