Σελίδα 1 από 24 12311 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 231
 1. #1
  Senior Member
  Εγγραφή
  Nov 2010
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Gladstone,QLD
  Μηνύματα
  810

  Προεπιλογή Ανταπόκριση από την Αυστραλία- Leyteris77

  Διαδικασία έκδοσης βίζας
  Παίρνω εδώ την ευκαιρία να περιγράψω την όλη διαδικασία που ακολουθήσαμε εμείς μιας και είναι κάτι που δεν το έκανα εξαρχής αν και θα έπρεπε. Παρόλα αυτά έχω αναλύσει κατά καιρούς τις προσωπικές μας μεταναστευτικές επιλογές σε διάφορα ποστ αλλα είναι καλύτερα να είναι όλα μαζεμένα σε ένα σημείο. Εμείς ανήκουμε στην κατηγορία των μεταναστών όχι από ανάγκη αλλά από συνειδητή επιλογή. Το αποφασίσαμε σε μια χρονική στιγμή που στην Ελλάδα καλά-καλά δεν είχε ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο, παρόλα αυτά βλέπαμε οτι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειροτερο. Έτσι και αλλιώς πιστεύαμε πως μας αξίζει να παλέψουμε για κάτι καλύτερο και πιο αξιοπρεπές ,τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κράτους.

  Απρίλιος 2010
  Με αφορμή ένα ταξίδι στην Ελλάδα ενός θείου της γυναίκας μου και κάνοντας μια χαλαρή κουβέντα περί Αυστραλίας, μας κόλλησε το "μικρόβιο" της μετανάστευσης όταν μας εξηγούσε ο θείος πόσο αμοίβονται εδώ εργαζόμενοι της ειδικότητας μας, περί της ζωής στην Αυστραλία και οτι θα μπορούσαμε να μείνουμε σε αυτόν όσο χρειαστεί...Ωχ, είπα εγώ, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται σοβαρά!. It sounds good though...Μέχρι που διαπιστώσαμε οτι είναι κάτι που εκ πρώτης όψεος τουλάχιστον, φαίνεται αρκετά εφικτό. Εκείνο είναι και το σημείο που ουσιαστικά άρχισε η αναζήτηση πληροφοριών όχι μόνο για τη βίζα αλλά και για αμοιβές, κόστος ζωής και γενικά για την Αυστραλία. Την περίοδο εκείνη φυσικά δεν υπήρχε ο θησαυρός πληροφοριών που υπάρχει σήμερα στο πατριωτάκι. Έτσι λοιπόν λίγες μέρες μετά, βρεθήκαμε να συμπληρώνουμε μεταξύ σοβαρού και αστείου τη γραπτή αίτηση για βίζα μέσα από την οποία ανακαλύπταμε ένα-ένα τα προαπαιτούμενα, που είναι φυσικά IELTS & skills assessment.

  Ιούνιος 2010

  Μετά από δίμηνη προετοιμασία στα αγγλικά, δώσαμε περί τα τέλη Ιουνίου και οι δυο μας το IELTS (General), με στόχο το 6 και πάνω σε όλα, πράγμα που πετύχαμε ευτυχώς με την πρώτη. Ο λόγος που δώσαμε και οι δύο, είναι αφενός για να αναγνωριστούμε και οι δύο ως μηχανικοί στην αυστραλία ώστε να είμαστε έτοιμοι μελλοντικά για την αγορά εργασίας και αφετέρου γιατί θα χρειαζόταν έτσι και αλλιώς για τον second applicant, προκειμένου να αποφύγουμε την δεύτερη δόση της βίζας, η οποία είναι για αυτούς που έχουν στην αίτηση τους άτομο πάνω από 18 χρονών, χωρίς να γνωρίζει functional english. Ευνοική συγκυρία κατα την προετοιμασία μας ήταν η super flexible καθηγήτρια αγγλικών που ήταν κυριολεκτικά next door και η οποία μας έκανε μαθήματα 22:00 με 23:30 το βράδυ, αμέσως μόλις την μικρή την έπαιρνε ο ύπνος. Να είσαι καλά ρε Shara όπου και αν είσαι, γιατί μάλλον κατα Λονδίνο μεριά σε φαντάζομαι τώρα! Ήταν και η μικρή "προγραμματισμένη" να αφήνει τον μπαμπά και την μαμά να προετοιμαστούν για Αυστραλία, αφού παρά πέντε την έπαιρνε ο ύπνος, ακριβώς χτυπούσε την πόρτα η δασκάλα! Αυτό θα πει timing! Να μην ξεχάσω βέβαια και την super flexible νταντά της μικρής που την κρατούσε επιπλέον και μερικά απογεύματα για να διαβάσουμε. Άλλο που δεν ήθελέ βέβαια και η μία και η άλλη καθώς η αγάπη ήταν και είναι αμοιβαία.

  Ιούλιος-Αύγουστος 2010
  Προετοιμασία εκθέσεων-αναφορών-CDR για την αναγνώριση από τους Engineers Australia. Σχετικά ξεκάθαρη διαδικασία, η οποία περιγράφεται αναλυτικότατα στο booklet τους στο site. Το πρόβλημα είναι όμως όταν γράφεις για πρώτη φορά CDR, δεν ξέρεις ακριβώς ποιο πρέπει να είναι το ύφος γραφής κλπ-κλπ. Αγοράζοντας 1-2 δείγματα από το internet (που όμως ήταν απάτη), ψάχνοντας αρκετά και γράφοντας τα ουσιαστικά 2 φορές, καταλήξαμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Η μικρή για 2 βδομάδες στη γιαγιά της στη Θεσσαλονίκη, λίγο τα απογεύματα, λίγο και οι διακοπές, έφτασε Σεπτέμβρης μέχρι να τα στείλουμε. Εδώ να ξανααναφέρω πως ώντας και οι δύο μηχανικοί αυτοματισμού ΤΕΙ, μετά απο ώριμη μα πολύ ώριμη σκέψη, αποφασίσαμε να επιλέξουμε να αναγνωριστούμε ως Engineering Technologist. Λάθος! Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα...καποια στιγμή που μου ζητήθηκε κατόπιν να ερευνήσω αν μπορώ να αναγνωριστώ ως professional engineer, το έκανα και πλέον είμαστε και οι δυο μας αναγνωρισμένοι ως professional χωρίς επιπλέον σπουδές ή οτιδήποτε άλλο.

  Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010
  Αν και το αποτέλεσμα από τους Engineers δεν το αναμέναμε πριν τα μέσα Ιανουαρίου, ετοιμάσαμε προκαταβολικά όλα τα χαρτια που χρειαζόμασταν για τη βίζα ώστε σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν θετικό, να είμαστε έτοιμοι. Παράλληλα πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα αναγνωριστικό ταξίδι στην Αυστραλία, να γνωρίσουμε τους συγγενείς, την Μελβούρνη και να πάρουμε όσο γινεται καλύτερα μια γεύση από τον τρόπο ζωής εδώ. Να πω εδώ ότι από την αρχή που το πήραμε απόφαση είχαμε την στήριξη εδώ των συγγενών εδώ, που μας προσέφεραν την πολύτιμη βοήθεια τους και φυσικά ο ένας και το σπίτι του για το πρώτο διάστημα μέχρι να αποκατασταθούμε, και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Ζήσαμε δυο οικογένειες σε ένα σπίτι για τρεις μήνες περίπου. Σίγουρα δεν ήταν το πιο εύκολο για κανέναν μας αλλά χωρίς αυτή τη βοήθεια πραγματικά πιστεύω πως δεν θα το τολμούσαμε! Άλλωστε αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάποιον να κάνει αυτό το τόλμημα.

  Ιανουάριος 2011
  Τουρίστες στην Αυστραλία....αναχωρούμε πρωτοχρονιά και 2 Ιανουαρίου είμαστε Μελβούρνη. Ζούμε μεγάλες στιγμές...Καθήσαμε τρεις βδομάδες, γνωρίσαμε συγγενείς, γυρίσαμε την πόλη και τα περίχωρα...ήταν ωραία! Τέλος όμως, στο αεροπλάνο και πίσω στην πραγματικότητα...ίσως να μην επιστρέψουμε ποτέ...Μια βδομάδα περίπου μετά την άφιξη μας, ήρθε η απάντηση της γυναίκας μου! Θετική! Σοκ και δέος! Λίγο μετά και η δικιά μου! Τα ψέματα σιγά-σιγά τελειώνουνε, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Πίστευα από την πρώτη μέρα πως αν μας αναγνωρίσουν, θα πάρουμε αργά η γρήγορα και τη βίζα. Έτσι και έγινε...

  Φεβρουάριος 2011
  Κάνοντας μια ρητορική ερώτηση ο ένας στον άλλον αλλά και στους ευατούς μας, τι κάνουμε τώρα? Ρίσκο ή πασο? Προχωράμε στα επόμενα. 3/2/11 είναι η επίσημη ημερομηνία κατάθεσης της βίζας, συγκεκριμένα 2/2 βράδυ για μας στην Ελλάδα. Όλα γίναν ηλεκτρονικά, τα χαρτια όλα σκαναρισμένα με έγρωμο σκανερ χωρίς να χρειάζεται καν επικύρωση. Κανένας λόγος για σφραγίδα της Χάγης που δεν αναφερόταν πουθενά στο site. Έκανα πολλές προσπάθειες να το διακριβώσω επίσημα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά στηρίχθηκα πως αν χρειαζόταν, θα το έγραφαν ξεκάθαρα γι' αυτό και δεν μπήκα στον κόπο. Στο μόνο που έβαλα, ήταν στα ποινικά μητρώα γιατί ήρθε το ένα με χάγη και το άλλο χωρίς, οπότε σκέφτηκα να βάλω και στο άλλο. Η βίζα μας είναι η Subclass 176 (relative sponsored) η σημερινή 190. Βέβαια έχουν αλλάξει αρκετά από τότε. Αν και μαζεύαμε τους 120 πόντους για την ανεξάρτητη 175, επιλέξαμε την 176 που απαιτούσε μόνο 100, με το σκεπτικό πως αν κάτι δεν διαβασα καλά, κάτι μου ξέφυγε και χάσω 5-10 πόντους να είμαστε καλυμένοι. Σήμερα sponsor συγγενής, νοείται μόνο για προσωρινές βίζες και για επαρχιακες περιοχές. Χρόνος αναμονής για τη βίζα μας....18-24 μήνες έλεγαν οι πίνακες....ελπίζαμε για κανένα 12μηνο!

  Μάρτιος 2011
  18 Μαρτίου λαβαίνουμε εκείνο το περιβόητο email από το DIAC που μας ειδοποιεί πως η αίτηση μας είναι decision ready και αναμένουν οτι θα ορίσουν case officer μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Μας προτρέπουν επίσης να κάνουμε τις ιατρικές εξετάσεις και να παραγγείλουμε τα ποινικά μητρώα! Φωτιά στα μπατζάκια μας! Η πρώτη κίνηση είναι να ελέγξω αν ήταν το γράμμα γνήσιο γιατί μου είχε έρθει λίγο καιρό πριν ένα απατεωνίστικο για αμερική! Πράγματι ήταν γνήσιο...σύμφωνα με το γράμμα κατα τον Ιούλιο θα είχαμε τη βίζα!

  Ιούνιος-Οκτώβριος 2011
  Κυριολεκτικά κάθε εργασιμή μέρα το πρώτο που έκανα ήταν να κοιτάξω για κανένα email...τίποτα...Ψάχνοντας σε διάφορα ξένα φόρουμ είχα διαπιστώσει πως αυτό το γράμμα το είχαν λάβει αρκετοί εκείνη την περίοδο. Ήταν λίγους μήνες πριν να εισαχθεί το Skill Sellect που αποτελούσε ριζική αλλαγή στο μεταναστευτικό σύστημα της Αυστραλίας και γι' αυτό οι αιτησεις πριν τις 1/7/11 πολλαπλασιάστηκαν. Εξού και η καθυστέρηση. Ευτυχώς είχα βρει και ένα φόρουμ μέσα από το οποίο μπορούσες να καταλάβεις ποιες αιτήσεις επεξεργάζονται την κάθε στιγμή σε σχέση με την ημερομηνία αίτησης, οπότε τον τελευταίο μήνα περίμενα οτι θα μας έρθει. 18/10/11 πήραμε τη βίζα με direct grant χωρίς δλδ να επικοινωνήσει προηγουμένως μαζί μας ο case officer, αφού είχαμε στείλε τις εξετάσεις και τα ποινικά μητρώα προ πολλού. Μοναδικό κακό, επειδή είχε περάσει ήδη καιρός από τότε που καναμε τα μητρώα, είχαμε σχετικά περιορισμένο διάστημα μέχρι το initial entry, που είναι η καταλυτική ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να μπεις στην Αυστραλία.

  Δεκέμβριος 2011

  Πρώτο και επικρατέστερο σενάριο ήταν να πάμε όλοι μαζί και να επιστρέψουν τα γυναικόπεδα ώστε να κρατήσουμε τη μια δουλειά στην Ελλάδα, μέχρι να βρω εγώ κάτι. Στην πορεία πήραμε την απόφαση να φύγουμε όλοι μαζί. Είχαμε μαζέψει και κάποια χρήματα βέβαια που μας το επέτρεπαν αυτό. Έτσι λοιπόν αρχίζουμε πυρετωδώς την οργάνωση της όλης επιχείρησης, μιας και θα παίρναμε μαζί μας και την οικοσκευή. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.... Όλο αυτό το διάστημα και από τη στιμγή που πήραμε την απόφαση, όπως έχω ξαναπεί, το θέμα Αυστραλία θέλοντας και μη, κυριαρχούσε στις κουβέντες με τους λίγους φίλους μας που γνωρίζαν την απόφαση μας. Είχαμε εννοείται τα σκαμπανευάσματα μας, πότε η γυναίκα μου να είναι πιο θερμή και γω πιο διαλακτικός και πότε το αντίθετο. Ο παρονομαστής όμως ήταν κοινός! Πάντα όταν τα βάζαμε κάτω βλέπαμε πως η απόφαση μας ήταν σωστή. Βλέπετε μας "βοηθούσε" και η όλο και χειρότερη κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα. Στο τέλος όταν έγινε ευρέως γνωστό στο εργασιακό μας περιβάλλον, όλοι μας λέγαν οτι φεύγετε στο παρα πέντε, πριν βουλιάξει το καράβι.

  Φεβρουάριος 2012

  17 Φεβρουαρίου η μέρα αναχώρησης....ενός λεπτού σιγή...Τα συναισθήματα φυσικά ανάμικτα, το άγχος αρχίζει να μας χτυπάει που και που την πόρτα αφού ξέρουμε οτι έχουμε πάρει μια πολύ μεγάλη απόφαση που θετικά ή αρνητικά θα επηρεάσει και ένα παιδί. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο...Μην ξεχνάτε οτι παρατήσαμε δύο καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα και φύγαμε άνεργοι στην άλλη άκρη του κόσμου με ασπίδα μόνο τα βιογραφικά μας, ωχ Παναγιά μου...Ξέραμε βέβαια πως έχουμε ένα σπίτι να μείνουμε, permanent residency, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα κράτος οργανωμένο έτοιμο να σε υποδεχτεί.

  Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά....και ζήσαμε εμείς καλά και σεις καλύτερα!

  ***Κόστος της όλης διαδικασίας


  IELTS: 2 x 190 Euro Σημερινή τιμή: ?
  Engineers Australia: 2 x 450 AUD -> 320 Euro Σημερινή τιμή: 600 AUD (Εκτός Αυστραλίας δεν πληρώνεις GST)
  Μεταφράσεις: 100-120 Euro

  Visa Application: 2575 AUD -> 1900 Euro Σημερινή τιμή: 3060 AUD
  Μεταφράσεις: 150-200 Euro
  Ιατρικές εξετάσεις : 400-500 Εuro (2 ενήλικες, 1 παιδί)

  *Μεταφράσεις και εξετάσεις είναι κατ' εκτίμηση γιατι δε θυμάμαι τα ακριβη ποσά. Στις μεταφράσεις είχα κάνει και επιπλέον αντίγραφα ώστε να τα έχω αν τυχόν χρειαστούν.


  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Είναι το τελευταίο μήνυμα που γράφω από αυτόν τον υπολογιστή και από αυτό το σπίτι! Πετάμε στις 17/2 για Μελβούρνη. Εϋχομαι σε όλους καλή αντάμωση κάτω!!!

  6/2/12
  Τελικά παιδιά ήταν πιο δύσκολο από όσο φανταζόμασταν. Αφήσαμε το σπίτι που ζήσαμε 6 χρόνια και ένα μέρος που ζήσαμε τα τελευταία 10 σχεδόν, πολύ καλούς φίλους και πολλές αναμνήσεις. Το τελευταίο διάστημα λόγω των διαφόρων ζητημάτων που έπρεπε να διεκπεραιώσουμε δεν είχαμε χρόνο για τίποτα. Δεν ξέραμε τι θα πει τηλεόραση και τι γινεται στον κόσμο. Αποτέλεσμα ήταν να μην έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θα γίνει και όταν έρθει η ώρα να φύγεις σου φαίνονται όλα ρόδινα και ξεχνάς λίγο τους λόγους για τους οποίους φεύγεις. Το επόμενο δύσκολο στάδιο είναι την επόμενη παρασκευή. Η εμπειρία του να πακετάρεις όλο σου το σπίτι ήταν πολύ σημαντική και έχω αρκετές συμβουλές να δώσω. Θέλει πολύ προσοχή στον τρόπο υπολογισμού του όγκου των προς μεταφορά αντικειμένων. Εγώ έστειλα μια λίστα με τα αντικείμενα και τις πραγματικές τους διαστάσεις, συν κάποια έπιπλα ΙΚΕΑ που τα μέτρησα με τις διαστάσεις του λυμμένα. Έτσι προέκυψαν κάποια κυβικά, με βάση τα οποία υπολογίστηκε το κόστος. Όταν τους ρώτησα αν πρεπει να κάνω εγώ κάτι,απάντησαν οτι ό,τι χρειάζεται να λυθεί θα λυθεί από αυτούς. Τελικά όμως ο πραγματικός όγκος λόγω συσκευασίας, συν οτι τα έπιπλα του ΙΚΕΑ δεν τα αποσυναρμολόγησαν (με την λογική οτι χωράνε και έτσι στο container) δίαφέρει κατά πολύ σε σχεση με τον αναγραφόμενο στην προσφορά. Έτσι πολύ πιθανό να προκύψει επιπλέον κόστος και σίγουρο θα είναι και ακριβότερη η απόθήκευση στη Μελβουρνη που χρεώνεται με το κυβικό. Συμπέρασμα όταν καταλήξετε σε μια προσφορά, σκεφτείτε αν ανταποκρίνεται στον πραγματικό όγκο. Αυτοί ότσν πακετάρουν, από όσο είδα το παρακάνουν λίγο στη συσκευασία ώστε να μεγαλώσει ο όγκος. Κατα τα άλλα με την ποιότητα των υλικών και τη συσκευασία αυτή καθε συτή είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και έτσι όπως τα έχουν πακετάρει δεν προκειται να πάθουν τίποτα τα πράγματα όσο φουρτούνες και να κάνει.

  20/2/12

  Λοιπόν σήμερα είχαμε την πρώτη επαφή με το κράτος. Πήγαμε σε ένα medicare και αφού περιμέναμε 5 ολόκληρα λεπτά (έλεος δεν έχουν το Θεό τους) ήρθε η σειρά μας και σε άλλα 5 λεπτά είχαμε ολοκληρώσει την διαδικασία για την εγγραφή στο medicare. Μετά από λίγο ξαναπήγαμε για άλλη υπηρεσία, το family assistance και μετά από 2 λεπτά ήρθε η σειρά μας. Μας έδωσαν πληροφορίες και μας είπαν πρέπει να κάνουμε την εγγραφή ηλεκτρονικά. Όπως και έγινε, έκανα την αίτηση για να παίρνουμε ένα επίδομα λόγω του ότι μεγαλώνουμε παδί. Θα είναι περίπου 300$ το μήνα, τουλάχιστον μέχρι να βρουμε δουλειά. Αυτό για να μην σας μπερδεύω δεν είναι new start allowance αλλα Family Tax Benefit Part A, και το δικαιούνται όλοι όσοι έχουν permanent visa. Γενικά η βίζα μας δίνει τεράστια πλεονεκτήματα. Επίσης ηλεκτρονικά έκανα αιτήσεις για TFN, το ΑΦΜ τους δηλαδή. Γενικά εδώ είναι που είναι εξυπηρετικοι όλοι στις υπηρεσίες, (το σύστημα τους βασικά είναι καλά οργανωμένο) γίνονται και σχεδόν τα πάντα ηλεκτρονικά και διευκολύνονται πολύ τα πράγματα. Αύριο θα πάμε να γράψουμε το παιδί σε childcare στο οποίο έχουμε κρατήσει θέση μέσω email από τέλη Ιανουαρίου.

  Κατά τα άλλα το Jet Lag καλά κρατεί, ιδίως για την μικρή που κοιμάται 10 με 12 το βράδυ και μετά είναι μες τη χαρά και δεν θέλει να κοιμηθεί άλλο!!! Θα στρώσει που θα πάει. Την πήγαμε και σε ένα ιδιώτικό ιατρείο σήμερα λόγω ωτίτιδας. Πληρώσαμε 61$ από τα οποία θα πάρουμε πίσω περίπου 35 μόλις μας δώσουν ίσως αύριο τον αριθμό medicare.

  24/2/12

  Ερχόμενοι στην Αυστραλία αντιμετωπίσαμε μια δυσάρεστη έκπληξη σχετικά με το ειδικό υποαλλεργικό γάλα που πίνει η μικρή. Ενώ είχαμε επιβεβαιώσει οτι υπάρχει, τελικά διαπιστώσαμε οτι το σταματήσανε. Έστειλα email στο Royal Childern's Hospital (Royal Childrens Hospital Foundation) και την επόμενη μέρα με πήραν τηλ και μου έδωσαν λύση. Σε συννενόηση και με το παίδων στην Αθήνα που την παρακολουθούσαν βρήκαμε τελικά το καινούργιο γάλα! Κανονίσαμε και το immunisation record της μικρής ώστε να είναι updated με το αυστραλέζικο πρόγραμμα εμβολιασμού. Σχεδόν στα πάντα είμαστε καλλυμένοι με το παραπάνω. Ίσως ένα εμβόλιο να θέλει μια δόση παραπάνω. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό για να παίρνουμε ένα επίδομα για το παιδί και φυσικά για να παει παιδικό σταθμό και σχολείο.

  28/02/2012
  Σήμερα πήγα medicare για να κάνω refund μέρος από το κόστος 2 επισκέψεων σε ιδιώτη γιατρό για τη μικρή. Το κόστος ήταν 61$ η μία και πήρα πίσω 35,2$. Περίμέναμε στην πολυθρόνα ούτε 10 λεπτά και μόλις ήρθε η σειρά μας μας εξυπηρέτησαν σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Έδωσα αριθμό medicare,τις 2 αποδείξεις και πήρα πίσω 70$. Μια υπογραφή και τέλος. Ο επόμενος....Αργότερα δεν θα χρειάζεται ούτε αυτό. Θα γίνεται κατευθείαν από το ιατρείο. Ήρθε και η κάρτα medicare, η καρτα των engineer australia και τα pin numbers από τις κάρτες ανάληψης μας που είχαμε ζητήσει γιατί δεν είχαμε τα παλιά. Γενικά η συνδιαλαγή με το κράτος εδώ είναι απόλαυση. Μένουμε και κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο που έχει τα πάντα, οπότε πας εκεί και τελειώνεις όλες τις δουλειές σου, από medicare μέχρι να κοντίνεις παντελόνια!!! Το καλό είναι επίσης οτι και από δουλειές γυρίζει καλά ο τρόχός. Η γυναίκα μου έχει κάνει ήδη το πρώτο interview και εγώ την πρώτη τηλ επαφή. Και αυτά με ελαχιστες αιτήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα. Φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον, για να δούμε. Ο επόμενος στόχος είναι η αναζήτηση αυτοκινήτου. Αν έχει κανένας καμια συβουλή ευπρόσδεκτη.

  3/3/12
  Αν και Σάββατο σήμερα, ξανά medicare για κάποιες εκρεμμότητες. Έπρεπε να καταθέσω TFNs και κάτι άλλα. Υποτίθεται οτι θα κατέθετα certified copies. Πήγα τα προτώτυπα, τα έβγαλε χωρίς καμία αντίρηση φωτοτυπία η υπάλληλος και θα τα στείλει αυτή στο centerlink. Από medicare-centerlink. Έτσι συνεργάζονται οι υπηρεσίες και στην Ελλάδα. Όπως θα έχετε καταλάβει όλο για αυτά γράφω, αλλά όπως είπα και άλλη φορά, κάθε φορά που πρέπει να έχεις συναλλαγή εδώ με το κράτος το κάνεις με χαρά. Άσε που τα καταστήματα medicare και ίσως και centerlink βρίσκονται και στα εμπορικά κέντρα και μαζί με τα ψώνια σου, πας και στην δημόσια υπηρεσία. Όλα τα λεφτά!!! Μας ήρθε και το immunisation record της μικρής, και είναι πλέον αναγνωρισμένα όλα τα εμβόλια που έχει κάνει στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι προυπόθεση για να πάρεις κάποια επιδόματα για τα παιδιά, να πάνε σε childcare, σχολείο κλπ. Ο καιρός εδώ έχει χαλάσει λίγο, ευτυχώς γιατί από τους 0 βαθμούς στην Ελλάδα στους 36 το προηγούμενο ΣΚ ήταν κάπως.

  23/3/12
  Πήγαμε στο Family Assistance Office για να δούμε τι γίνεται με το Child Care Benefit. Διστυχώς θα πάρει λέει μέχρι 45 βδομάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει. Μέχρι τότε θα πληρώνουμε το full fee στο childcare. Το καλό ειναι όμως οτι θα τα πάρουμε μαζεμένα στο τέλος της χρονιας.

  25/3/12
  Σήμερα πήγαμε στην παρέλαση στο city και ομολογώ πως το απόλαυσα πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στην πατρίδα. Ο τρόπος που γιορτάζονται αυτές οι επέτειοι εδώ στη Μελβούρνη τουλάχιστον, είναι συγκινητικός. Έχω τραβήξει αρκετά καλό φωτογραφικό υλικό το οποίο και θα ανεβάσω τις επόμενες μέρες να δείτε και σεις πως γιορτάζουν εδώ.
  https://www.dropbox.com/gallery/2704...20day?h=fa1475

  27/4/12
  Έχω πολύ καιρό να γράψω ανταπόκριση γιατί εδώ και ένα μήνα μας είχε φάει το άγχος και η αγωνία σχετικά με μια δουλειά για τη γυναίκα μου, την οποία τελικά την πήρε σήμερα αφού πέρασε πρώτα από 40 κύματα. Μετά από 2 συνεντεύξεις ένα ταξίδι στο Queensland, reference & identity checks μας πήραν σήμερα να μας πουν οτι είναι επιτυχής και οτι θα ξεκινήσει 1η Ιουνίου. Η δουλειά είναι στο Gladstone του Queensland, το οποίο είναι 500χλμ περίπου βόρεια του Brisbane. Είναι ακριβώς η ίδια δουλειά που έκανε και στην Ελλάδα σε πολύ καλύτερο επίπεδο βέβαια και γενικά όλα είναι σχεδόν ιδανικά! Μας πληρώνουν το relocation cost από Μελβούρνη-Gladstone (αεροπορικά και οικοσκευή) καθώς και σπίτι και αυτοκίνητο για ένα μήνα μέχρι να εγκατασταθούμε. Θα ανεβούμε περίπου σε δύο βδομάδες και τότε θα μπορώ να πω περισσότερα για την περιοχή εκεί, αν και έχω διαβάσει ήδη πάρα πολλά. Έυχομαι σε όλους πραγματικά μια παρόμοια εξέλιξη! Το κακό νέο είναι οτι σε μια άλλη δουλειά που περιμενα εγώ στην ίδια περιοχή ήμουν ανεπιτυχής αλλά δεν πειράζει εφόσον έγινε πλέον η αρχή και μπορούμε να πάμε σε δικό μας σπίτι!

  1/5/12
  Υπογράψαμε και τα συμβόλαια σήμερα για τη γυναίκα μου. Ξεκινάει 4 Ιουνίου και σε αυτή τη φάση η εταιρεία κανονίζει το relocation μας. Όλα είναι πληρωμένα από αυτούς καθώς και για τον πρώτο μήνα σπίτι και αυτοκίνητο. Πιο εύκολη μετάβαση από αυτή δεν υπάρχει! Ελπίζουμε οτι μέσα στις επόμενες 2 βδομάδες θα φύγουμε για Gladstone. Με πήραν και τηλ από το Centerlink (ώρα 7pm παρακαλώ!) για τα claims που έχω κάνει σχετικά με το Family Tax Benefit και το Child Care Benefit & rebate. Σε λίγες μέρες θα μπουν και τα λεφτά στον λογαριασμό μας και θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα περισσότερα από όσα δώσαμε sto childcare μεχρι τωρα, μιας και χωρίς εισοδημα η επιστροφή είναι 75% αν δεν κάνω λάθος.

  12/5/12
  Είμαστε πλέον στο Gladstone, μια πόλη με καμιά 30.000 κατοίκους που όμως οι στατιστικές λένε οτι τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός θα αυξηθεί πολύ. Η πόλη είναι πολύ όμορφη, με πολύ πράσινο, άνετους δρόμους και υποδομές όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα στη Μελβούρνη. Το μόνο που αλλάζει είναι οτι δεν υπάρχει κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής και οτι κάνεις το πολύ 20 λεπτά να πας στη δουλειά όπου και να δουλεύεις. Εδώ όπως και σε όλη την Αυστραλία ίσως θα δεις να χτίζονται πρώτα οι υποδομες, αποχετευση, διαμόρφωση, δρόμοι, φωτισμός και μετα τα σπίτια. Πολύ κοντά σε μας είναι μια εντελώς καινούργια περιοχή, που τώρα οικοπεδοποιείται και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εδώ αναπτύσεται τόσο γρήγορα που ούτε οι χάρτες δεν προλαβαίνουν να ενημερωθουν! Ήρθαν και τα χαρτιά από το centerlink σχετικά με το childcare benefit και τα επιδόματα του παιδιού τα οποία ευτυχώς δεν θα τα παίρνουμε για πολύ!

  16/5/12

  Αρχίσαμε την αναζήτηση σπιτιού και οι πρώτες εντυπώσεις είναι οτι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Μέχρι στιγμής είδαμε μόνο τρία σπίτια αλλά σε καθένα από αυτά είνια τουλάχιστον 3-4 οι ενδιαφερόμενοι. Οι τιμές είναι πολύ τσιμπημένες για μια πόλη σαν το Gladstone και αυτό λόγω της ανάπτυξης που αντιμετωπίζει εδώ η περιοχή. Για παράδειγμα για ένα σπίτι όχι πολύ παλιό με 3-4 δωμάτια θέλεις από 550$ την εβδομάδα και πάνω για να ζεις αξιοπρεπώς αλλιώς πας σε παλιό ξύλινο που μιάζει με αυτο από την ιστορία με τα τρία γουρουνάκια! Όλα είναι θέμα timing πιστεύω γιατί σε ορισμένους ατζέντηδες μόνο ένας υποψήφιος δίνει προκαταβολή και περιμένει να εγκριθει η αίτηση του (επομένως το σπίτι έως τότε είναι On Hold ή Under application) ενώ σε άλλους κάνουν application όσοι ενδιαφέρονται και ο ατζέντης στέλνει μια shortlist στον ιδιοκτήτη, ο οποίος αποφασίζει ποιον θα βάλει μέσα. Γράψαμε και την μικρή σε childcare αν και δεν είναι και το καλύτερο της περιοχής αλλά δεν είχαμε και άλλη επιλογή. Και εδώ υπάρχει βλέπετε ο ανταγωνισμός! Μας σύστησαν ένα πολύ καλό childcare που παραλίγο θα μπορούσαμε να την βολέψουμε την μικρή αλλά δυστηχώς δεν τα καταφέραμε. Γενικά και εδώ αλλά και στη Μελβούρνη υπάρχει μεγάλη ζήτηση και καλό θα είναι όποιος ενδιαφέρεται να δράσει εγκαίρως. Το ίδιο ίσως να ισχύει και με τα σχολεία.

  17/5/12
  Μετά από μια βδομάδα στο Gladstone το έχουμε μάθει σχεδόν απ'έξω και ανακατωτά. Όσο για την οδήγηση, έχουμε συνηθίσει να οδηγάμε από δεξιά και πλεον μου φαινεται φυσιολογικό, αν και σήμερα πήγα να πάρω το αμάξι και μπήκα από τη μεριά του συνοδηγού! Γνωρίσαμε και κάποιους ελληνικής καταγωγής εδώ και μάθαμε οτι είμαστε η 29η ελληνική οικογένεια στο Gladstone!!!

  20/5/12
  Όσον αφορά το θέμα με την ενοικίαση κατοικίας εδώ στο Queensland διαπιστώσαμε οτι ο νόμος εδώ είναι διαφορετικός από τη Victoria ως εξής: Όταν κάνεις εδώ application για ένα σπίτι ακόμα και δεν έχεις πληρώσει 1$ για αυτό, αν γίνεις δεκτός από τον ιδιοκτήτη είσαι πλεόν δεσμευμένος με αυτή τη συμφωνία και αν δεν τη δεχτείς μπορεί να σε κυνηγήσει και να πληρώσεις τα ενοικια μέχρι να βρει άλλον. Οπότε φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν γίνεις aproved ταυτόχρονα σε 2 σπίτια. Γι' αυτό θέλει πολύ προσοχή όταν κάνουμε αιτήσεις. Από την άλλη μεριά αν για κάθε αίτηση περιμένεις 2-3 μέρες μέχρι να βγει η απόφαση σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά όπως είναι το Gladstone θα χάσεις σίγουρα κάποιες καλές ευκαιρίες. Όπότε είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι η υπόθεση.

  30/5/12

  Σημαντική μέρα η σημερινή μιας και παραλάβαμε τα πράγματά μας από την Ελλάδα. Αν και έκαναν το γύρω της Αυστραλίας και φυσικά του κόσμου μέχρι να φτάσουν στο Gladstone δεν είχαμε απώλειες παρά ένα ανεπαίσθητο βαθουλοματάκι στο ψυγείο. Το κακό είναι όμως οτι "χάθηκε" μια εργαλειοθήκη γεμάτη με εργαλεία και δεν ξέρω τι θα γίνει. Υποψιάζομαι οτι κάποιος την "χρειάστηκε" γιατί δεν ήταν σε κανένα κιβώτιο και ήταν φανερό τι έχει μέσα. Υπόψιν οτι τα πράγματά μας άλλαξαν και χέρια γιατί άλλη εταιρεία τα έφερε στην Μελβούρνη και άλλη εδώ. Ελπίζω να βγάλουμε άκρη γιατί αλλιώς με βλέπω για Bunnings Warehouse.....

  30/6/12
  Μετά από ένα μήνα σε δικό μας σπίτι σχεδόν όλα έχουν βρει το ρυθμό τους. Είχαμε ένα θεματάκι με το childcare της μικρής, γιατί την πήγαμε σε ένα το οποίο είχε full time spot με το σκεπτικό οτι να είμαστε "έτοιμοι" όταν και γω βρω δουλειά. Το θέμα είναι όμως γιατί ένα childcare έχει full time θέσεις όταν σε ολόκληρη την πόλη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Η απάντηση είναι μία...γιατί αυτό δεν είναι σχολείο...είναι στάβλος. Γενικά η περιοχή εκεί είναι υποβαθμισμένη το ίδιο και τα μυαλά αυτών που διευθύνουν και δουλεύουν στο σχολείο αυτό. Τελικά μας πρόσφεραν 2 μέρες σε ένα πολύ καλό παιδικό που μας πρότειναν και αφού το σκεφτήκαμε καλά αποφασίσαμε να την πάμε εκεί έστω και μόνο 2 μέρες την εβδομάδα. Εννοείται πως κανείς δεν σου εγγυάται και δεν ξέρει αν θα βρεις και πότε 5 μερες. Τελικά η τύχη είναι με τους τολμηρούς και πριν καλά-καλά ξεκινήσουμε προέκυψε και 3η μέρα. Τώρα είναι μια βδομάδα που έχουμε ξεκινήσει και η μικρή είναι πολύ ευχαριστημένη. Από την πρώτη στιγμή μας είπαν οτι υπάρχει η δυνατότητα με χρηματοδότηση του κράτους, να φέρουν έναν μεταφραστή ο οποίος θα κάθετε 2-3 ώρες τη μέρα για 5-6 εβδομάδες. Αυτό φυσικά εφόσον υπάρχει κάποιος αν και είναι δύσκολο εδώ που είμαστε. Έχουμε γνωρίσει και 2-3 ζευγάρια Έλληνες εδώ στο Gladstone, οι οποίοι είναι καταπληκτικοί άνθρωποι και μας βοηθανε πάρα πολύ σε πολλά ζητήματα.

  Ιούλιος 12
  Η απόφαση μας να αλλάξουμε childcare την μικρή αποδείχτηκε σοφή. Πέρα από το γεγονός οτι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το childcare αυτο (είναι και η μικρή πολύ χαρούμενη), μας ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες οτι βρέθηκαν και οι επιπλέον δυο μερες και πλεον το παιδι θα πηγαίνει full time. Επίσης βρέθηκε και ο διερμηνέας και θα βοηθηθεί ακόμη περισσότερο η μικρή με την επικοινωνία. Το συμπέρασμα μετα από 4 childcare που έχουμε δει είναι: πρώτον μην θεωρείτε οτι επειδή εδώ είναι Αυστραλία δεν υπάρχουν στραβά και όλα λειτουγούν όπως θα πρέπει και δεύτερον να προτιμάτε τις οικογενειακες επιχειρήσεις, δηλαδή σχολεία τα οποία ανήκουν σε κάποιον ιδιώτη παρά να είναι εταιρεία που ενδεχομένος να έχει 5-10 childcare σε όλη την Αυστραλία. Για παράδειγμα τα δύο καλύτερα childcare εδω στο Gladstone είναι family owned επιχειρήσεις. Επομένως για όσουν έχουν μικρά παιδιά και πρέπει να πάνε childcare, κάντε πρώτα την έρευνά σας, εντοπίστε 1-2 καλά σχολεία που σας ενδιαφέρουν και πηγαίνετε εκεί προσωπικά.Ακόμα και αν δεν έχει θέσεις, πείτε τους ότι θέλετε να την στείλετε εκεί κλπ. Επίσης ακόμα και αν σας προσφέρουν λίγες μόνο μέρες στην αρχή είναι ο μόνος τρόπος να βρεις full time spot σε καλό σχολείο μιας και μπαίνεις σε διαφορετική πλέον λίστα αναμονής.

  Ιανουάριος 13
  Έχω πολύ καιρό να γράψω κανένα νέα μιας και δεν έχουμε σπουδαίες εξελίξεις. Μετά από 7-8 μήνες στο Gladstone έχουμε κάνει 2-3 πολύ καλές φιλίες συμπεριλαμβάνομένης μια οικογένειες ελλήνων μεταναστών 2ης γενιάς που ότι και να πω για αυτούς τους ανθρώπους θα είναι λίγο. Αισθανόμαστε υπέρμετρα τυχεροί που ήρθαμε στο πουθενά και γνωρίσαμε ανθρώπους που αφενός ενσωματώνουν και την αυστραλέζικη αλλά και την ελληνική κουλτούρα και αφετέρου πολύ γρήγορα νιώθεις οτι τους ξέρεις χρόνια και τους εμπιστεύεσαι απόλυτα. Το Gladstone είνια μια ωραία και ήσυχη πόλη, που θα έλεγα οτι προσφέρει σχεδόν τα πάντα εκτός από νυχτερινή ή κοσμοπολίτικη αν θέλετε, ζωή. Στη φάση βέβαια που είμαστε τώρα είναι το τελευταίο που μας ενδιαφερει. Κάτι άλλο που λείπει από εδώ είναι η εκκλησία. Μιας και η ελληνική κοινότητα είναι πολύ μικρή, καταφέρνουμε και φέρνουμε έναν ιερέα από το Brisbane σε μια "δανεική" αγγλικανική εκκλησία όχι πάνω από 3-4 φορές το χρόνο. Το οξύμορο είναι πως το Rockhampton που είναι μια σχετικά μεγάλη πόλη μια ώρα βορειότερα από εδώ, έχει ορθόδοξη εκκλησία, μόνο που πλέον έχουν εκλείψει οι έλληνες από εκεί και φυσικά δεν έχει παπά. Και το Gladstone πλέον αν και έχει μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα, δεν έχει εκκλησία και φυσικά δεν πρόκειται να έχει και ποτε γιατί ο πληθυσμός εδώ παραδοσιακά δεν είναι σταθερός.

  Το καλοκαίρι εδώ θα το χαρακτήριζα υποφερτό παρά τα όσα μας λέγαν όλοι οτι ειναι πολύ δύσκολο και ενώ όλη η υπόλοιπη αυστραλία καίγεται με 37 και 40 βαθμούς στην καλύτερη, εμείς εδώ με το ζόρι 33-34. Γενικά πολύ σταθερές θερμοκρασίες εδώ στα tropics. Στη μισή ώρα έχουμε μια φοβερή παραλία που βλέπει ειρηνικό ωκεανό και το νερό χτες ήταν στους 28 βαθμούς, τόσο ζεστό που οριακά δροσιζόσουν. Η μόνη μας ανησυχία είναι οι μέδουσες που πολλές από αυτές είναι και θανατηφόρες γιαυτό το πως κολυμπάμε δεν έχει καμια σχέση με το πως κολυμπούσαμε στην Ελλάδα. Εννοείται βέβαια πως οι στατιστικές είναι με το μέρος μας, άλλωστε τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Υπάρχουν και οριοθετημένες ζώνες που παρακολουθούνται από ναυαγοσώστες όλη τη μέρα οπότε αν συμβεί κάτι δεν θα σε αφήσουν να ψοφήσεις εκεί...

  Εγώ δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμα δουλειά και εξετάζω αυτή τη στιγμή διάφορες επιλογές. Τελευταία έψαξα και τι δικαιούμαι για οικονομική βοήθεια για master αλλά δυστυχώς παρόλο που είμαι permanent resident δεν δικαιούμε τίποτα γιατί θα πρέπει οι σπουδές που θα κάνει κάποιος να είναι bridging studies, δλδ απαραίτητες για να μπορέσεις να εξασκήσεις το επάγγελμα σου στην Αυστραλία και όχι να οδηγούν σε ανώτερο πτυχίο, όπως ένα master εν προκειμένω. Αυτό αφορά ένα δάνειο που παίρνεις από το κράτος που καλύπτει το πλήρες κόστος και το αποπληρώνεις σχεδόν άτοκο μόλις ξεπεράσεις πάνω από ένα όριο στο ετήσιο εισόδημα σου, γύρω στις 50χιλ το χρόνο. Υπάρχει και μια άλλη λύση που λέγεται Commonwealth Support Place αλλά θα πρέπει να είναι "συμβατό" με αυτό το πρόγραμμα όχι μόνο το πανεπηστήμιο που σε ενδιαφέρει αλλα και συγκεκριμένα οι σπουδες που θέλει κάποιος να κάνει, γιατί δεν αφορά όλα τα courses. Ιδού και το λινκ για περισσότερες πληροφορίες (Welcome - Study Assist)

  Η μικρή από τον Σεπτέβρη, Οκτώβρη μιλάει αρκετά Αγγλικά, σε σημείο που τα περιορίζουμε μέσα στο σπίτι. Είναι πλέον σε θέση να συννενοείται τέλεια στο childcare και γενικά της αρέσει πάρα πολύ. Και σε αυτό το θέμα σταθηκαμε πολύ τυχεροί, γιατί πέσαμε σε σχολείο που είναι από τα κορυφαία, αν όχι το καλύτερο εδώ στην περιοχή, κάνοντας πάντα το κάτι παραπάνω για τα παιδιά και τους γονείς. Αυτή την εποχή είναι το κρίσιμο στάδιο για το παιδί να κρατήσει και τις δύο γλώσσες και φαίνεται οτι το πετυχαίνουμε. Σε σημείο που της λες να σου μεταφράσει κάτι απλό στα ελληνικά και το κάνει, ή ακόμα περισσότερο μιλάει τα ελληνικά με αγγλικό συντακτικό..."μαμα δες τι ο μπαμπάς έφτιαξε-mum look what's daddy made...θα το κάνω αυτο για σένα-I'll do that for you" κ.ο.κ.

  Έχω πολλά στοιχεία επίσης και για το cost of living. Το 99% των συναλλαγών μας το κάνουμε ηλεκτρονικά και έτσι μου είναι πανεύκολο να κρατάω ένα excel που παρακολουθώ τα πάντα. Θα προσπαθήσω σύντομα να ανεβάσω μερικά στοιχεία. Μετρητά δεν χρειάζεσαι σχεδόν πουθενά, παρα μόνο σε ένα συγκεκριμένο κρεωπολείο ή κανένα country show. Κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρω και πιθανόν πολλοί να μην το γνωρίζουν, είναι μια υπηρεσία του skype που ονομάζεται skype-to-go numbers (Free video chat, screen sharing, internet calls, IM and more - Skype και ψάξτε για το λογότυπο Skype To Go) το οποίο βοηθάει να μιλάς από το σταθερό σου ή το κινητό σου τηλεφωνο με Ελλάδα με πολύ χαμηλό έως μηδενικό κόστος, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση υπολογιστή ή η πρόσβαση στο ιντερνετ, παρα μόνο την πρώτη φορά. Με τον τρόπο αυτό αντιστοιχίζεται ο overseas-ελληνικός αριθμός που θέλεις να καλείς με έναν αντίστοιχο τοπικό, αφού επιλέξεις πρώτα την περιοχή που μένεις. Τα νούμερα που σου αντιστοιχούνται είναι σταθερά και δεν αλλάζουν και μπορείς να τα καλείς από το σταθερό ή και από τα κινητά που εξαρχής θα δηλώσεις. Έτσι για να καλέσεις ελλάδα, απλά καλείς ένα τοπικό νούμερο, για μας το Brisbane, και η "υπόλοιπη" κλήση δρομολογείται μέσω του λογαριασμού σου στο skype. Εννοείται πως προυποθέτει ο λογαριασμός να είναι φορτωμένος με skype credits, ή ακόμα καλύτερα με 65,88$ αγόρασα premium account και απεριόριστα σταθερά στην Ελλάδα για 12 μήνες, πολύ λιγότερα από όσα λιγα λίγα είχα πληρώσει σε skype credits από τότε που ήρθαμε τον Φεβρουάριο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα για όσουν χρειάζονται ή επιθυμούν να έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με Ελλάδα.

  Όσο για το κόστος ζωής, παρακάτω έχω βάλει έναν πίνακα με διάφορα βασικα έξοδα, από τότε που νοικιάζουμε πλέον το δικό μας σπίτι. Το ενοίκιο που εδώ για μας είναι πολύ ακριβό, είναι εντελώς υποκειμενικό και έχει να κάνει και με την περιχή που μένεις, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και τα μισά λεφτά. Στο κόστος του childcare είναι υπολογισμένο και το Childcare Benefit και το Rebate που πηγαίνουν απευθείας στο σχολείο, αλλά τα πραγματικά έξοδα είναι ακόμα λιγότερα γιατί στο τέλος της χρονιάς παίρνεις ότι υπόλοιπο δικαιούσαι. Δλδ κατα τη διάρκεια της χρονιάς σου κρατάνε ένα μικρό μερος του Rebate ώστε να μη δημιουργήσεις χρέος προς το centerlink αν τελικά το οικογενειακό εισόδημα της χρονιάς προκύψει παραπάνω από το προβλεπόμενο. Στο γκάζι μάλλον είμασταν τυχεροί και ξεχάσαν να μας χρεώσουν τις δυο πρώτες φυάλες αλλά αυτό μεταξύ μας έτσι χμχμ... Εδώ η παροχή γκαζιού δεν είναι μόνιμη όπως πχ στη Μελβούρνη αλλά το κάθε σπίτι έχει κανονικά την εγκατάσταση του και 2 φυάλες LPG 45 κιλών από έξω που παρέχουν το γκάζι και όταν αδειάσουν παίρνεις τηλ και σου την αλλάζουν. Το γκάζι εδώ το χρησιμοποιούμε μόνο για ζεστό νερό και το μαγείρεμα. Τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση γιατί δεν χρειάζεται, καμιά φορά βάζεις το κλιματιστικό για θέρμανση, γύρω στις 25 ιουλίου που έρχεται για λίγες ώρες ο χειμώνας!!!

  Οι τιμές στο σουπερμαρκετ θα τις έλεγα αρκετά λογικές, αφού τα περισσότερα είδη δεν είναι και πολύ ακριβότερα από την Ελλάδα, λάβετε υπόψιν και την διαφορά στους μισθούς, οπότε η αγοραστική δύναμη εδώ είναι μεγαλύτερη. Αυτό που είναι πολύ ακριβότερο εδώ είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τιμές που μπορεί να φτάνουν τα 9$ το κιλό για μελιτζάνες, 6-7 για πιπεριές κλπ-κλπ. Για τα φρούτα το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, ό,τι αγοράσεις κάτω από 4-5 δολ το κιλό, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στα σκουπίδια, οπότε σε αυτά τα λεφτά παίρνεις το καλύτερο value for money. Εδώ επίσης έχουμε πολλά τροπικά φρούτα που πολλά ούτε τα έχω ξαναδεί ούτε και ακούσει και φυσικά είναι πανακριβα αλλά αξίζει καμια φορά να δοκιμάζεις. Εντάξει δεν θα πάθουμε και τίποτα αν δεν φάμε mango...

  Average*
  Rental -2600.00
  SuperMarket -1150.99
  Childcare -580.56
  Recreation -158.97
  Clothing -118.38
  Other -483.54
  Health -137.29
  Health insurance -111.78
  Petrol -216.66
  Car Expenses -106.37
  Electricity -66.15
  Gas -17.00
  Phone/Internet/Skype -124.94
  Mobiles -24.55

  *Τα παραπάνω ποσά τα έχω ενημερώσει και είναι ετήσιοι μέσοι όροι και αφορούν εξοδα ανά μήνα.

  Πέρα από τα προφανή, στην κατηγορία Health έχω βάλει φάρμακα, εξετάσεις, οδοντογιατροί κλπ-κλπ και είναι ίσως ένα ενδεικτικό πόσό για out of pocket expenses μιας 3μελούς οικογένειας. Στο Car Expenses συμπεριλαμβάνω μεταξύ άλλον σέρβις και comprehensive car insurance, όχι όμως το registration cost γιατί αυτό ήταν μέσα στην τιμή αγοράς του αυτοκινήτου και τέλος το τηλ περιλαμβάνει συμβόλαιο Telstra 100$/μήνα με 200Gb internet, απεριοριστα τοπικά σταθερά και Telstra κινητά.

  Tο γενικό μου συμπέρεσμα όσον αφορά το κόστος ζωής είναι οτι παρά την φαινομενική ακρίβεια, η αγοραστική μας δύναμη εδώ είναι σαφώς μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψιν για παράδειγμα ότι εδώ πληρώνεις την βενζίνη 1.5$ το λίτρο (1.7ε έχει στην ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση) με τους μισθούς να είναι πολλαπλάσιους, πάντα σε απόλυτες τιμές. Επίσης πολλά άλλα προιόντα και υπηρεσίες εδώ έχουν τιμές παρόμοιες με την ευρώπη, πχ ηλεκτρονικά ήδη, gadgets, ρουχισμός, παιχνίδια, τηλεπικοινωνίες, ρεύμα οπότε και πάλι η επιβάρυνση στον οικογενειακό προυπολογισμό είναι αισθητά μικρότερη.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Με την ευκαιρία μιας και με ρώτησε κάποιο μέλος τι κάναμε με τα εμβόλια της μικρής. Αρχικά να πω τα προγράμματα εμβολιασμού Ελλάδας και Αυστραλίας είναι πολύ όμοια για να μην πω ακριβώς ίδια. Η μόνη διαφορα νομίζω είναι πως σε κάποιο εμβόλιο εμείς ή αυτοί κάνουν μια παραπάνο δόση. Επίσης ερχόμενοι εδώ και προκειμένου να έχει ένα παιδί πρόσβαση σε σχολείο και επιδόματα θα πρέπει ο εμβολιασμός του να είναι up to date. Αυτό δεν σημαίνει οτι αν για κάποιο λόγο ένα εμβόλιο το έχεις καθυστερήσει για 2-3 μήνες, θα γίνει κάτι. Μόλις το κάνεις θα είσαι μετά οκ. Εμείς από Ελλάδα φέραμε εκείνο το μικρό μπλέ βιβλιάριο που σου δίνουν από το μαιευτήριο και πάνω σε αυτό ήταν γραμμένα όλα τα εμβόλια που είχε ήδη κάνει και αυτά που θα έπρεπε στο μέλλον να κάνει. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι δυο σελίδες ήταν λιγάκι...χαμός γιατί η παιδίατρος του ΙΚΑ μας έγραφε με μολύβι τις ημερομηνίες που θα πρέπει να γίνουν τα εμβόλια και όταν πραγματικά τα κάναμε, έσβηνε το μολύβι και έγραφε με στυλό την ημερομηνία και υπέγραφε, αυτό το αποδεικτικό στοιχείο δώσαμε ερχόμενοι στην αυστραλια και μάλιστα μη μεταφρασμένο, αφού οι ονομασίες των εμβολίων ειναι διεθνής. Έτσι λοιπόν πήγαμε σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, βγάλαν μια φωτοτυπία του βιβλιαρίου και μεταφέραν τα αναγραφόμενα σε ένα ειδικό έντυπο το οποίο το στέλνουν στο αντίστοιχο φορέα που λέγεται ACIR (Australian Childhood Immunisation Register). Αυτός ο φορέας εκδίδει και το πιστοποιητικό οτι ένα παιδί είναι σωστα εμβολιασμένο. Παρά το ότι το παιδί σύμφωνα με το αυστραλιανό πρόγραμμα ήταν εντάξει, το χαρτί που μας ήρθε έλεγε το αντίθετο γιατί η νοσοκόμα στο πρώτο ιατρείο έκανα διάφορα λάθη στις ημερομηνίες. Έτσι αφού φτάσαμε στο Gladstone ξαναπήγαμε σε ένα ιατρείο και διορθώσαμε το λάθος. Το σίγουρο είναι οτι πηγαίνοντας σε ένα childcare center δεν σου ζητάνε με το καλημέρα το immunisation register και ούτε και τα benefits κόβωνται αμέσως. Έχεις χρόνο να αντιδράσεις. Τον περασμένο μήνα κάναμε και τα τελευταία δυο εμβόλια, μετά από τα οποία αυτομάτως μας ήρθε το ενημερωμένο χαρτί από το ACIR. Αν γραφτεί κανείς και στις online υπηρεσίες του centrelink και του medicare μπορεί να κατεβάσει οποιαδήποτε στιγμή ηλεκτρονικά αυτό το έγγραφο. Είναι περιττό να πω ότι μόλις ο ACIR εκδίδει αυτό το πιστοπιητικό, αυτομάτως πηγαίνει και σε όλους τους ενδιαφερόμενους, δλδ centrelink και medicare και δεν χρειάζετια να ξοδεύεις φαιά ουσία για τέτοια ζητήματα!

  Aπρίλιος 2013
  Ενόψει της λήξης του 12μήνου συμβολαίου για την ενοικίαση σπιτιού αρχίσαμε να κοιτάμε τι γίνεται στην αγορά αυτήν την περίοδο. Το συμπέρασμα? Τα νοίκια έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσυ. Να ξεκαθαρίσω οτι συγκεκριμένα εδώ στην πόλη μας, η αγορά και ενοικίαση κατοικίας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη λόγω των τεσσάρων μεγάλων LNG projects που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη ζήτηση για κατοικίες γι' αυτό και από την στιγμή που ήρθαμε εμείς έχουν χτιστεί εκατοντάδες καινούργια σπίτια. Αποτέλεσμα είναι φυσικά η φούσκα χαλαρώσει. Με βάση τα νέα δεδομένα προβήκαμε σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, μέσω του ατζέντη φυσικα, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να ρίξουμε το ενοίκιο από $600pw σε $500pw, υπογράφοντας εκ νέου 12μηνο συμβόλαιο. Θέλω να πω με αυτό, οτι υπάρχει αρκετό περιθώριο διαπραγμάτευσης καθώς ο ιδιοκτήτης θα χάσει αρκετά αν φύγεις μέχρι να το ξανανοικιάσει συν τα έξοδα προβολής. Βέβαια το πόσο γρήγορα θα το νοικιάσει εξαρτάται πάλι από τη ζήτηση. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι καταφέραμε να βάλουμε και έναν επιλέον όρο στο συμβόλαιο, ο οποίος μας επιτρέπει να το σπάσουμε χωρίς πρόβλημα πριν το 12μηνο, μόνο στην περίπτωση που αγοράσουμε το δικό μας σπίτι, κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ. Υπολογίζοντας το κόστος μετακόμισης σε άλλο σπίτι, πήρα διάφορες προσφορές από removalist που για τοπική μεταφορά χρεώνουν κατα μέσο όρο 165$ την ώρα, φορτηγό και δύο άτομα με ελάχιστη χρέωση 4 ώρες. Ένα άλλο σίγουρο έξοδο είναι οτι πρέπει να καθαρίσει επαγγελματίας τα χαλιά στα δωμάτια και την απόδειξη μάλιστα πρέπει να τη δώσεις στον ατζέντη. Μια εταιρεία που ρώτησα για τρία δωμάτια είπε 120$, αν δεν κάνω λάθος.

  Μάιος 2013

  Πριν λίγες μέρες κλείσαμε ένα χρόνο από τότε που πρωτοήρθαμε στο Gladstone και ο απολογισμός ειναι μονάχα θετικός, παρά το γεγονός οτι αυτός ο χρόνος είχε αρκετές δυσκολίες και αντιξοότητες σχετικά με τη δική μου δυνατότητα εύρεσης εργασίας. Τέλος καλό όμως, όλα καλά και προχωράμε παρακάτω τώρα. Ένα πράγμα που εδώ στο Queensland είναι αρκετά βαρετό, είναι το γεγονός οτι λόγω του οτι το κλίμα είναι τροπικό τα δέντρα δεν είναι φυλλοβόλα και ουσιαστικά το τοπίο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είναι το ίδιο. Δεν βλέπεις τις εναλλαγές των χρωμάτων στα δέντρα κάτι που καταντάει λίγο κουραστικό. Ουσιαστικά εδώ έχουμε δύο μόνο εποχές, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Όπως λένε χαριτολογώντας εδώ οι ντόπιοι, ο χειμώνας στο Gladstone έρχεται γυρω στις 25 Ιουλίου...κρατάει μια μέρα δηλαδή! Από κοινωνικής άποψης ο απολογισμό είναι εξίσου καλός, σιγά σιγά έχουμε εδραιώσει δύο καλές φιλίες με δύο οικογένειες Αυστραλών και ένα ζευγάρι συμπατριωτών μας και είναι αρκετά για αρχή. Άλλωστε πάντα είμασταν της αρχής να έχουμε λίγους φίλους και καλούς.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη leyteris77 : 03-06-2013 στις 22:56
  Ο Τολμών Νικά...Ονειρευτείτε, Σχεδιάστε, Πραγματοποιήστε!

 2. #2
  Senior Member Το avatar του χρήστη ektoras
  Εγγραφή
  Sep 2011
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Athens
  Μηνύματα
  120

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο leyteris77 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Είναι το τελευταίο μήνυμα που γράφω από αυτόν τον υπολογιστή και από αυτό το σπίτι! Πετάμε στις 17/2 για Μελβούρνη. Εϋχομαι σε όλους καλή αντάμωση κάτω!!!
  καλη ανταμωση patriotaki...!

 3. #3
  Member
  Εγγραφή
  Nov 2011
  Gender
  Female
  Περιοχή
  piraeus
  Μηνύματα
  65

  Προεπιλογή

  καλό ταξίδι και καλή τύχη απο όλους μας!!!!

 4. #4
  Member
  Εγγραφή
  Nov 2011
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Perth
  Μηνύματα
  32

  Προεπιλογή

  Καλή επιτυχία στη νέο σας ξεκίνημα. Υπήρξες Λευτέρη στο patriotaki απο τα πολυτιμότερα μέλη. Οι απαντήσεις σου ήταν πάντοτε διαφωτιστικές και ακριβείς. Βοηθήθησες πολλούς από εμάς μέ τα CDR. Χωρίς να γνωριζόμαστε, εκτιμώ ότι έχεις όλες τις προυποθέσεις για να τα καταφέρεις. Είμαι σίγουρος ότι οι ανταποκρίσεις σου από κάτω να συνεχίσουν να είναι εξίσου χρήσιμες. Ευχόμενος "καλή αντάμωση" , η ευχή αναφέρεται και στους δυό μας....

 5. #5
  Senior Member
  Εγγραφή
  Feb 2011
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Melbourne
  Μηνύματα
  169

  Προεπιλογή Australia

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο leyteris77 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Είναι το τελευταίο μήνυμα που γράφω από αυτόν τον υπολογιστή και από αυτό το σπίτι! Πετάμε στις 17/2 για Μελβούρνη. Εϋχομαι σε όλους καλή αντάμωση κάτω!!!
  Φιλαρακι σε περιμενουμε...κι ελπιζω να τα πουμε κι απο κοντα στην επομενη συναντηση που θα γινει...Καλη ανταμωση!!!!!!!!!

 6. #6
  Senior Member Το avatar του χρήστη Τάσος Αγαπάει AU
  Εγγραφή
  Jun 2011
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Livadeia
  Μηνύματα
  114

  Προεπιλογή

  Άλλος ένας που φεύγει! Υπέροχα! Εύχομαι όλα να σας πάνε καλά και να μη δυσκολευτείτε πουθενά.. Αλλά και στις δυσκολίες είμαστε όλοι εμείς εδώ για να σε βοηθήσουμε! Άντε καλό ταξίδι και να απολαύσεις αυτή τη μακρινή πτήση!
  Είναι πολλές οι 622 μέρες;

 7. #7
  Senior Member
  Εγγραφή
  May 2011
  Gender
  Male
  Περιοχή
  melbourne
  Μηνύματα
  576

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο leyteris77 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Είναι το τελευταίο μήνυμα που γράφω από αυτόν τον υπολογιστή και από αυτό το σπίτι! Πετάμε στις 17/2 για Μελβούρνη. Εϋχομαι σε όλους καλή αντάμωση κάτω!!!
  αντε και πρεπει να βρουμε αιθουσα για την επομενη συναντηση!!!ο επομενος ποιος??

 8. #8
  Senior Member Το avatar του χρήστη christine
  Εγγραφή
  Sep 2011
  Gender
  Female
  Περιοχή
  ???
  Μηνύματα
  302

  Προεπιλογή christine

  leyteri Καλό ταξίδι!! Εύχομαι αυτήν την ώρα που ένας κύκλος κλείνει και αρχίζει ένας καινούργιος στην ζωή σας, να έχετε την δύναμη και την τύχη να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες με επιτυχία....Καλή αρχή και συνέχεια!

 9. #9
  Senior Member Το avatar του χρήστη Nikos Mech Eng
  Εγγραφή
  Sep 2011
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Athens
  Μηνύματα
  309

  Προεπιλογή

  @Lefteris77,

  Είναι υπέροχο που έχουμε μέλη στο forum που έχουν δουλέψει μεθοδικά και έχουν βρει την άκρη του τούνελ. Εύχομαι με τη σειρά μου ότι καλύτερο στην νέα σας ζωή. Για το μεσοδιάστημα, και μέχρι να σε ξανακούσουμε εδώ στο forum, οι ευχές όλων μας είμαι σίγουρος ότι θα επηρεάσουν τις δυνάμεις του σύμπαντος και θα σας πάνε όλα καλά.

  ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ & ΚΑΛΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!
  To thine own self be true!

 10. #10
  Senior Member
  Εγγραφή
  Oct 2010
  Gender
  Female
  Περιοχή
  thessaloniki
  Μηνύματα
  280

  Προεπιλογή

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο leyteris77 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Είναι το τελευταίο μήνυμα που γράφω από αυτόν τον υπολογιστή και από αυτό το σπίτι! Πετάμε στις 17/2 για Μελβούρνη. Εϋχομαι σε όλους καλή αντάμωση κάτω!!!
  Λευτερη ευχομαι κουραγιο και καλη δυναμη να σκεφτεστε οτι τα πιο δυσκολα περασαν. καλη αρχη στην καινουργια σας ζωη
  i don't do drugs, i am drugs!

Παρόμοια Θέματα

 1. Ανταπόκριση απο την Αυστραλία - Agoriani (II)
  Από Agoriani in forum Ανταπόκριση απο την Αυστραλία
  Απαντήσεις: 13
  Τελευταίο Μήνυμα: 30-01-2016, 22:52
 2. Ανταπόκριση από την Αυστραλία-Άρης
  Από australian in forum Ανταπόκριση απο την Αυστραλία
  Απαντήσεις: 25
  Τελευταίο Μήνυμα: 18-10-2015, 18:00
 3. Ανταπόκριση από Αυστραλία kikirikoy
  Από kikirikoy in forum Ανταπόκριση απο την Αυστραλία
  Απαντήσεις: 3
  Τελευταίο Μήνυμα: 25-10-2014, 13:29
 4. Ανταπόκριση από τήν Αυστραλία ARVAN
  Από Arvan in forum Ανταπόκριση απο την Αυστραλία
  Απαντήσεις: 11
  Τελευταίο Μήνυμα: 08-09-2013, 23:43
 5. Ανταπόκριση από την Αυστραλία - Poly
  Από poly in forum Ανταπόκριση απο την Αυστραλία
  Απαντήσεις: 12
  Τελευταίο Μήνυμα: 29-02-2012, 16:19

Ετικέτες γι αυτό το Θέμα (tags)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
Search Engine Optimization by vBSEO