Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1
 1. #1
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Οι τάσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας τώρα

  Οι τάσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας τώρα

  Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2ου κύκλου της Πανελλήνιας έρευνας «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας ALBA Graduate Business School. Η έρευνα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών για τους επόμενους έξι μήνες στην χώρα μας.

  Τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:

  1. Οι εταιρείες στην πλειονότητά τους αναμένεται να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους όσον αφορά στην προσέλκυση και επιλογή νέων στελεχών με εξαίρεση τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (κάτω από 25 εργαζόμενους), οι οποίες δείχνουν συγκρατημένες για το επόμενο εξάμηνο.
  2. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος θα αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους στο επόμενο εξάμηνο (περίπου 55%)
  3. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του δείγματος θεωρεί ότι θα δοθούν αυξήσεις παρόμοιες με αυτές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έως 6%. Ωστόσο, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα δοθούν αυξήσεις άνω του 6% (30,5% των εταιρειών)
  4. Πολύ σημαντικό είναι το ποσοστό των εταιρειών που αναμένεται να επιλέξουν νεαρά στελέχη / απόφοιτους καθώς και εξειδικευμένους επαγγελματίες (πάνω από το 65% των ερωτηθέντων και 40% αντίστοιχα)
  5. Οι εταιρείες θα στραφούν για προσλήψεις ιδιαίτερα στους τομείς των Πωλήσεων, της Λογιστικής και Οικονομικών καθώς και στο Μάρκετινγκ.
  6. Οι εταιρείες στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον τους (72% των ερωτηθέντων)
  7. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο στη διαδικασία της προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού είναι οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών και η εσωτερική αναζήτηση ενώ πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των εταιρειών είναι και οι ιστοσελίδες ανεύρεσης προσωπικού καθώς και οι αγγελίες στις εφημερίδες.
  8. Απαιτούμενη τόσο για τα στελέχη όσο και για τους υπαλλήλους γραφείου είναι πλέον η πιστοποιημένη γνώση Η/Υ σε προχωρημένο επίπεδο, εκτός και αν πρόκειται για υπαλλήλους υποδοχής, αποθηκάριους και πωλητές καταστημάτων όπου οι βασικές γνώσεις είναι ικανοποιητικές
  9. Οι εταιρείες θεωρούν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας εξαρτάται κυρίως από την ομαδικότητα και τις οργανωτικές δεξιότητες των ατόμων καθώς και από την ικανότητα των υπαλλήλων να διαχειρίζονται τον χρόνο τους βέλτιστα.

  Ο 2ος κύκλος της έρευνας διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2007 – με την υποστήριξη της ECDL Hellas.
  Εστάλησαν πάνω από 1600 προσκλήσεις σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
  Οι προσκλήσεις αφορούσαν στελέχη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού όπως διευθυντές ή υπεύθυνους προσλήψεων (προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού) καθώς και υπευθύνους εταιρειών, Γεν. Διευθυντές κλπ. Συνολικά συμπλήρωσαν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο 161 εταιρείες, 68% ελληνικές και 32% πολυεθνικές.
  Το 9% του δείγματος είναι εταιρείες που ανήκουν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, το 29% είναι επιχειρήσεις από τον κλάδο της βιομηχανίας, το 22% δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, ενώ το 17% σε αυτόν του εμπορίου.
  Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης τράπεζες σε ποσοστό 8%, εταιρείες του κλάδου των κατασκευών σε ποσοστό 3%, και τουριστικές επιχειρήσεις επίσης σε ποσοστό 3% του δείγματος.
  Επιπλέον, το 94% των επιχειρήσεων του δείγματος είναι ιδιωτικές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εδρεύουν στην Αττική, ενώ μόλις το 16% προέρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα, το 24% ήταν μεγάλες επιχειρήσεις (200-499 άτομα) και ακολουθούν με ποσοστό 22% εταιρείες με προσωπικό άνω των χιλίων εργαζομένων ενώ σε ποσοστό 18% εταιρείες των 25-99 ατόμων.
  Τα αποτελέσματα του 2ου εξαμήνου δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα από το 1ο εξάμηνο του 2007, με εξαίρεση τις πολύ μικρές εταιρείες που απασχολούν κάτω από 25 υπαλλήλους που δείχνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την προσέλκυση νέου προσωπικού.
  Οι γενικές τάσεις της αγοράς εργασίας παραμένουν οι ίδιες για όλες τις εταιρείες, σε όλους τους κλάδους και δεν παρουσιάζουν θεαματικές αλλαγές από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του έτους. Διαφαίνεται μια πολύ μικρή τάση μείωσης της έντονης αισιοδοξίας του 1ου εξαμήνου, χωρίς όμως να αλλάζει ο γενικός δείκτης ο οποίος είναι και για το 2ο εξάμηνο σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη steangle : 05-01-2008 στις 09:14

Παρόμοια Θέματα

 1. Μετακόμιση τώρα
  Από vaso31 in forum Διάφορα Θέματα
  Απαντήσεις: 5
  Τελευταίο Μήνυμα: 24-08-2013, 12:06
 2. Συνάντηση Ελληνικής Πρόνοιας με νεοφερμένους Έλληνες στη Μελβούρνη
  Από jojos71 in forum Δικτύωση - Συναντήσεις ανα περιοχές
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 09-07-2012, 13:16
 3. τωρα μπηκα στην παρεα σας
  Από Κουτράκη Βαλεντίνη in forum Γνωριμία μελών - Χαιρετίσματα
  Απαντήσεις: 0
  Τελευταίο Μήνυμα: 06-10-2011, 09:54
 4. http://www.serrestown.gr ο καλύτερος οδηγός αγοράς των Σερρών
  Από eT_CeterA in forum Τουριστικά μέρη στην Ελλάδα
  Απαντήσεις: 1
  Τελευταίο Μήνυμα: 06-08-2009, 14:12

Ετικέτες γι αυτό το Θέμα (tags)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
Search Engine Optimization by vBSEO