O ρόλος της Eλλάδας στα Bαλκάνια και την Aνατολική Mεσόγειο

Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στον οποίο εντάσσεται η Ελλάδα, δημιουργούν προκλήσεις και προσφέρουν δυνατότητες ενίσχυσης της ελληνικής ασφάλειας.

Οι προκλήσεις προέρχονται από τη συνεχιζόμενη ρευστότητα και αστάθεια στο τρίγωνο Βαλκάνια - Μέση Ανατολή - Καύκασος και από τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό για την πρόσβαση των βιομηχανικών κρατών στους φυσικούς πόρους της Κεντρικής Ασίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βαλκανική διαμόρφωσαν νέους όρους για την ασφάλεια της χώρας. Η Ελλάδα σήμερα, στο πλαίσιο του μεταψυχροπολεμικού κόσμου, έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιάζουσα κατάσταση ασφάλειας. Εκτός από τον εξ ανατολών κίνδυνο αντιμετωπίζει και πηγές αστάθειας στα βόρεια σύνορα της.

Από την άλλη πλευρά, το μεταψυχροπολεμικό διεθνές περιβάλλον προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της ελληνικής ασφάλειας που συνδέονται με την κεντρική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά και με τη μετατόπιση του βασικού προσανατολισμού της διεθνούς ασφάλειας από τις σχέσεις Ανατολής - Δύσης στις σχέσεις Βορρά - Νότου. Το επίκεντρο της διεθνούς ασφάλειας μεταφέρεται από την Κεντρική Ευρώπη και την ξεπερασμένη σύγκρουση Ανατολής - Δύσης, στην περίμετρο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Υπερκαυκασία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στη διαμόρφωση περιφερειακών συνθηκών ασφάλειας. Αξιοποιώντας τη μοναδική στρατηγική θέση της, η χώρα μας μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε βασικό σταθεροποιητικό παράγοντα στο χώρο των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολική Μεσογείου και σε ζωτικό σύνδεσμο της περιοχής αυτής με την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και την Κύπρο.

Με την αμφισβήτηση και συστηματική υπονόμευση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με τις καθημερινές σχεδόν παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και τη διαστρέβλωση των αρχών του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και να δώσει την εντύπωση ότι υφίστανται σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την αλλαγή, μέσω διαπραγματεύσεων, του status quo στην περιοχή σε βάρος της Ελλάδας.

Μεταξύ των επιδιώξεων της Τουρκίας είναι η επέκταση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η επέκταση προς τα δυτικά των ορίων του FIR (Flight Information Region) και της περιοχής της για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο η αλλαγή του εδαφικού καθεστώτος σε περιοχές του Αιγαίου (με πρώτο βήμα την προσπάθεια δημιουργίας «γκρίζων» περιοχών) και η συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, απειλεί ευθέως τη χώρα μας με πόλεμο (casus belli διατυπωμένο από το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας) σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της (σύμφωνα με το άρθρο 3 του ισχύοντος Δικαίου της Θάλασσας, όπως προέκυψε από τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα, το 1982, η οποία αφού επικυρώθηκε από τον προβλεπόμενο -από τη Συνθήκη- αριθμό κρατών, τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90), επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία κλιμακώνει σαφώς τη στρατηγική της έντασης, όπως δείχνουν οι προκλήσεις και διεκδικήσεις της σχετικά με τις βραχονησίδες Ίμια (που αποτελεί και την πρώτη περίπτωση έμπρακτης αμφισβήτησης, μετά το 1974, ελληνικού εδάφους με την αποβίβαση κομάντος στη βραχονησίδα), η πρωτοφανής αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας της Γαύδου (την οποία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει λόγω των ελληνικών και διεθνών αντιδράσεων) και άλλων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και οι εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων στην Κύπρο.

Η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί με υπευθυνότητα και συνέπεια, ώστε να βάλει φραγμό στις επιδιώξεις της Τουρκίας για υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και επιβολή, μέσω απειλής χρήσης βίας, τετελεσμένων στο Αιγαίο.

Στο βαλκανικό περίγυρο της χώρας, η οικονομική αβεβαιότητα και στασιμότητα και η πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις καθεστωτικές αλλαγές, απαιτούν μακρύ χρονικό διάστημα για να ξεπερασθούν. Μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τον τερματισμό των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η περιοχή εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια. Ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και σταθερότητα των Βαλκανίων. Ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, παραμένει ρόλος ενισχυτικός της πολιτικής και ειρηνικής διαδικασίας για την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών και την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Η Ελλάδα κατέχει κεντρική θέση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου αποτελώντας το κρίσιμο σημείο κατάληξης σημαντικών ενεργειακών δικτύων. Διαθέτοντας παραδοσιακά ισχυρή ναυτική παρουσία και με κοινωνική και πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, είναι ικανή να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, μέσω σειράς διμερών συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με βαλκανικές και άλλες χώρες, καθώς και με την προώθηση προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» (PfP/Partnership for Peace). Στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Επιτροπής Συνεργασίας (EAPC/Euro-Atlantic Partnership Committee), η Ελλάδα προσπαθεί να συμβάλει στη μείωση της έντασης στην περιοχή, στον περιορισμό των εξοπλισμών, στην αναβάθμιση των περιφερειακών θεσμών και δομών ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας.

Η Ελλάδα προωθεί μια σειρά από πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τους βόρειους γείτονες της, την επίλυση των διαφορών και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση μιας πολιτικής αρχών, που θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέγγιση των χωρών της Βαλκανικής με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.