Όλα τα πράγματα έχουν μία θετική πλευρά. Η οικονομική κρίση και η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή μας αλλά μέσα από τις δυσκολίες και τις αλλαγές, έρχονται και κάποια θετικά πράγματα που δεν μπορούμε εύκολα να εκτιμήσουμε. Κάποιος που θα χάσει την δουλειά του μπορεί να αντιληφθεί ότι τελικά αυτό που έκανε δεν τον γέμιζε αληθινά και τώρα βρήκε χρόνο για την οικογένειά του.

Ένα νεαρό ζευγάρι μπορεί να μην έχει να πληρώσει το νοίκι και να αναγκαστεί να μετακομίσει το σπίτι των γονιών. Μπορεί την Κυριακή αντί για φαγητό σε ταβέρνα να μαζευτούμε στο σπίτι της γιαγιάς που έχει μαγειρέψει με τοπικά προϊόντα από τον κήπο. Εκεί που τρώγαμε συνεχώς έξω μπορεί να επιστρέψουμε στο οικογενειακό τραπέζι και να τρώμε όλοι μαζί επειδή δεν θα μας συμφέρει οικονομικά να κάνουμε αλλιώς. Αν τα πράγματα γίνουν ακόμα χειρότερα μπορεί να κοιμόμαστε και όλοι μαζί, στο ίδιο δωμάτιο για να κάνουμε οικονομία σε θέρμανση.. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί και να μην έχουμε ηλεκτρικό και έτσι να ξεχάσουμε την τηλεόραση, κάτι που θα μας «αναγκάσει» να κοιμόμαστε λογικές ώρες και να ξυπνάμε με την αυγή που θα έχει φως για να κάνουμε τις δουλειές μας. .

Με τα νέα δεδομένα θα αναγκαστούμε να τρώμε πιο λιτά και αληθινά. Θα τρώμε από όλη η οικογένεια από το ίδιο φαγητό και δεν θα σπαταλάμε τίποτα φαγώσιμο. Θα αρχίσουμε σαν χώρα να τρώμε πάλι πιο πολλά όσπρια, δημητριακά, καρπούς, ελιές, φρούτα και λαχανικά. Θα τρώμε προϊόντα εποχικά και τοπικά προϊόντα. Ο τρόπος διατροφής που εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε επιστημονικά ότι προάγει την ευεξία και την υγεία, θα τον εφαρμόσουμε με για λόγους οικονομίας. Ότι δεν κατάφεραν να μας πείσουν να κάνουμε διαιτολόγοι και άλλοι επιστήμονες, θα το καταφέρει η οικονομική κρίση. Συνεπώς, το να ζοριστούμε τώρα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για το μέλλον μας, αφού θα αναγκαστούμε να βάλουμε στην ζωή μας περισσότερες καλές συνήθειες.

Όταν κάνω αυτές τις σκέψεις, πολλές φορές πιστεύω πως τελικά όσο πιο πάτο πιάσουμε τώρα, τόσο καλύτερα για το μέλλον της χώρας. Αν θέλουμε η Ελλάδα σε δέκα χρόνια να είναι εκεί που της αξίζει, πρέπει τώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να στρωθούμε στην δουλειά. Να ξεχάσουμε και να συγχωρέσουμε ότι έγινε γιατί το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει. Το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η στάση μας αυτήν την δύσκολη χρονική στιγμή. Τι κάνουμε τώρα θα καθορίσει το μέλλον. Ας κόψουμε την γκρίνια και ας βρούμε την εσωτερική δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ας μπούμε στην δράση, ας σηκώσουμε το κεφάλι και ας πάρουμε επιτέλους τον έλεγχο στα χέρια μας.

Σημασία αυτήν την δύσκολη στιγμή έχει να συγκεντρωθείς σε αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ για να περνάς όσο μπορείς καλύτερα χωρίς να ξοδευτείς. Ορίστε μερικές απλές ιδέες: Μαγείρευε στο σπίτι και τρώγε οικογενειακά. Ακολούθησε τις αρχές τις μαγειρικής οικονομίας και φάε έξυπνα, υγιεινά και οικονομικά. Τρώγε περισσότερες φυσικές ακατέργαστες τροφές. Βρες οικονομικούς τρόπους διασκέδασης. Αντί για καφέ σε καφετέρια, φτιάξε δικό σου καφέ και πήγαινε σε ένα πάρκο να τον πιεις. Αντί για ποτό σε μπαρ, μάζεψε παρέα σπίτι για επιτραπέζια ή φιλοσοφική κουβέντα. Επένδυσε χρόνο στην προσωπική σου βελτίωση και μάθε κάτι νέο. Δώσε σημασία στα σημαντικά και περισσότερη αγάπη σε αυτούς που αγαπάς. Κάνε γυμναστική καθημερινά για να δυναμώσεις σωματικά και ψυχολογικά. Πάρε παράδειγμα από αυτούς που στο παρελθόν ξεπέρασαν μεγάλες κρίσεις και βγήκαν από αυτές πιο δυνατοί. Μελέτησε την ιστορία αυτών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν τις δύσκολες στιγμές προσφέροντας και συνεισφέροντας στην αντιστροφή μίας κατάστασης. Δημιούργησε και εσύ ένα θετικό όραμα στο μυαλό σου. Εστίασε την προσοχή σου στο φως που πάντα υπάρχει στο βάθος του τούνελ, δείξε τη σιγουριά σου στο ότι μετά τον χειμώνα έρχεται πάντα η άνοιξη και πίστεψε στο καλύτερο αύριο που κάποια στιγμή θα ξημερώσει.

Ευτύχης Μπλέτσας
πηγη:awakening.gr