Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να αρχίσει διαπραγμάτευση

Χωρίς να περιμένει την τοποθέτηση των Σκοπίων απέναντι στην πρόταση του ειδικού μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς, η Αθήνα απάντησε χθες πρώτη ότι είναι έτοιμη για την επόμενη φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Περίπου στις 6 μ.μ. ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τον κ. Νίμιτς και να του μεταφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση μελέτησε την πρόταση και έχει καταλήξει στις αντιρρήσεις, επισημάνσεις και προτεινόμενες αλλαγές.
Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησαν, με βάση δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ότι και τα Σκόπια θα συναινέσουν, σε αυτή τη φάση, στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς την επεξεργασία της πρότασης και να διαμορφώσει τις θέσεις της, προκειμένου να αποφύγει τη δεδομένη χρονική στιγμή και σε μια κρίσιμη καμπή της διαδικασίας, την επίδραση εκτενούς δημοσίου διαλόγου σημείο προς σημείο πάνω στην πρόταση, από τη στιγμή μάλιστα που δημοσιοποιήθηκε στο σύνολό της. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με δεδομένο ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη για το τι επιδιώκεται από τη διαπραγμάτευση, δεν απαιτήθηκε πολύς χρόνος, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση και να σχηματοποιηθούν οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις.
Ο κ. Βασιλάκης θα προσέλθει στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές προτάσεις για το όνομα. Από τις πέντε εκδοχές της πρότασης Νίμιτς, μόνο το Republic of Upper Macedonia θεωρείται ότι πληροί τα κριτήρια που έθεσε η χώρα μας για διακριτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ευνοϊκά εξετάζεται και το New Republic of Macodonia, τροποποιημένο όμως ως Republic of New Macedonia, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στην παλιά πρόταση Nova Macedonia. Πέραν αυτών, η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει επιπλέον προτάσεις για ονομασία, κάτι που αναμένεται να πράξει και η πλευρά των Σκοπίων.
Οι κύριες ενστάσεις της ελληνικής πλευράς αφορούν την αποσαφήνιση της χρήσης της ονομασίας που θα συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο. Παρά το ότι επισήμως η θέση «ένα όνομα για όλα» εξακολουθεί να ισχύει, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι εφόσον συμφωνηθεί λύση, αυτή θα αφορά διπλή ονομασία, με τη συνταγματική ονομασία να παραμένει σε ισχύ, τουλάχιστον για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επιβολή αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ετσι, βασικό πλαίσιο προς διευκρίνιση είναι ο τρόπος εφαρμογής της φόρμουλας διπλής ονομασίας. Ειδικότερα, από τον κ. Νίμιτς θα ζητηθεί να ξεκαθαριστεί ότι η σύνθετη ονομασία που θα προκύψει θα χρησιμοποιείται σε κάθε διεθνή χρήση, σε οργανισμούς, συμφωνίες, διοργανώσεις. Η Ελλάδα θα επιμείνει σε αναγραφή της συγκεκριμένης ονομασίας στα διαβατήρια της γειτονικής χώρας. Θα ζητηθεί επίσης αποσαφήνιση της εμπορικής χρήσης των όρων Μακεδονία και Μακεδονικός. Ως προς τα σημεία που αφορούν δέσμευση για το απαραβίαστο των συνόρων, ειρηνικές σχέσεις, υποστήριξη της πρόσβασης της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι αυτά είναι δευτερεύοντα και θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το όνομα.

Προφορική δέσμευση δεν αρκεί
Πέραν αυτών, η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παρελκυστική τακτική στη διαπραγμάτευση και έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι προφορική δέσμευση για επίλυση του θέματος δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία πριν από την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διαφορετικά η χρήση του βέτο είναι ανοιχτή.


Συναίνεση συνιστά ο πρόεδρος
Μήνυμα ενότητας έναντι των σημαντικών προκλήσεων που έπονται απέστειλε από τα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Αν και απέφυγε συγκεκριμένη αναφορά στις εξελίξεις περί την ονομασία της ΠΓΔΜ, το μήνυμα του κ. Παπούλια ερμηνεύθηκε ως έκκληση να περιορισθούν τα εσωτερικά μέτωπα. «Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο και είμαι βέβαιος ότι θα αντεπεξέλθουμε, αρκεί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινές επιδιώξεις». Ο κ. Παπούλιας κάλεσε τους Ελληνες να παραμείνουν προσηλωμένοι στις αρχές «που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων».