Σελίδα 2 από 2 ΠρώτηΠρώτη 12
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 11 έως 12 από 12
 1. #11
  Senior Member Το avatar του χρήστη steangle
  Εγγραφή
  Aug 2007
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Αθήνα - Κυψέλη
  Μηνύματα
  2.673

  Προεπιλογή Ο Απόδημος Ελληνισμός


  Γενικά οι διαπιστώσεις των προαναφερθέντων ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι οι επαναπατριζόμενοι κατά τη διάρκεια της επανένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, συναντούν δυσκολίες και προβλήματα, τόσο στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό τομέα όσο και στη κοινωνική πρόνοια, στις σχέσεις με τις αρχές κλπ
  Οι δυσκολίες των επαναπατριζόμενων κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της παραμονής τους στη πατρίδα, εξαιτίας της μη εκπλήρωσης των αναμενόμενων προσδοκιών τους, δημιουργούν δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην επιθυμία για μια καινούρια μετανάστευση. 'Ετσι, με τη δημιουργία των προϋποθέσεων πλήρους ένταξης μας στην ΕΟΚ (ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού), οι επαναπατριζόμενοι είναι δυνατό να επηρεάσουν συγγενείς, γνωστούς και φίλους και να δημιουργηθεί έτσι ένα νέο κύμα μετανάστευσης, διαφορετικό από εκείνο της δεκαετίας του �60, ως προς την οργάνωση, το χαρακτήρα και τους σκοπούς. Η ανεργία των νέων πτυχιούχων και η επαγγελματική ανασφάλεια, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποδημία ενός δυναμικού με υψηλό κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.
  Τα αναλυτικότερα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών, υπαγορεύουν προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν θετικά τους επαναπατριζόμενους μετανάστες στη προσπάθειά τους για πλήρη επανένταξη στην ελληνική κοινωνία:
  1. Θεωρείται απαραίτητη η συνεργασία των χωρών υποδοχής και προέλευσης για τη δημιουργία φορέων ενημέρωσης, πληροφόρησης και βοήθειας των μεταναστών, τόσο στη χώρα υποδοχής (Δυτ. Γερμανία)για την ένταξή τους στη κοινωνική ζωή, όσο και για μια πιθανή παλιννόστηση στη χώρα αποστολής (Ελλάδα). Ειδικότερα, η παροχή πληροφοριών για την επαγγελματική, οικονομική, κοινωνική ζωή στη πατρίδα και για τις προοπτικές ένταξης των παίδων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κλπ. θα συμβάλει σημαντικά στο σχηματισμό της πραγματικής εικόνας και θα ενισχύσει ή θα αποθαρρύνει την απόφασή τους για την οριστική επιστροφή.

  2. Απαραίτητη θεωρείται και η σύσταση κέντρων συμπαράστασης και ενημέρωσης σε νομαρχιακό επίπεδο, πλαισιωμένων από ειδικούς που θα γνωρίζουν τόσο τις συνθήκες και τα προβλήματα της χώρας υποδοχής όσο και της χώρας αποστολής.

  Η σύσταση των κέντρων αυτών πρέπει να έχει ως σκοπό τα εξής:
  • Τη καταγραφή των στατιστικών στοιχείων των παλιννοστούντων, που θα παρουσιάζουν τη πραγματική εικόνα. 'Ετσι, θα διευκολυνθεί ο προγραμματισμός, η έρευνα και η άμεση βοήθειά τους.
  • Βοηθάει στην ανεύρεση εργασίας ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους άνδρες μεγάλης ηλικίας, που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.
  • Αξιοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν στη χώρα υποδοχής εργαζόμενοι πολλά χρόνια σε διάφορες εργασίες
  • Αξιοποίηση της ξένης γλώσσας, ιδιαίτερα στους νεότερους, σε συνδυασμό με τα τουριστικά επαγγέλματα
  • Ενημέρωση σχετική με την ασφαλή τοποθέτηση των οικονομικών, πάντα με κρατική εγγύηση, ώστε να αποφευχθεί η εκμετάλλευση από ιδιωτικούς φορείς.
  • Βοήθεια στη διεκπεραίωση των υποθέσεων με τις ελληνικές υπηρεσίες, πχ. Τελωνεία, αναγνώριση πτυχίων, σχολικών και επαγγελματικών τίτλων κλπ για γρήγορη και αποτελεσματικότερη τακτοποίησή τους.
  • Συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες για ταχεία και σωστή διεκπεραίωση των υποθέσεων, πχ αλληλογραφία, μεταφράσεις κλπ, για να αποφεύγεται έτσι η εκμετάλλευσή τους.
  • Μέριμνα και βοήθεια για ανεύρεση κατοικίας και συμπαράσταση στις σχέσεις με το καινούριο κοινωνικό περιβάλλον, ειδικότερα στις κοινωνικές σχέσεις των νέων με τους συνομήλικους συμπατριώτες τους, συμμετοχή τους σε εκπολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, διάφορες εκδηλώσεις κλπ
  • Συνεργασία με τις υπηρεσίες (εσωτερικού - εξωτερικού) για άμεση κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, αμέσως μετά την επιστροφή.
  • Συνεργασία με ειδικούς γιατρούς - ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για παρακολούθηση ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή αντιμετωπίζουν κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

 2. #12
  Senior Member Το avatar του χρήστη patrioten
  Εγγραφή
  Mar 2012
  Gender
  Male
  Περιοχή
  Stockholm
  Μηνύματα
  1.130

  Question Αποκλεισμός ομογενών και μεταναστών από τις εκλογές

  Υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός ομογενών και μεταναστών από τις εκλογές.

  Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).

  Το νομοσχέδιο συνάντησε μονάχα τις ενστάσεις του ΚΚΕ που δήλωσε «παρόν», ενώ η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ.

  Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, υλοποιεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτίμησε πως το δικαίωμα που είχε δοθεί στους επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα - νόμιμους αλλά μη πολιτογραφημένους - μετανάστες, αντέβαινε στο Σύνταγμα.

  Η απόφαση ωστόσο, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Πολιτείας να πολιτογραφεί αλλοδαπούς επί τη βάσει «τυπικών και ουσιαστικών κριτηρίων»: νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα, αλλά και τεκμηρίωση των «γνήσιων δεσμών τους προς την ελληνική κοινωνία» (ενσωμάτωση).

  «Οι αποφάσεις των Ολομελειών του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της μειοψηφίας τους, είναι απολύτως δεσμευτικές και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας το αν θα τις υλοποιήσει ή όχι. Η οποιαδήποτε αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ θα συνεπαγόταν ακυρότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών» παρατήρησε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ).

  «Γιατί δεν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία για την ιθαγένεια με τους αυστηρότερους όρους - και με αυτή τη λογική να φτάναμε σε αναπροσδιορισμό του εκλογικού σώματος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος (ανεξάρτητος).

  «Το ΣτΕ είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναποτελεσματικότητά σας στη διαχείριση της παραμονής των μεταναστών και όχι να αποκλείσει όλους τους μετανάστες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στάθης Παναγούλης.

  «Η απόφαση του ΣτΕ βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεδομένου ότι είναι εφαρμοστέα, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Σαλτούρος. Ο Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ) επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό στη Βουλή, και εκτίμησε πως ο πολιτικός κόσμος έχει τοποθετηθεί πλειοψηφικά υπέρ του δικαιώματος ψήφου.

  «Η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, και αποσιωπά πως η εξέλιξη αυτή υπήρξε προεκλογική της δέσμευση» σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Από 170.000 ανθρώπους, είχαν κάνει χρήση του δικαιώματός τους μόνον 12.762. Και τώρα, η συγκυβέρνηση έρχεται να τους καταργήσει και αυτό το δικαίωμα...»

  Η τροπολογία ωστόσο, δέχθηκε βολές και για την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους ομογενείς, που επίσης στερούνται του δικαιώματος ψήφου που είχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  «Τροπολογία κατά των ομογενών» την χαρακτήρισε η εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, θεωρώντας «παράλογη και αντεθνική» την ταύτιση των ομογενών με τους αλλοεθνείς μετανάστες.

  «Υπερψηφίζουμε την τροπολογία με το ίδιο ερώτημα που έθεσαν οι ΑΝΕΛ» ανέφερε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).

  «Πολιτική της Ελλάδας είναι να διατηρηθούν οι ομογενείς στις εστίες τους και να κρατήσουν την υπηκοότητα που είχαν. Δεν είναι σκοπός της Ελλάδας να τους φέρει όλους εδώ» απάντησε ο Ηλίας Βλαχογιάννης (ΝΔ).

  «Αν οι ομογενείς μας στην Αυστραλία πάρουν αυστραλιανή υπηκοότητα, αυτομάτως χάνουν την ελληνική. Το ίδιο γίνεται και με τη Ν. Αφρική» παρατήρησε ο Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ). «Ας μην λαϊκίζουμε λοιπόν ζητώντας "ψήφο στους ομογενείς", χωρίς κατάλληλη επεξεργασία».

  Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε με τη σειρά του, πως η κυβέρνηση φέρνει έγκαιρα μια τροπολογία που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας τα λοιπά ζητήματα στον Κώδικα για την Ιθαγένεια και την συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται.

  «Μέχρι τώρα είχαμε 20 νόμους και 42 κανονιστικές αποφάσεις για τις νομιμοποιήσεις. Τώρα έρχεται ένας νόμος. Απλοποιούνται οι διαδικασίες. Οι άδειες εργασίας, από τέσσερις κατηγορίες γίνονται μία - και καταργούμε 20 δικαιολογητικά. Έχουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

  Υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός ομογενών και μεταναστών από τις εκλογές
  "Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός."

Παρόμοια Θέματα

 1. Απόδημος Ελληνισμός
  Από steangle in forum Η Ζωή στο εξωτερικό
  Απαντήσεις: 7
  Τελευταίο Μήνυμα: 01-12-2012, 17:59

Ετικέτες γι αυτό το Θέμα (tags)

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
 • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
Search Engine Optimization by vBSEO