«ΔΙΑΚΟΠΟΔΑΝΕΙΑ» ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ

«Ομοβροντία» καλοκαιρινών δανείων – τα λεγόμενα και διακοποδάνεια – λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες από τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα χορηγήσεων με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που ξεκινούν από το 3,95%.

Τα αυξημένα έξοδα που απαιτούνται για τις καλοκαιρινές διακοπές, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που προβληματίζουν πολλούς καταναλωτές, έρχονται να «καλύψουν» οι τράπεζες προσφέροντας, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καλοκαιρινά δάνεια.
Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημανθεί ότι για τους περισσότερους Έλληνες οι διακοπές μοιάζουν με άπιαστο όνειρο, αφού μία οικογένεια με δύο παιδιά αν επισκεφθεί κάποιο νησί, θα χρειαστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να δαπανήσει από 2.000-3.000 ευρώ για διακοπές μιας εβδομάδας.

Ταυτόχρονα όπως επισημαίνουν αρκετά τραπεζικά στελέχη, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα δάνεια για να καλύψουν τις ανάγκες των διακοπών τους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι καταναλωτές που επισκέπτονται τα γκισέ των τραπεζών και ζητούν να τους χορηγηθούν τα καλοκαιρινά δάνεια, έχουν ως ουσιαστικό στόχο να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις τους από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, επωφελούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια, με τα οποία χορηγείται αυτή η κατηγορία δανείων.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ειδικότερα, στην πλειοψηφία τους οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν τις τελευταίες ημέρες από τα υποκαταστήματά τους καλοκαιρινά δάνεια, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και προσφέρονται με ποικίλους τρόπους χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα:
* Η Εθνική Τράπεζα λάνσαρε το ανοικτό δάνειο «καλοκαίρι 2007» με επιτόκιο 5,67% σταθερό για 1 χρόνο. Το ύψος δανειοδότησης ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Το δάνειο θα χορηγείται μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και η ελάχιστη καταβολή είναι 15 ευρώ το μήνα.
* «Καλοκαιρινό 2007» ονομάζεται το δάνειο που θα χορηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και έχει επιτόκιο 3,95% σταθερό για 1 χρόνο (8,65% στη συνέχεια κυμαινόμενο). Το ύψος δανειοδότησης φτάνει τα 6.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 5 χρόνια.
* Η AΤΕbank προσφέρει «πρόγραμμα θερινής προσφοράς καταναλωτικού δανείου» με επιτόκιο 8,5% σταθερό για 2 χρόνια (στη συνέχεια κυμαινόμενο, σήμερα 10,5%). Το ποσό χορήγησης φτάνει τα 15.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 6 χρόνια.
* Η Aspis Bank προσφέρει το δάνειο «καλοκαιρινές διακοπές 2007» με προνομιακό επιτόκιο 7,9%, ενώ επιστρέφεται το 10% των τόκων (από το δεύτερο χρόνο και μέχρι τη λήξη του δανείου) στους καλοπληρωτές πελάτες. Το ύψος του δανείου φτάνει τα 10.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τους 48 μήνες.
* Η Ελληνική Τράπεζα δημιούργησε το δάνειο «Ελληνική καλοκαίρι» με επιτόκιο 7,5%. Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάσει 15.000 ευρώ, προσφέρεται με άτοκη περίοδο χάριτος 3 μηνών και διάρκεια αποπληρωμής έως 6 χρόνια.
  • Ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, που ξεκινούν από το 4,95% σταθερό για 6 μήνες (5,95% σταθερό για 9 μήνες και 6,95% σταθερό για 1 χρόνο), προσφέρει με το νέο της καταναλωτικό δάνειο η Τράπεζα Πειραιώς. Το ύψος του φτάνει τα 50.000 ευρώ και έχει διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια.
  • Η Geniki Bank προωθεί το καταναλωτικό της δάνειο extra small με επιτόκιο που ξεκινά από το 3,95% (για αποπληρωμή σε 1 χρόνο). Αν το δάνειο αποπληρωθεί σε 7 χρόνια το επιτόκιο του δανείου αυξάνεται στο 7,95%.
  • Alpha Επιλογή είναι το νέο δάνειο της Alpha Bank με επιτόκιο 8,5% σταθερό για 1 χρόνο και στο οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να αλλάζει το επιτόκιο του, από σταθερό σε κυμαινόμενο και να καθορίζει το ύψος της μηνιαίας δόσης του.
  • Το δάνειο «Συνεπώς» προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου, το επιτόκιο του οποίου ξεκινά από το 9,75% και σταδιακά μειώνεται στο 4,75%, επιβραβεύοντας τη συνέπεια του δανειολήπτη.
  • Επιτόκιο 8,4% σταθερό για 3 χρόνια προσφέρει η Attica Bank με το νέο της καταναλωτικό δάνειο.
  • Το 10% των τόκων επιστρέφει η Eurobank με το δάνειο «ανοικτή γραμμή» στο οποίο το επιτόκιο μειώνεται όσο περισσότερο αυξάνεται το ποσό δανειοδότησης.