Η Κύπρος τιμά όσους έπεσαν το 1974


Η Κύπρος τιμά σήμερα όσους έπεσαν υπερπασπιζόμενοι την ελευθερία του τόπου κατά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

Στις 5:30 ώρα έναρξης της εισβολής ήχησαν οι σειρήνες ενώ από το πρωί οι σημαίες αναρτήθηκαν μεσίστιες. Στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων και άλλοι επίσημοι θα παραστούν στην ετήσια δέηση στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και θα καταθέσουν στεφάνια.

Στις 9:30 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Ευριπίδη Στυλιανίδη, της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων θα ψαλεί παράκληση στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία για απελευθέρωση, επιστροφή και εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Θα ακολουθήσει το ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Τόσο της παράκλησης όσο και του μνημοσύνου θα προΐσταται ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Ομιλητής στο μνημόσυνο θα είναι ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου.

Μνημόσυνα και εκδηλώσεις για όσους έπεσαν κατά τη διάρκειας της τουρκικής εισβολής θα γίνουν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, στην παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης.

Στη Λάρνακα στο μνημόσυνο θα παραστεί ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, στη Λεμεσό ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, στην Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης, στο Παραλίμνι ο Υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαϊδης και στη Δερύνεια ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.

Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής θα γίνουν και στο εξωτερικό.

Σήμερα στις 11.00 θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ομιλητές θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Στο Λονδίνο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η αντικατοχική πορεία σήμερα το απόγευμα από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο προς την πλατεία Τραφάλκαρ, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με κύριο ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.