Δεν είδα κανέναν να υπολογίζει μια σημαντικότατη παράμετρο, το γεγονός ότι στην ερχόμενη Ευρωβουλή θα είναι ενισχυμένα, με μεγάλη δύναμη κι επιρροή τα Εθνικά/Εθνικιστικά/Ευρωσκεπτιστικά Κόμματα και Κινήματα από όλη την Ευρώπη. Ειδικά η παρουσία της Μαρί Λεπέν, που θα εκπροσωπεί τη Γαλλία, μέρος της καρδιάς της Ε.Ε., σίγουρα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και θα είναι σημαντική. Τολμώ να πω δε πως επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι η Λεπέν κι αυτό θα σηματοδοτήσει ακόμα περισσότερα.

Φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν εμάς, τους πολίτες της Ευρώπης. Ναι μεν θα σηματοδοτηθούν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Ε.Ε., αλλά προς άλλη κατεύθυνση, διαφορετική από τη δική μας. Με λίγα λόγια, σίγουρα θα τεθούν περιορισμοί μετανάστευσης σε πολίτες εκτός Ευρώπης. Κι αυτό είναι καλό για εμάς, γιατί θα απελευθερώσει περισσότερες θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς, προσφέροντας μας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Καλά όσα σχεδιάζονται από εκείνους που κατέχουν τα ηνία σήμερα και καλή η συζήτηση γύρω από αυτά, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στις παρασκηνιακές εξελίξεις, στους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που συντελούνται σε όλη την Ευρώπη και σιγά-σιγά θα αποτυπωθούν στη συλλογική πολιτική της Ευρώπης.