Μήπως υπεραναλύετε τα πάντα;

Σκέφτεστε υπερβολικά πριν αποφασίσετε κάτι; Αναλύετε τα γεγονότα στο έπακρο; Επειδή η υπερανάλυση δεν είναι υγιής στάση - συμπεριφορά, χρειάζεται να γνωρίζετε που πρέπει να σταματάτε.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η υπερανάλυση είναι η ασυνείδητη συνεχής διαδικασία αναπαραγωγής δυσάρεστων καταστάσεων του παρελθόντος, οι οποίες συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Η υπερβολική σκέψη διογκώνει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό.
Η υπερβολική σκέψη μπορεί να καταστρέψει την συναισθηματική μας υγεία.
Όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά και καταλήγουμε να αναλύουμε τις πράξεις, τα λόγια και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων αλλά και του εαυτού μας τότε κινδυνεύουμε από κατάθλιψη και άγχος, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα διογκώνονται, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να φαντάζουν μεγαλύτερα.
Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι οι γυναίκες αναλύουν πιο πολύ από τους άντρες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άντρες δε συλλογίζονται καθόλου.
Απλώς οι σκέψεις τους έχουν διαφορετικό χαρακτήρα.
Οι άντρες συλλογίζονται περισσότερο καταστάσεις και συναισθήματα θυμού και οργής, τα οποία εκφράζουν με επιθετική, εχθρική συμπεριφορά.
Οι γυναίκες συγκεντρώνονται περισσότερο στα θέματα κατάθλιψης και άγχους. Επίσης σκέφτονται περισσότερο θέματα ελέγχου τα οποία σχετίζονται με το μέλλον, ειδικά στον τομέα των σχέσεων: «Πως μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον του άντρα μου; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όλοι στο γραφείο με συμπαθούν;».

Αν και η αρχική πρόθεση των περισσότερων ανθρώπων -μέσα από την «ανάλυση» των καταστάσεων- είναι να μπορούν να κατανοούν καλύτερα τα κίνητρα των άλλων, να συνδέουν σκέψεις με συναισθήματα, να ερμηνεύουν και να δίνουν νόημα σε καταστάσεις και σχέσεις, πολύ συχνά καταλήγουμε να αναλωνόμαστε σε ατελείωτους εσωτερικούς «μονολόγους», εξαντλώντας την σκέψη μας και τη δημιουργικότητα μας σε υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί στην μια ή στην άλλη περίπτωση.

Στην προσπάθεια μας να ελέγξουμε το παρελθόν και το παρόν μας -αλλά ιδιαίτερα το μέλλον μας- με το να ανησυχούμε για τις προθέσεις, τις σκέψεις, ή τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, στην πραγματικότητα καταφέρνουμε να προδιαγράψουμε, προκαλώντας αυτό που φοβόμαστε ότι θα μας συμβεί, αφού συνήθως η «υπερ-ανάλυση» δεν στηρίζεται σε ρεαλιστικές σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα.

Αντίθετα, ενισχύει τους αρνητικές σκέψεις, τους φόβους, τον θυμό και τα αισθήματα μειονεξίας και κατωτερότητας, τα οποία, με τη σειρά τους, σχεδόν πάντα γεννούν και τρέφουν την «υπερ-ανάλυση».
Οι άνθρωποι που προσκολλώνται σε αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα του παρελθόντος είναι συνήθως πολύ αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, ερμηνεύουν αρνητικά οποιοδήποτε δεδομένο, έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και απογοητεύονται πάρα πολύ από την εικόνα τους ακόμη κι αν όλοι οι υπόλοιποι διαφωνούν και προσπαθούν να τους πείσουν για το αντίθετο.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα

- Συνειδητοποιήστε πότε ήταν η τελευταία φορά που η συνήθεια της «υπερανάλυσης» σας βοήθησε πραγματικά να αντιμετωπίσετε μια προβληματική κατάσταση;

- Μην κάνετε τις δικές σας υποθέσεις, αλλά ρωτήστε ευθέως τους άλλους για τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

- Ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό ή επιδοθείτε σε κάποια φυσική δραστηριότητα, η οποία θα συμβάλλει στην ψυχική και σωματική σας υγεία.

- Αντισταθείτε όταν καταλάβετε πως αρχίζετε να υπεραναλύετε πάλι κάτι που έχει συμβεί και ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί. Μερικά λεπτά είναι αρκετά για να αλλάξει η διάθεση σας.

- Αποστασιοποιηθείτε από το πρόβλημα που σας απασχολεί και προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σαν να είστε κάποιος άλλος που συμβουλεύει ένα φίλο και βλέπει τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

- Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο στόχος σας είναι, όχι να «αναμασάτε» και να υπομένετε παθητικά τη ζωή, αλλά να δράτε σύμφωνα με τις ανάγκες σας και να κάνετε τις προθέσεις σας πραγματικότητα.