Από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της ζωή στην παραδοσιακή κοινωνία ήταν ο γάμος.Κρατούσε μια εβδομάδα και πολλές μέρες της προετοιμασίας του ήταν γεμάτες συμβολικές εκδηλώσεις, με στόχο την απομάκρυνση του κακού και την εξασφάλιση της καλοτυχίας και της ευγονίας των νεόνυμφων,

Τα πολλά συνοδευτικά του εθίμου τραγούδια και οι χοροί υποδηλώνουν τη σημαντικότητά του. Οι Βλάχοι της Ανατολικής Μακεδονίας έχουν πλούσια εθιμική ζωή που είναι δηλωτική της ηπειρώτικης καταγωγής τους.

Τετάρτη βράδυ:
«Το Ανάπιασμα κουλούρας» στο σπίτι της Σκλιβανίτισας νύφης.
Στο σπίτι της Νύφης συγγενείς και γείτονες συγκεντρώνονταν για το «ανάπιασμα της κουλούρας» του γάμου. Ετοίμαζαν όλα τα αναγκαία για την περίσταση υλικά -αλεύρι, νερό, προζύμη- και απαραίτητα σκεύη
Ένα αγόρι ή κορίτσι που είχε μάνα και πατέρα στη ζωή έφερνε το "Άκριτο νερό".

Σε όλη την διαδρομή προς τη βρύση και την επιστροφή δεν έπρεπε να μιλήσει καθόλου το παιδί. Με το νερό αυτό θα ανακάτευε το προζύμι της κουλούρας ενώ όλοι οι συγγενείς τραγουδούσαν το τραγούδι «Ποιος την φτιάχνει την κουλούρα, μήλα ρόιδα την κεντάει.
Την στιγμή του «αναπιάσματος» έξω από το σπίτι ρίχνουν τουφεκιές
Την κουλούρα θα κεντούσαν και θα έψηναν οι κοπέλες την άλλη μέρα.
Τις κουλούρες τις άλλαζαν οι «βλάμηδες και «μπράτιμοι»,όταν πήγαινε ο γαμπρός να πάρει την νύφη την Κυριακή.

Πέμπτη: Στο σπίτι του Γαμπρού
Την Πέμπτη το πρωί στο σπίτι του γαμπρού μαζεύονταν όλες οι γυναίκες του σογιού για "το προζύμι" το "Άλαλου" όπως το λέγανε στα Βλάχικα.
Το νερό που θα χρησιμοποιούσαν το έφερναν από τρεις βρύσες, ανύπαντρα κορίτσια, που ζούσαν και οι δύο γονείς τους.
Με το προζύμι αυτό έφτιαχναν και το Παξιμάδι για τα καλέσματα.

Την Κυριακή το πρωί στο σπίτι του γαμπρού.
Ξύρισμα Γαμπρού
Ο γαμπρός καθόταν στην μέση της αυλής. Οι Φίλοι του γαμπρού -πάντα μονός αριθμός- τον ξύριζαν. Πρώτος σταύρωνε ο νουνός και έδινε την ευχή του για καλά στέφανα και «ασήμωνε», ακολουθούσαν οι γονείς, οι συγγενείς και όλος ο κόσμος.

Μετά έντυναν και στόλιζαν το γαμπρό φορώντας του την πιο όμορφη «Καντούσα» από λευκό μαλλί.