Σελίδα 5 από 7 ΠρώτηΠρώτη ... 34567 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 41 έως 50 από 70
 1. #41
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Stephen Hawking - Το Χρονικό του Χρόνου

  Stephen Hawking - Το Χρονικό του Χρόνου


  Το πρώτο εκλαϊκευτικό βιβλίο του μεγαλύτερου θεωρητικού φυσικού από την εποχή του Αϊνστάιν. Μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες, έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει χαρακτηριστεί ως το βιβλίο της δεκαετίας του 1980 και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες επειδή παρέμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα μέχρι σήμερα στους καταλόγους μπεστ σέλερ.

  Stephen Hawking - Το Χρονικό του Χρόνου

 2. #42
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Τό σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας

  Τό σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας

  Όλοι οι θεσμοθετημένοι κανόνες και οι λειτουργίες του ελληνικού κράτους, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες κάθε Έλληνα πολίτη. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε ενημερωμένοι.


  Τό σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας

 3. #43
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας


 4. #44
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Κλεάνθης Γρίβας - Οπιούχα: εξάρτηση και απεξάρτηση

  Κλεάνθης Γρίβας - Οπιούχα: εξάρτηση και απεξάρτηση

  Το βιβλίο του ψυχιάτρου και συγγραφέα Κλεάνθη Γρίβα αναφέρεται σε όλες τις διαθέσιμες ιατρικές μεθόδους απεξάρτησης ή συντήρησης των εξαρτημένων χρηστών.

  «Η στάση κάθε ανθρώπου απέναντι στο εξουσιαστικά κατασκευασμένο «πρόβλημα των ναρκωτικών» είναι μια στάση πολιτική με τη σημαντική έννοια του όρου. Και σαν τέτοια, εμπεριέχει κινδύνους που μπορεί και πρέπει να αναληφθούν, γιατί στο επίπεδο των κοινωνικών προβλημάτων είναι αδύνατη η θωράκιση μας με ασφαλιστικά συμβόλαια «κατά παντός κινδύνου».

  Οι πολλαπλασιαζόμενες «σταυροφορίες κατά των ναρκωτικών» που εμπνέονται και καθοδηγούνται από την κρατική εξουσία, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των ποικίλων όσων ψευτοθεραπευτικών γραφειοκρατιών και σε βάρος των χρηστών και της κοινωνίας, προάγοντας διαρκώς την εξάρτηση, την εγκληματικότητα, την αρρώστια και το θάνατο, και υπονομεύοντας συνεχώς τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

  Η γνωστή ρήση του Κικέρωνα ότι «καθένας έχει δικαίωμα να σφάλλει, αλλά κανένας, εκτός από το βλάκα, δεν επιμένει στο λάθος του», συμπληρωμένη με την αναγνώριση της αυταπόδεικτης αλήθειας ότι η δύναμη της βλακείας είναι ακατανίκητη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το προσωπικό συμφέρον, ερμηνεύει τη στάση των διαχειριστών της εξουσίας απέναντι σε ορισμένες ψυχοτρόπες ουσίες και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της εναντίωσης σ' αυτή.»

  Κλεάνθης Γρίβας - Οπιούχα: εξάρτηση και απεξάρτηση

 5. #45
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Χρήστος Λαζος - Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων

  Χρήστος Λαζος - Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων


  Ήταν ένα αστρονομικό όργανο μεγάλης αξίας (όπως αποδείχθηκε μετά από 25 χρόνια μελέτης του καθηγητή DEREK DE SOLLA PRICE). Ενα σύνολο από 30 διαφορετικά γρανάζια έδινε πληροφορίες για τις κινήσεις του Ήλιου της Σελήνης και των πλανητών στον Ζωδιακό κύκλο .
  Το κομμάτι ενός αρχαίου μηχανισμού, εντοπίζει τις βαθιές ρίζες της μοντέρνας τεχνολογίας.
  Τα μαθηματικά, η φυσική, η αστρονομία και άλλες επιστήμες απέκτησαν νόημα στο μυαλό των αρχαίων Ελλήνων. Ίσως τελικά ακόμα και η τεχνολογία των υπολογιστών να μην είναι σύγχρονη ανακάλυψη &
  Όταν ένας Έλληνας σφουγγαράς ονομαζόμενος Ηλίας Σταδιάτος ανακάλυψε το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου, στα ανοιχτά του μικρού νησιού των Αντικυθήρων, εν έτη 1900, ήταν τα αγάλματα που κείτονταν στο βυθό της θάλασσας αυτά που τον εντυπωσίασαν.
  Το φορτίο του εμπορικού πλοίου περιλάμβανε επίσης κοσμήματα, πήλινα αντικείμενα και σκεύη, κρασί, έπιπλα αριστοτεχνικά φτιαγμένα, και μπρούτζινα, όλα του 1ου π.Χ. αιώνα. Αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το πιο σημαντικό εύρημα ήταν μερικοί πράσινοι διαβρωμένοι μπρούτζινοι σβώλοι, τα απομεινάρια μιας συσκευής πολύπλοκης σε κατασκευή.
  Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων, (όπως είναι ευρύτερα γνωστό το εύρημα) φυλάσσονταν αρχικά σε ένα ξύλινο κουτί στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών, με πίνακες στο εξωτερικό και μια πολύπλοκη συναρμολόγηση μπρούτζινων οδοντωτών τροχών στο εσωτερικό. Μετά από ακτινοσκόπηση των θραυσμάτων κατά την οποία καταμετρήθηκαν 30 διαφορετικά εξαρτήματα, ο Derek Price ένας Ιστορικός Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός ήταν ένας Αστρονομικός υπολογιστής ικανός να προβλέπει τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης στο Ζωδιακό για οποιαδήποτε ημερομηνία.
  Μια νέα ανάλυση όμως απέδειξε ότι η συσκευή ήταν πολύ πιο έξυπνη απ’ ότι φανταζόταν ο Price, ενισχύοντας τη θεωρία του για μια αρχαία Ελληνική παράδοση μιας πολύπλοκης μηχανικής τεχνολογίας.
  Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν σε ένα σύμπαν με κέντρο του τη Γη και εξηγούσαν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων χρησιμοποιώντας εξεζητημένα μοντέλα που βασίζονταν σε επίκυκλους όπου κάθε σώμα περιγράφει έναν κύκλο (τον επίκυκλο) γύρω από ένα σημείο που το ίδιο περιστρέφεται γύρω από τη γη.
  Σε γραπτά του Κικέρωνα από τον πρώτο αιώνα π.Χ, αναφέρεται ένας μηχανισμός «πρόσφατα κατασκευασμένος από τον φίλο μας τον Ποσειδώνιο, ο οποίος αναπαράγει τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και ακόμα πέντε πλανητών.»
  Επίσης λέγεται ότι ο Αρχιμήδης είχε κατασκευάσει ένα μικρό πλανητάριο και δύο ακόμα παρόμοιες συσκευές λέγεται ότι έχουν διασωθεί από την πτώση των Συρακουσών το 212 π.Χ. Αυτά δείχνουν ότι οι αρχαίες αναφορές και ο μηχανισμός του Wright ίσως να έχουν κάποια πραγματική βάση.
  Η θεωρία του Price επίσης βρίσκει υποστηρικτές. Ο ίδιος πίστευε ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποδείκνυε την ύπαρξη πολύπλοκης μηχανολογικής τεχνολογίας ανάμεσα στου αρχαίους Έλληνες ή οποία, μεταφέρθηκε μέσω του αραβικού κόσμους και δημιούργησε τις βάσεις για την κατασκευή των ρολογιών στην Ευρώπη.
  Η καταγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας, από τις σιδηροδρομικές μηχανές μέχρι τα ρομπότ, μπορεί να εντοπίζεται σε περίτεχνα μηχανικά παιχνίδια του 18ου αιώνα. Και τα παιχνίδια αυτά μπορεί με τη σειρά τους να οφείλουν τη δημιουργία τους στην τέχνη της κατασκευής ρολογιών.
  Η τέχνη αυτή, όπως και πολλές άλλες του σύγχρονου κόσμου, φαίνεται να έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.


  Χρήστος Λαζος - Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων

 6. #46
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Πλάτων - Απολογία Σωκράτους

  Πλάτων - Απολογία Σωκράτους

  Ένα έργο, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα έργα του Πλάτωνος ως προς τη μορφή, καθ’ όσον μία απολογία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου. Ο Σωκράτης, πρότυπο ενάρετου ανδρός, με δικαιοσύνη, σωφροσύνη, ανδρεία, ήθος και ανιδιοτέλεια, θα πέσει θύμα διαβολών, συκοφαντιών, υβριστικής διάθεσης, φθόνου και εμπάθειας και θα οδηγηθεί (σε ηλικία εβδομήντα χρόνων) σε δίκη.

  Ο Πλατωνικός διάλογος, αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει την απολογία του Σωκράτη, το δεύτερο την πρόταση για τον προσδιορισμό της ποινής και το τρίτο τη φιλική συνομιλία του Σωκράτη με όσους έδωσαν αθωωτική ψήφο στη δίκη, τους οποίους μάλιστα θεωρεί ως τους πραγματικούς δικαστές.

  Απολογούμενος ο Σωκράτης, θα κάνει αναφορά στους «πρώτους κατηγόρους» του, από τους οποίους προήλθαν οι «παλιές» διαβολές και οι κατηγορίες των «πολλών», που ισχυρίζονται ότι ο Σωκράτης παρανομεί και χάνει άσκοπα το χρόνο του αναζητώντας όσα βρίσκονται κάτω από τη γη και στον ουρανό, μετατρέποντας τον ασήμαντο λόγο σε σημαντικό, διδάσκοντας τα ίδια και σε άλλους. Αιτία των διαβολών αυτών, υπήρξε η σοφία του.

  Ο γνωστός σε όλους (την εποχή εκείνη) Χαιρεφών, επισκέπτεται το Μαντείο των Δελφών και ζητά να μάθει αν υπάρχει κάποιος σοφότερος από τον Σωκράτη. Η Πυθία αφού έδωσε χρησμό, ότι κανένας δεν είναι σοφότερος, αναρωτιέται ο Χαιρεφών τι εννοεί άραγε ο θεός, και τι άραγε υπενίσσεται και αρχίζει να αναζητά κάποιο σοφό, ανάμεσα στους πολιτικούς, στους ποιητές, στους τεχνίτες και σε όποιον άλλο θεωρείται ότι «ξέρει κάτι». Ελέγχοντας τις γνώσεις τους, προσπαθεί να ανακαλύψει «τι εννοεί ο θεός», αφού ο ίδιος γνώριζε ότι δεν είναι σοφός. Έκπληκτος, διαπιστώνει ότι επειδή οι εξεταζόμενοι ήταν σπουδαίοι σε κάποιο τομέα, νόμιζαν ότι ήταν σοφοί και σε όλους τους άλλους τομείς, σε αντίθεση με τον ίδιο που ομολογούσε: "αυτά που δε γνωρίζω ούτε και ισχυρίζομαι ότι τα γνωρίζω".

  Κύριος κατήγορος του Σωκράτη σ’ αυτή τη δίκη είναι ο Μέλητος (από την πλευρά των ποιητών) και συγκατήγοροί του, ο Άνυτος (εκ μέρους των πολιτικών και των τεχνιτών) και ο Λύκων των ρητόρων. Ποιά ήταν η κατηγορία; Ο Σωκράτης λένε ότι παρανομεί επειδή διαφθείρει τους νέους και επειδή δεν πιστεύει στους θεούς που πιστεύει η πόλη, αλλά σε καινούριες θεότητες. Παρά το ότι οι κατήγοροι γίνονται καταγέλαστοι από την αδυναμία τους να υποστηρίξουν τα καταγγελόμενα και οι κατηγορίες τους μία προς μία καταρρίπτονται, εν τούτοις το δικαστήριο θα κρίνει το Σωκράτη ένοχο. Τριάντα και μόνο ψήφοι αν είχαν δοθεί αντίθετα, η απόφαση θα ήταν αθωωτική.

  Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ακολουθεί η «δευτερολογία» του Σωκράτη, με την πρότασή του για το ύψος της ποινής. Απορρίπτει τις ποινές των ισοβίων δεσμών και της εξορίας, καθώς και την «υπό όρους» αθώωσή του, προκειμένου να σταματήσει να ασχολείται με την φιλοσοφία, λέγοντας: "Aνδρες Αθηναίοι, εγώ σας εκτιμώ μεν και σας αγαπώ, θα υπακούσω όμως περισσότερο στον θεό παρά σε σας και όσο αναπνέω ... δεν θα πάψω να φιλοσοφώ .." Αντιπροτείνει, ως δίκαιη και αντάξια αμοιβή για ένα φτωχό ευεργέτη της πόλης, τη σίτησή του στο πρυτανείο και δηλώνει ότι αν είχε χρήματα θα μπορούσε ίσως να πληρώσει κάποιο πρόστιμο, αλλά λόγω του ότι βρίσκοταν σε πάρα πολύ μεγάλη φτώχεια, εξ αιτίας της αφοσίωσής του στον θεό προτείνει ως πρόστιμο μία μνα, που με παρέμβαση των παρισταμένων φίλων του, αυξήθηκε σε τριάντα μνας.

  Το τρίτο μέρος του διαλόγου περιλαμβάνει τη «φιλική» συζήτηση που είχε ο Σωκράτης (μετά την ανακοίνωση της οριστικής του καταδίκης) με όσους έδωσαν αθωωτική ψήφο. Γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στο ζήτημα του θανάτου, στο Σωκρατικό «δαιμόνιο» καθώς και στους τρεις [γιός|γιούς] του. Οδηγούμενος στη φυλακή, θέτει στους φίλους του τον προβληματισμό: ... αλλά ήδη είναι ώρα να αναχωρήσομε, εγώ μεν προς τον θάνατο, εσείς δε προς τη ζωή· ποιοί όμως από εμάς οδηγούνται σε καλύτερη κατάσταση, σε όλους είναι άγνωστο εκτός από τόν θεό.

  Ο Σωκράτης δεν απολογήθηκε ανεβαίνοντας στο βήμα του δικαστηρίου, αλλά με βήμα το κατώφλι του θανάτου απευθύνθηκε στην ανθρωπότητα του μέλλοντος. ΤΕΛΟΣ.

  Πλάτων - Απολογία Σωκράτους

 7. #47
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Valerio Massimo Manfredi - Η ασπίδα της Σπάρτης

  Valerio Massimo Manfredi - Η ασπίδα της Σπάρτης

  Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, δε σκοτώθηκαν και οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες πολεμιστές από τους στρατιώτες του Ξέρξη, του βασιλιά των Περσών, στη μάχη των Θερμοπυλών: δύο απ' αυτούς ξέφυγαν, φέρνοντας σωτήριο μήνυμα πίσω στην πόλη...

  Στο βιβλίο του Η Ασπίδα της Σπάρτης, ο Βαλέριο Μανφρέντι μάς παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας από τη Σπάρτη που εξαναγκάζεται από έναν απάνθρωπο νόμο να εγκαταλείψει τον έναν από τους δύο γιους της -που γεννήθηκε ανάπηρος- στις δυνάμεις της φύσης. Ο πρώτος γιος, ο Βρύθος, είναι πολεμιστής, ενώ ο δεύτερος, ο Τάλως, γλιτώνει το θάνατο χάρη σ' έναν είλωτα βοσκό.

  Η ζωή των δύο αδερφών καθορίζεται από την αντιπαράθεση της Περσικής Αυτοκρατορίας με τις ελληνικές πόλεις-κράτη -μια θηριώδης, ανηλεής σύγκρουση-, μέχρι που τους ενώνει η αλληλεγγύη σε μια συγκλονιστική, ασυνήθιστη πράξη τόλμης.

  Πρόκειται για ένα ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία και ορθές πηγές, πλέκει μιά ιστορία με πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα και είναι μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να φρεσκάρουν τις ιστορικές τους γνώσεις.

  Valerio Massimo Manfredi - Η ασπίδα της Σπάρτης
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη steangle : 10-05-2008 στις 10:13

 8. #48
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Αντρέας Εμπειρίκος - Οκτάνα

  Αντρέας Εμπειρίκος - Οκτάνα

  «Και τώρα ο καθείς θα διερωτηθή ευλόγως: «Μα τι θα πη Οκτάνα ;» Δίκαιον το ερώτημα και η απάντησις θα έλθη γρήγορα. Όμως διά να γίνη πλήρως νοητή, ρίξετε πρώτα μέσα σας μια καλή ματιά και ευθύς μετά ρίξετε άλλη μία τριγύρω σας δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω. Έπειτα κλείστε τα μάτια σας για μια στιγμή και ανοίξτε τα αποτόμως, ανοίγοντας διάπλατα και τις ψυχές σας. Η απάντησις θα βρίσκεται μπροστά σας, όχι μονάχα νοητή, μα και απτή σώμα περικαλλές και έμψυχον και σφύζον.


  Και τώρα (αμήν, αμήν) λέγω υμίν:

  [...]Οκτάνα θα πη παντού και πάντα εν ηδονή ζωή.
  Οκτάνα θα πη δικαιοσύνη.
  Οκτάνα θα πη αγάπη.
  Οκτάνα θα πη παντού και πάντα καλωσύνη.
  Οκτάνα θα πη η αγαλλίασις εκείνη που φέρνει στα χείλη την ψυχή και εις τα όργανα τα κατάλληλα με ορμήν το σπέρμα.
  Οκτάνα, φίλοι μου, θα πη, απόλυτος μη συμμόρφωσις με ό,τι αντιστρατεύεται, ή μάχεται, ή αναστέλλει την έλευσιν της Οκτάνα.
  Οκτάνα θα πη μη συμμετοχή και μη αντίταξι βίας εις την βίαν.
  Οκτάνα θα πη ό,τι στους ουρανούς και επί της γης ηκούετο, κάθε φοράν που ως μέγας μαντατοφόρος, με έντασιν υπερκοσμίου τηλεβόα, ο άγγελος Κυρίου εβόα.
  Ιδού με ολίγα λόγια, αλλά σαφή, ιδού τι θα πη, φίλοι μου, Οκτάνα.

  Και τώρα θα προσθέσω:
  Όσοι από σας πια βαρεθήκατε στον κόσμο αυτόν τον άδικον και τον βλακώδη να άγεσθε και να φέρεσθε από τους ψεύτες, από τους σοφιστάς και λαοπλάνους, όσοι πια βαρεθήκατε οι δεσμοφύλακές σας σαν τόπια ταλαίπωρα να σας εξαποστέλλουν εις τον Καϊάφα και πριν απ αυτόν στον Άννα, προσμένοντας να έλθη η Ώρα η χρυσαυγής, η πολυύμνητος και ευλογημένη, όσοι πιστοί, όσοι ζεστοί, όσοι την σημερινήν ελεεινήν πραγματικότητα να αλλάξετε ποθείτε, προσμένοντας να έλθη η Ώρα, όσοι πιστοί, όσοι ζεστοί, ελάτε και ως ανακράξωμεν μαζί (νυν και αεί, νυν και αεί) σαν προσευχή και σαν παιάνα, ας ανακράξωμεν μαζί, με μια ψυχή, με μια φωνή ΟΚΤΑΝΑ!»

  Αντρέας Εμπειρίκος - Οκτάνα

 9. #49
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Charles Darwin - Η καταγωγή των ειδών

  Charles Darwin - Η καταγωγή των ειδών

  Ο Δαρβίνος - ένας εναντίον όλων - ο φυσιοδίφης που, καίτοι συντηρητικός, δημιούργησε σκάνδαλο αμφισβητώντας τη θεϊκή υπόσταση του ανθρώπου.Είναι ένα πολύ μεγάλο σπίτι στην αγγλική εξοχή, στο Κεντ.

  Ήδη από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων υποδέχεται τον επισκέπτη μια φωτογραφία του δασκάλου, με τη μακριά γενειάδα, το μεγάλο κούτελο και τα γλυκά μάτια κάτω από τα πυκνά του φρύδια. Με έναν παράξενο τρόπο η εικόνα του νεαρού Κάρολου Δαρβίνου, του ψηλού, αδύνατου και μάλλον όμορφου αγοριού, δεν είναι καθόλου γνωστή. Στην αιωνιότητα επικράτησε η εικόνα του γενειοφόρου γέροντα. Σαν η εξέλιξη των ειδών να έχει γίνει δόγμα και ο εμπνευστής της “πατέρας” παντοκράτορας” των σοφών. Στο Down House έζησε ο Δαρβίνος για σαράντα χρόνια, εκεί γεννήθηκαν τα δέκα παιδιά του, εκεί συνέλαβε τη θεωρία που εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη διατύπωσή της εξακολουθεί να πυροδοτεί ένθερμες συζητήσεις.
  Το βιβλίο “Η Καταγωγή των Ειδών” κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου του 1859 και δημιούργησε σκάνδαλο που όμοιό του δεν είχε υπάρξει. Παρ΄ότι στην αρχή ο σοφός άνδρας αναφέρεται μόνο στον άνθρωπο και στον πίθηκο, κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη θεωρία. Υποστηρίζοντας ότι όλα τα είδη έχουν προέλθει από έναν κοινό πρόγονο μέσα από μια διαδικασία φυσικής επιλογής που εξαφανίζει τα λιγότερο προσαρμοσμένα ο Δαρβίνος προσκρούει, όχι μόνο στην πίστη, αλλά και στον ανθρωπομορφισμό. Έγινε, πάντως, γνωστός μέσα σε μία νύχτα: η πρώτη έκδοση, τυπωμένη σε 1.250 αντίτυπα, εξαντλήθηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και ο Δαρβίνος παρουσιάστηκε στις εφημερίδες με σκίτσα που τον παρουσίαζαν με… ουρά.
  Η πιο θεαματική αντιπαράθεση απόψεων σε ακροατήριο έγινε στην Οξφόρδη τον Ιούνιο του 1860. Από τη μία πλευρά ήταν οι υποστηρικτές του σοφού, μεταξύ των οποίων και ο ζωολόγος Τόμας Χάξλεϊ, τον οποίον αποκαλούσαν “το μπουλντόγκ του Δαρβίνου” και από την άλλη πλευρά ήταν ο επίσκοπος της Οξφόρδης Σαμ Γουίλμπερφορς. Στη γνωστή στιχομυθία ο επίσκοπος ρωτά τον ζωολόγο αν η καταγωγή του από πίθηκο κρατάει από το γένος του παππού ή της γιαγιάς του. Πήρε τη γνωστή απάντηση: “Καλύτερα να κατάγομαι από πίθηκο, παρά από ηλίθιο”.

  Charles Darwin - Η καταγωγή των ειδών

 10. #50
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή John και Mary Gribbin - Τα παιδιά των πάγων

  John και Mary Gribbin - Τα παιδιά των πάγων

  Γιατί τα ανθρώπινα πλάσματα είναι μια απ’ τις περισσότερο επιτυχημένες μορφές ζωής του πλανήτη; Άραγε το είδος μας θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένο;
  Στο πειστικό καινούργιο τους βιβλίο, οι Τζων και Μαίρη Γκρίμπιν, αφηγούνται την ιστορία της καταγωγής και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους με φόντο τις δραματικές κλιματικές μεταβολές. Αυτό που συνέβαλε στο θάνατο των δεινοσαύρων και άνοιξε διάπλατες τις πόρτες ενός νέου περιβάλλοντος, ειδικά για τα θηλαστικά, ήταν μια καταστρεπτική ψύξη της υδρογείου. Κι αυτή η κλιματική αλλαγή ήταν εκείνη που έσπρωξε ένα είδος θηλαστικών, ένα δεντρόβιο πίθηκο, έξω από τα Αφρικανικά δάση προς τη σαβάννα και προς το μονοπάτι της νοημοσύνης.

  John και Mary Gribbin - Τα παιδιά των πάγων

Παρόμοια Θέματα

 1. 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  Από MAGI in forum Παρουσιάσεις Power Point
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 01-04-2012, 12:41
 2. eBooks4Greeks.gr - νέο site με free e-books
  Από Ioannis_BG in forum Τεχνολογία, Internet & χρήσιμες ιστοσελίδες
  Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 02-07-2010, 22:37

Ετικέτες γι αυτό το Θέμα (tags)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
Search Engine Optimization by vBSEO