Οταν το GPS μεταλλάχθηκε…

Το GPS ξεκίνησε ως σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης που βοηθούσε όσους είχαν τα ανάλογα μηχανήματα και προγράμματα (Destinator, Navigator κ.λπ.) να μη χάνονται ή να ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Το πολύ-πολύ να περιείχε και ορισμένες πληροφορίες σχετικά με φαρμακεία, σταθμούς πρώτων βοηθειών ή ξενοδοχεία. Σήμερα όμως δεν υπάρχει μόνο στα αυτοκίνητα ή στα μέσα μεταφοράς αλλά και στα χέρια των πεζών.
Οπως συμβαίνει συνήθως, το ίντερνετ έγινε και πάλι μπροστάρης των εξελίξεων. Στο site www.ngi.gr/forum, στην κατηγορία «χρήσιμα σημεία ενδιαφέροντος» (interest points) ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει και να προσθέσει δωρεάν στο πρόγραμμα που διαθέτει αρχεία που έχουν δημιουργηθεί από διάφορους experts των τοποθεσιών και που περιέχουν τις πιο «περίεργες» και αρκετές φορές χρήσιμες πληροφορίες.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ας πούμε, ότι ένας οδηγός μέσα από την πλοήγηση στο GPS του μπορεί να ειδοποιηθεί για τις κάμερες που υπάρχουν στους δρόμους; Οχι μόνο για τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, αλλά και γι’ αυτές των λεωφορειολωρίδων, των μπλόκων της Τροχαίας ακόμη και για τα ραντάρ (φορητά και μη) που υπάρχουν «εκεί έξω», στοιχεία που προέρχονται κυρίως από τα site http://www.bloca.gr/, http://www.anti-camera.gr/ αλλά και από την «καλή καρδιά» εθελοντών οδηγών, που συνήθως έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και έχουν χρυσοπληρώσει την Τροχαία. Ετσι, κάθε φορά που το όχημα πλησιάζει σε μια κάμερα, το GPS ειδοποιεί τον οδηγό, τόσο φωνητικά όσο και με το σχετικό εικονίδιο, για την ύπαρξή της. Το πότε θα σε ειδοποιήσει το σύστημα το ορίζεις εσύ, π.χ. 500, 1.000 μέτρα πριν, και αν θέλεις μπορείς να βάλεις όχι μία αλλά δύο προειδοποιήσεις.

Ενα άλλο πολύ χρήσιμο αρχείο είναι αυτό που περιέχει όλα τα βενζινάδικα. Πατώντας πάνω στο εικονίδιο που εμφανίζεται στην οθόνη σου, αυτόματα φαίνεται αν, για παράδειγμα, το βενζινάδικο που βλέπεις στα 100 ή 200 μέτρα έχει φάει πρόστιμο, πότε και για ποιον λόγο (στοιχεία που προέρχονται από το επίσημο σάιτ του υπουργείου Ανάπτυξης). Μπορείς επίσης να δεις και ποια βενζινάδικα είναι «βραβευμένα» με σήμα ποιότητας.

Οι οίκοι ανοχής και τα στριπτιτζάδικα μαζί με τις κάμερες κυκλοφορίας αποτελούν το πιο «πολυδιαβασμένο» αρχείο του forum. Κατεβάζοντάς το μπορείς να ειδοποιείσαι για όλα τα strip shows της πόλης αλλά και για τις «κρυφές κόκκινες γωνιές» και, κρίνοντας από το πόσοι το έχουν «κατεβάσει», θα λέγαμε ότι αποτελεί βασική ενημέρωση για τους περισσότερους χρήστες, που στην πλειοψηφία τους είναι άντρες.
Boxakia
Ποια «σημεία ενδιαφέροντος» μπορεί να «κατεβάσει» ένας χρήστης:
-κάμερες ελέγχου ταχύτητας
-επικίνδυνα σημεία εθνικών οδών
-βενζινάδικα
-ξενοδοχεία
-φαρμακεία
-δημόσιες υπηρεσίες
-τράπεζες
-αλυσίδες καταστημάτων: καφετεριών, παιδικών παιχνιδιών, αντιπροσωπιών αυτοκινήτων, καθαριστηρίων, ειδών δώρων, ειδών τεχνολογίας, κούριερ
-σούπερ μάρκετ
-συνεργεία
-φαστφουντάδικα
Ποια «σημεία ενδιαφέροντος» προτείνουν οι χρήστες να δημιουργηθούν:
-κολυμβητήρια
-μαγαζιά (κυρίως εστιατόρια) με κακό σέρβις (έτσι ώστε να αποφεύγονται)
-κάμπινγκ
-παιδότοποι (διότι ναι και οι μαμάδες πλοηγούνται στο GPS!)
-water parks
-λαϊκές (έτσι ώστε να αποφεύγονται οι δρόμοι αυτοί κατά τις ημέρες που λαμβάνουν χώρα οι λαϊκές)
-εκκλησίες
-κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης γυναικών
-γραφεία τελετών (!)
-σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη (αρκετοί μάλιστα ζητούν τις συντεταγμένες για να την επισκεφθούν)!
Οι καλύτερες ατάκες του forum:
-(σχετικά με τη συγκέντρωση των παιδότοπων)
«Δεν ξέρω αν το ακούσατε, αλλά έγινε απόπειρα απαγωγής παιδιού από παιδότοπο στη Νέα Σμύρνη. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να βάλουμε παιδότοπους που να μην τους έχουμε επισκεφθεί!»
-(σχετικά με τη συγκέντρωση των γραφείων τελετών)
«Σε περίπτωση αναστάσεως, το φέρετρο επιστρέφεται;»,
«Μην αγχώνεσαι, αν αποδημήσεις σε βρίσκουν αυτοί πρώτοι!»
-(σχετικά με τη συγκέντρωση των κομμωτηρίων και των καταστημάτων καλλωπισμού των γυναικών)
«Ναι, ναι, ναι! Δεν θα τα βάλουμε στα χρήσιμα, ούτε στα αγαπημένα αλλά σε νέα κατηγορία που θα λέγεται “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ”, με δυνατότητα αποφυγής και προειδοποίηση 1 χλμ. πριν!»
-(σχετικά με την κατηγορία «οίκοι ανοχής και στριπτιτζάδικα»)
«Στους οίκους ανοχής θα συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες;»
«Τα μέλη του forum της Θεσσαλονίκης απαιτούν να αναρτηθεί και αρχείο με τους οίκους ανοχής για τη Θεσσαλονίκη!»,
«Χθες ξεκίνησε η καταγραφή επισήμως. Κατέγραψα το σημείο, αφού είχα μια πρώτη “επαφή”. Θα γράψω και εντυπώσεις. 200 και κάτι ευρώ έκαναν φτερά. Παρακαλείται η NGI όπως μου κόψει μισθό για τον κόπο, το χρήμα και ό,τι άλλο αφήνω εκεί…»,
«Προς αποφυγή οικογενειακών προβλημάτων, κατά την πλοήγηση σε τέτοια σημεία ενδιαφέροντος να απενεργοποιείτε τη φωνητική ειδοποίηση όταν βρίσκεστε με τη γυναίκα σας!»