10 κρυφά σημεία του ασφαλιστικού


Ο υπό ψήφιση νόμος Πετραλιά για το ασφαλιστικό θίγει λίγο-πολύ τα μέχρι τώρα κεκτημένα σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων, πλην μιας μικρής μερίδας ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη εντός του τρέχοντος έτους. Η εφημερίδα «Μακεδονία» παρουσιάζει τις σημαντικότερες ανατροπές που επιφέρει το νέο ασφαλιστικό μέσα από δέκα ερωτήματα.

Μεγάλες ανατροπές υπάρχουν στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, κυρίως των μητέρων με ανήλικα παιδιά, και στην απονομή των επικουρικών συντάξεων. Οι δραστικές ενοποιήσεις των υπαρχόντων ταμείων σε μόλις δεκατρείς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα επηρεάσουν τους όρους συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στα υπό συγχώνευση ταμεία, ενώ ακόμη και οι πριν του 1993 ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο, για να λάβουν αναλογικά μικρότερες συντάξεις
Όλα αυτά τα νέα δεδομένα αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο κύμα φυγής εργαζομένων, κυρίως στο δημόσιο τομέα και στα ταμεία των οποίων οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται δραστικά, κάτι που, αν τελικά συμβεί, θα βάλει σε μεγάλη οικονομική δοκιμασία τα επικουρικά ταμεία.

1. Ποιους αφορά και ποιους θίγει περισσότερο;
Αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι όροι συνταξιοδότησης γίνονται δυσμενέστεροι για τη γενιά των σαρανταπεντάρηδων και τις μετέπειτα γενιές. Μεγαλύτερα θύματα των νέων ρυθμίσεων είναι οι γυναίκες, κυρίως οι μητέρες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, τα ειδικά όρια για τις οποίες αυξάνονται από δύο έως και πέντε χρόνια σε βάθος πενταετίας. Αυτό σημαίνει ότι οι νεότερες γενιές γυναικών, για να λάβουν σύνταξη μητρότητας στα 55 τους χρόνια, θα πρέπει να γεννάνε το τελευταίο τους παιδί στην ώριμη ηλικία των 33 χρόνων και αργότερα! Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 60 τους χρόνια, δηλαδή από δύο έως και δέκα περισσότερα χρόνια από αυτά που απαιτούνται σήμερα.


2. Τι γίνεται με τις επικουρικές συντάξεις;
Όσο συντομότερα βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη, τόσο μεγαλύτερη επικουρική θα λάβει. Ο νέος νόμος ορίζει ότι όλες οι επικουρικές συντάξεις σταδιακά από το 2013 θα αρχίσουν να μειώνονται και το 2020 δεν θα ξεπερνάνε το 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών. Θα εξαιρεθούν μόνο ταμεία που μέσα από αναλογιστικές μελέτες θα αποδεικνύουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποδώσουν μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά θα απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης.
Όμως, όπως τονίζουν εμπειρογνώμονες, κανένα από τα ενοποιημένα ταμεία δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να δώσει μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις στο σύνολο των ασφαλισμένων του. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών περίπου 2.000.000 ασφαλισμένων θα κυμανθεί από 10% έως 40%, ανάλογα με το ταμείο (βλ σχετικό πίνακα). Χαμένοι θα είναι τόσο οι παλιοί ασφαλισμένοι (μέχρι 31/12/1992) όσο και οι μετέπειτα.


3. Τι αλλάζει στα ηλικιακά όρια των γυναικών;
Το νομοσχέδιο διορθώνει μεν κάποιους προκλητικούς όρους πρόωρης συνταξιοδότησης γυναικών, οι οποίοι όμως αφορούσαν μια πολύ μικρή μερίδα εργαζόμενων, αλλά συγχρόνως επιδεινώνει δραματικά τους όρους συνταξιοδότησης της συντριπτικής πλειονότητας των γυναικών και κυρίως των μητέρων. Οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι οι γυναίκες που θίγονται νωρίτερα σε σχέση με τις ασφαλισμένες σε άλλα ταμεία, ενώ σε βάθος δεκαπενταετίας οι περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να δουλεύουν μέχρι το 60ό έτος της ηλικίας τους, για να λάβουν πρόωρες συντάξεις μειωμένες μάλιστα κατά 30% σε σχέση με τις πλήρεις, όταν σήμερα συνταξιοδοτούνται πρόωρα στα 55 τους χρόνια και λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές μειωμένες κατά 23%.


4. Τι ισχύει για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά στα διάφορα ταμεία;
α) Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Καταργείται για τις ασφαλισμένες με ανήλικο παιδί πριν από την 1/1/1993 το δικαίωμα απονομής μειωμένης σύνταξης στο 50ό έτος ηλικίας. Πλέον σταδιακά από 1/1/2010 και μέχρι το τέλος του 2014 οι μητέρες που στα 50 τους χρόνια θα έχουν ανήλικο τέκνο θα αναγκάζονται να παραμείνουν στην εργασία τους για έναν επιπλέον χρόνο ανά έτος μέχρι να φτάσουν στα 55 τους χρόνια, έχοντας παράλληλα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη. Δηλαδή, αν μια εργαζόμενη μητέρα με ανήλικο παιδί μπορούσε με τον προηγούμενο νόμο να βγει στη σύνταξη σε ηλικία 50 χρόνων το 2010, τώρα θα χρειαστεί να δουλέψει έναν επιπλέον χρόνο, εάν ήταν να συνταξιοδοτηθεί το 2011 θα παραμείνει στην εργασία της για δύο επιπλέον χρόνια, κοκ.
Από το 2014 και μετά όλες οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ανήλικο παιδί θα συνταξιοδοτούνται με πλήρη αλλά αναλογική σύνταξη στο 55ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον στο 50ό έτος της ηλικίας τους έχουν ανήλικο τέκνο και τουλάχιστον 5.500 ένσημα. Για τις ασφαλισμένες μετά το 1993 με ανήλικο παιδί ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις αναφορικά με τα ηλικιακά όρια, αλλά θα πρέπει να διαθέτουν 20 χρόνια πλήρους ασφάλισης ή τουλάχιστον 6.000 ένσημα.
β) Οι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ: Για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες από 1/1/1993 και μετά η απονομή σύνταξης θα γίνεται πλέον στα 55 τους χρόνια, με την προϋπόθεση, όπως και με τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο 50ό έτος της ηλικίας τους να έχουν ανήλικο παιδί και 20 έτη πλήρους ασφάλισης. Οι ασφαλισμένες στο σημερινό ΤΑΝΠΥ, το οποίο θα ενταχθεί στον ΟΑΕΕ, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας των μητέρων από το 50ό στο 55ο έτος από το 2013 και μέχρι το 2018.
γ) Ασφαλισμένες στα Ταμεία Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΠ, ΤΣΕΥΠ-Α, ΤΣΕΥΠ-Θ κτλ.): Για τις ασφαλισμένες στο ΤΣΠΕΑΘ που έχουν ανήλικο παιδί αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από τα 50 στα 55 χρόνια από την 1/1/2013. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος δεκαετίας οι ασφαλισμένες μητέρες που θα έχουν ανήλικο παιδί στα 50 τους χρόνια και 20 χρόνια πλήρους ασφάλισης θα συνταξιοδοτούνται λαμβάνοντας αναλογική σύνταξη στο 55ο έτος ηλικίας. Για τις ασφαλισμένες στο ΤΣΕΥΠΑ και ΤΣΕΥΠΘ (ταμεία εφημεριδοπωλών) ισχύει η ίδια αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά η σταδιακή προσαρμογή θα αρχίσει το 2013 και θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ασφαλισμένες θα χρειαστεί να δουλέψουν από ένα έως και πέντε περισσότερα έτη, αφού ανά έτος θα απαιτείται ένας επιπλέον χρόνος εργασίας. Στο ΤΑΙΣΥΠ, που ήδη ισχύει για τις μητέρες η συνταξιοδότηση το 55ο έτος με 20 χρόνια ασφάλισης, δεν αλλάζει τίποτε.
δ) Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία: Για τις ασφαλισμένες μητέρες ανήλικων τέκνων από 1/1/1983 και μέχρι 31/12/1992 θα ισχύσει σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας στα 55 χρόνια, η οποία θα γίνει επίσης με αύξηση των ηλικιακών ορίων κατ’ έτος από το 2013. Σήμερα οι μητέρες σε αυτά τα ταμεία συνταξιοδοτούνται στα 50 τους χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.

5. Τι ισχύει για τις γυναίκες χωρίς ανήλικα παιδιά και τις άτεκνες;
Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έβγαιναν σε πρόωρη (άρα μειωμένη κατά 23% σε σχέση με την πλήρη) σύνταξη, στο 55ο έτος της ηλικίας τους, έχοντας τουλάχιστον 4.500 ένσημα, από το 2013 και μετά θα χρειαστεί να δουλέψουν από έξι μήνες έως και 10 περισσότερα χρόνια, για να λάβουν μειωμένη κατά 30% σύνταξη. Η μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών της πρόωρης συνταξιοδότησης οφείλεται στη αύξηση του λεγόμενου πέναλτι από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη χορήγηση της πλήρους σύνταξης. Έτσι, από το 2023 και μετά όλες οι γυναίκες που δεν έχουν ανήλικο παιδί θα συνταξιοδοτούνται πρόωρα στα 60 τους χρόνια. Το ίδιο ισχύει με μικρές αποκλίσεις για τα περισσότερα ταμεία.


6. Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης;
Οι ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες, που συμπληρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης και μπορούσαν να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 58 τους χρόνια, σταδιακά από το 2013 και μετά θα χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον από έξι μήνες έως δύο χρόνια, μέχρι να φθάσουν στα 60 τους χρόνια. Έτσι, από το 2017 και μετά οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων που συμπληρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης θα βγαίνουν στη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας τους.

7. Τι αλλάζει στο δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης;
Τίποτε. Θα συνεχίσει να ισχύει το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας, μετά τη σχετική τροπολογία που πέρασε η υπουργός Εργασίας. Προϋπόθεση ο εργαζόμενος να είναι ασφαλισμένος σε ομοειδή ταμεία, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

8. Τι γίνεται με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ);
Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ έπαιρναν πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 53 τους χρόνια, έχοντας 7.500 ένσημα ΒΑΕ σε σύνολο 10.500 ημερομισθίων. Με το νέο νόμο οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ θα χρειαστεί να δουλέψουν σταδιακά έως και επιπλέον δύο χρόνια και θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη όταν θα έχουν κλείσει το 57ο έτος της ηλικίας τους και μειωμένη στο 55ο.

9. Τι αλλάζει στα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης;
Δεν αλλάζει τίποτε. Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη οι άνδρες στα 65 και οι γυναίκες στα 60, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 θα βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια. Η μειωμένη σύνταξη θα συνεχίζει να αποδίδεται για τους πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένους άνδρες στα 60 και γυναίκες στα 55, οι μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη στα 60 τους χρόνια. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη, άνδρες και γυναίκες, μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος ηλικίας.

10. Τι αλλάζει για τους άνδρες πατέρες ανήλικων παιδιών που χηρεύουν;
Θα μπορούν να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη στα 55 τους χρόνια, όπως ακριβώς ισχύει για τις γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια οικογενειακή κατάσταση. Επιπλέον, το δικαίωμα που δινόταν (απ’ όλα τα ταμεία) στις γυναίκες με 7.500 ημερομίσθια για συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αν έχουν παιδί με ειδικές ανάγκες και αναπηρία 67%, δίνεται πλέον και στους άνδρες.

Αντικίνητρα

Όσοι αποφασίσουν να καταφύγουν στην πρόωρη σύνταξη, για να αποφύγουν την ανεργία, αφού όσο μεγαλώνουν... ακριβαίνουν, θα πληρώνουν το πέναλτι του -6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Η ίδια ακριβώς ποινή επιβάλλεται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 με 35 έτη ασφάλισης από τα 58 έτη στα 60 έτη (από το 2013 και μετά).
Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν σύνταξη ίση με το 70% ή το 80% του μισθού τους, ενώ οι δημοσιογράφοι-ρετιρέ παίρνουν σύνταξη ίση με το 33% ή 35% του μισθού τους, παρότι καταβάλλουν εισφορές στο σύνολο των αποδοχών στο Ταμείο.
Με τις νέες ρυθμίσεις επιβάλλεται πλαφόν στην επικουρική σύνταξη του ΕΔΟΕΑΠ, που φτάνει στο 20% της κύριας σύνταξης.

Δεν μετρά η θητεία

Τέλος, ο νέος νόμος δεν περιέχει πρόβλεψη ως συντάξιμου χρόνου του χρόνου της επιδοτούμενης ανεργίας, της ασθένειας, της λοχείας και της στρατιωτικής θητείας. Ειδικά για τη στρατιωτική θητεία υπάρχει ρύθμιση για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.