Σοκ και δέος στο ΠΑΣΟΚ με τα γκάλοπ

«Πάγωσε» το ΠΑΣΟΚ με το νέο αρνητικό γκάλοπ, αλλά και τις αναλύσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν είναι κυρίως η νέα δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρία Κάπα Research (για λογαριασμό του Βήματος), που καταγράφει τη συρρίκνωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, έναντι της θεαματικής ανόδους του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πρωτίστως οι εκτιμήσεις όλο και περισσότερων αναλυτών, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πλέον στρατηγικό πρόβλημα, καθώς οι πολίτες δεν του αναγνωρίζουν ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Για πρώτη φορά, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το δεύτερο μεγάλο κόμμα του δικομματισμού, δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του, που είναι να προετοιμάζεται για την εξουσία.

Τουναντίον ο «τυφώνας Τσίπρας», σαρώνει όλο και περισσότερο στην εκλογική βάση του Κινήματος, ιδίως στις νέες ηλικίες.
Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι ο Συνασπισμός έχει δυναμική, που πείθει ότι φλερτάρει για τα καλά με διψήφιο ποσοστό, στοιχείο, που πλήττει ευθέως την «κυβερνησιμότητα» του ΠΑΣΟΚ.

Οι προβλέψεις γίνονται ακόμη πιο πολύ δυσοίωνες, εάν σημειώσει κανείς ότι παρατηρούνται μεγάλες διαρροές και μικρομεσαίων στελεχών του Κινήματος, στις ηλικίες των 25 με 35 ετών, που βλέπουν τη δυναμική του Συνασπισμού και προτιμούν να στεγάσουν τις πολιτικές τους δράσεις και φιλοδοξίες στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με το γκάλοπ της Κάπα Research η ΝΔ έχει κι αυτή τεράστια πτώση, διατηρεί όμως μεγάλο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και το ΠΑΣΟΚ 23,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο πρωτόγνωρο 18,4%! Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,5% και ο ΛΑΟΣ 5,1%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει 41,2%, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου (19,3%) και ο κ. Αλέξης Τσίπρας 13,1%.

Ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει επίσης μεγάλο ποσοστό θετικών γνωμών με 76,7% - πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια (93,5%) και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (78,5%), αλλά πολύ μπροστά από τους Αλέκο Αλαβάνο (56,2%), ΚώσταΚαραμανλή (50,5%), Γιώργο Καρατζαφέρη (40,5%), Γιώργο Παπανδρέου (38%), Αλέκα Παπαρήγα (36,5%).