Η CIA αποκαλλεί επίσημα τα Σκόπια ''Μακεδονία''!!

Στον ετήσιο οδηγό με τα συμβάντα κάθε χώρας («World Factbook»), που υπάρχει σε ηλεκτρονική αλλά και έντυπη μορφή, η CIA παραθέτει χάρτη της βαλκανικής χερσονήσου στον οποίο αποκαλεί τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτήματα και αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ουάσινγκτον για το Σκοπιανό και τη θέση που πιθανότατα θα λάβει.

«Κύκλοι» της αμερικανικής πρεσβείας που μιλούν στο «ΘΕΜΑ on line» αναφέρουν πως πρόκειται για συμβάν ήσσονος σημασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Από το φθινόπωρο του 2004 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως “Republic of Macedonia” (Δημοκρατία της Μακεδονίας). Δεν είναι λοιπόν κάτι το τωρινό…». Μάλιστα, απλοποιώντας πολύ περισσότερο τα πράγματα, τονίζουν πως η αλλαγή του ονόματος από «Macedonia» σε «FYROM» είναι κάτι δύσκολο, καθώς «έχουν τυπωθεί πολλά αντίτυπα, ενώ το site της CIA δύσκολα δέχεται αλλαγές».

Αν κάποιος πληκτρολογήσει http://www.cia.gov/, μπει στο επίσημο site των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και με ένα «κλικ» του ποντικιού περάσει στο εικονίδιο «The World Factbook», τότε έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμού και να συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία για το κράτος που τον ενδιαφέρει. Από τη γεωγραφική θέση, τον πληθυσμό, την οικονομία μέχρι τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων που διαθέτουν οι πολίτες και τους ασθενείς με AIDS. Στον χάρτη λοιπόν με τους γείτονες της Ελλάδος (σ.σ.: η ανανέωση της σελίδας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, έγινε στις 24 Ιανουαρίου), οι αξιωματούχοι της CIA, χωρίς να τηρήσουν καν τα προσχήματα και γνωρίζοντας για το προγραμματισμένο ταξίδι της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, αποκαλούν τα Σκόπια «Μακεδονία». Μια ενέργεια που προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν το κράτος των Σκοπίων ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Former Yugoslav Republic of Macedonia – FYROM). Αξίζει να τονισθεί, στην αναζήτηση των χωρών του «World Factbook» της CIA, για να συγκεντρώσει κάποιος στοιχεία και για τα Σκόπια δεν έχει παρά να κάνει «κλικ» στην ονομασία «Macedonia» και όχι «FYROM». Τέλος, ο τρόπος με τον οποίο οι επίσημες αμερικανικές αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση των Σκοπίων είναι ενδεικτικός και για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – ΗΠΑ στις 14 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα ελπίζει πως η κυρία Κοντολίζα Ράις θα δει θετικά το ελληνικό αίτημα, αφού στα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρξει συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς και πρόταση για το όνομα που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.