Αναβολή απόφασης από ηγεσία ΠΓΔΜΕνα πρώτο δείγμα των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ στην πρόταση Νίμιτς έδωσαν με δηλώσεις τους χθες το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρουέφσκι. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα εν μέσω διαφωνιών κυρίως για θέματα τακτικής, δεν κατέληξε στην υιοθέτηση θέσης της χώρας γύρω από τα όσα κόμισε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, πιθανότατα -σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων- την Κυριακή ή την ερχόμενη Τρίτη.
Κατά τον κ. Τσερβενκόφσκι η πρόταση Νίμιτς είναι για τα Σκόπια χειρότερη από εκείνη του 2005, που η σλαβομακεδονική πλευρά είχε θεωρήσει ικανή να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί ακόμη και να την παραλάβει, και θέτει σε ευνοϊκότερη θέση την Αθήνα.
Παρά ταύτα ο κ. Τσερβενκόφσκι δήλωσε ότι δύο από τις πέντε προτεινόμενες ονομασίες και συγκεκριμένα η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας (Democratic Republic of Macedonia) και η Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Independent Republic of Macedonia) μπορεί να είναι αποδεκτές καθώς, όπως είπε, δεν προσκρούουν στην εθνική ταυτότητα, αλλά αποτελούν περιγραφή του πολιτικού συστήματος του κράτους. Εσπευσε, ωστόσο, να χαρακτηρίσει προβληματικό το σημείο της πρότασης, όπου υπογραμμίζεται ότι το ενδεχομένως αποδεκτό από τις δύο πλευρές όνομα δεν θα χρησιμοποιείται μόνο από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, που τελούν υπό την αιγίδα του, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας, αφού θα αναγράφεται στα διαβατήρια. Μη αποδεκτή πρέπει να είναι, πρόσθεσε ο κ. Τσερβενκόφσκι μιλώντας σε ντόπιους δημοσιογράφους, και η σύσταση προς τα 123 κράτη που έχουν συνάψει έως τώρα σχέσεις με τη συνταγματική ονομασία, να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με αυτήν που θα αναγνωριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι με την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε προϊόν ελληνικών πιέσεων, ο κ. Νίμιτς βγαίνει από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί στον ΟΗΕ, που προβλέπει χρήση της ονομασίας μόνο για τους οργανισμούς του ίδιου και αυτούς που αποτελούν μέρος του. Διατύπωσε δε και μια πρόβλεψη ότι δηλαδή σε περίπτωση που μετά και την τελευταία πρόταση Νίμιτς οι συνομιλίες συνεχιστούν και δεν ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην ασκήσει βέτο, αλλά να θέσει ως όρο ότι δεν θα επικυρώσει την απόφαση μέχρις ότου το ζήτημα επιλυθεί.
Ο κ. Τσερβενκόφσκι είπε ακόμη ότι δεν είναι εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πλην όμως διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση». Ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι δήλωσε ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να αποδεχθούν τα αρνητικά για την πλευρά τους σημεία της πρότασης, ενώ για το δημοψήφισμα υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει εφόσον υπάρξει «καλή πρόταση».