Προς κατάργηση η βίζα για τις ΗΠΑ

Μέχρι το τέλος του 2008 μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, εφόσον συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Αυτό τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται.
Ο Αμερικανός πρέσβης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα. Συνοδευόμενος από τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Χόιτ Μπράιαν και τέσσερα αλεξίσφαιρα τζιπ, επισκέφθηκε το δημαρχιακό μέγαρο και στη συνέχεια το υπουργείο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σπέκχαρντ είπε ότι με τον κ. Τζίμα συζήτησαν για τον ρόλο της Ελλάδας, που αποτελεί ενεργειακό κόμβο και παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σε ερώτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές, κρατούν ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Σκόπια και σημείωσε ότι ευελπιστεί πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και με την υπογραφή συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα είναι το πιο ευνοημένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας. Επίσης, αναφέρθηκε στον ειδικό διαμεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, υπογραμμίζοντας ότι προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνεννόησης. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, σημείωσε πως το Σχέδιο Αχτισάαρι είναι η καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης για να βρεθεί λύση.
Με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης συζήτησαν επιπλέον για προγράμματα ανταλλαγών στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται για επενδύσεις Αμερικανών επιχειρηματιών στη Βόρεια Ελλάδα. Στο τέλος της συνάντησης, ο πρέσβης των ΗΠΑ δώρισε στον κ. Τζίμα ένα ασημένιο δοχείο με έμβλημα των ΗΠΑ και ο υπουργός ανταπέδωσε με αντίγραφο του χρυσού στεφανιού των Μακεδόνων βασιλέων με τον όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Σπέκχαρντ θα επισκεφθεί αύριο το πρωί το μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Από τον Νοέμβριο του 2007, οπότε ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σπέκχαρντ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη.