Τα καλύτερα e-mails του 2007

Αν πέρυσι «εσείς»
–ή «εμείς» ή «αυτοί», αναλόγως από ποια σκοπιά το βλέπει ο καθένας– οι bloggers ανακηρύχθηκαν πανηγυρικά πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time –θέση που εποφθαλμιούσε καιρό για να κατακτήσει τελικά μόλις φέτος ο Βλάντιμιρ Πούτιν– φέτος ήταν που η τάση έγινε καθημερινότητα, καταφέρνοντας να αναδείξει την πραγματική δύναμη του internet ως μέσου διάδρασης και επικοινωνίας.

Με την ταχύτητα ανταπόκρισης που κάποτε κυκλοφορούσαν ανέκδοτα για να σχολιάσουν την επικαιρότητα, τώρα κυκλοφορούν e-mails. Με την αποτελεσματικότητα που οργάνωναν διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή σωματεία και συνδικαλιστές σήμερα τις οργανώνουν οι bloggers. Με τη λογική που κάποτε περνούσε μηνύματα ο κινηματογράφος σήμερα «μιλάνε» οι διαφημίσεις που φτάνουν με τη μορφή τρίλεπτου βίντεο σωρηδόν στο inbox μας.

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, γελάσαμε μέχρι δακρύων, συγκινηθήκαμε, «κολλήσαμε», εμπνευστήκαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, χαμογελάσαμε, ταρακουνηθήκαμε, ξεσηκωθήκαμε με τα e-mails που λάβαμε. Κάποια από αυτά ήταν απλά ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη δουλειά. Άλλα υπήρξαν αφορμές για ολόκληρα άρθρα. Κάποια μας έκαναν να κλάψουμε. Και κάποια άλλα να φορέσουμε μαύρα και να πάμε μια Τετάρτη στη Βουλή.

Ως φόρο τιμής στην «άλλη» πλευρά του οκταώρου στο γραφείο, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα e-mails που λάβαμε το 2007. Για να ξαναγελάσουμε –και να γελάσετε κι εσείς μαζί μας. Για να μην τα ξεχάσουμε –ούτε αυτά ούτε τα μηνύματα των πιο «σοβαρών». Για να μη φανούμε αγνώμονες προς τους ανώνυμους αποστολείς που τροφοδότησαν πολλές φορές την έμπνευσή μας. Και για να κάνουμε τον απαραίτητο ετήσιο απολογισμό χωρίς να καταφύγουμε στις βαρετές λίστες με τα “highlights” της χρονιάς που πέρασε.

Να ξεκαθαρίσουμε –για να μην… παρεξηγηθούμε– ότι πέντε ώρες από τη στιγμή που άρχισε να γράφεται αυτό το άρθρο βλέπουμε ακόμα βιντεάκια, βαθμολογούμε mails και γελάμε με ανέκδοτα που είχαμε ξεχάσει. Σε μια ώρα από τώρα θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι πρακτικά αδύνατο να μη μας ξεφύγει κάποιο –ζητάμε εκ των προτέρων κατανόηση αν το αγαπημένο σας βίντεο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, και περιμένουμε πάντα σχόλια με links στο youtube. Όσο κι αν προσπαθήσαμε, δεν καταφέραμε ποτέ να ταξινομήσουμε τα αγαπημένα μας e-mails κατά σειρά προτίμησης. Ούτως ή άλλως οι βαθμολογίες είναι πάντα υποκειμενικές. Για το λόγο αυτό, τα παρουσιάζουμε σε τυχαία σειρά.

Γελάσαμε (πολύ) με…

* Τη γάτα που προσπαθεί να ξυπνήσει τον «συγκάτοικό» της –σε καμία περίπτωση «αφεντικό» ή «ιδιοκτήτη» της– στο καταπληκτικό animation του Simon Tofield που κυκλοφόρησε (τραγική ειρωνεία) με subject «το καλύτερο ξύπνημα». Όσοι από εμάς έχουν γάτες αναστέναξαν με κατανόηση.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GmwqpHsMExg[/youtube]

* Τον πρώτο τεχνικό υπολογιστών στην ιστορία, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εκμάθησης ανοίγματος και κλεισίματος των βιβλίων των πελατών του. Και αισθανθήκαμε ευγνώμονες για την υπομονή του, που διαιωνίζεται στους εκπροσώπους του κλάδου.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oo53pQXHxBI[/youtube]

* Το στρεσαρισμένο υπάλληλο γραφείου που «τα σπάει» όταν ο συνάδελφός του επιμένει να του πετάει χαρτάκια από την άλλη πλευρά του τραπεζιού. Και φοβηθήκαμε ότι κάποιοι από εμάς μια μέρα θα κάνουμε το ίδιο.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TILhkGsK-ZA[/youtube]