Ιλιγγιώδης αρχιτεκτονική
Περιστρεφόμενος ουρανοξύστης θα προσφέρει μοναδική θέα του Ντουμπάι


Διαμερίσματα στο άκρον άωτον του ύψους και της πολυτέλειας

Ντουμπάι
Το φουτουριστικό αρχιτεκτονικό τοπίο του Ντουμπάι θα γίνει σύντομα ακόμα πιο εντυπωσιακό. με την ανέγερση ενός ουρανοξύστη 68 ορόφων οι οποίοι θα περιστρέφονται ανεξάρτητα για να προσφέρουν θέα 360 μοιρών.

Ο πύργος της εταιρείας Dynamic Architecture, με έδρα τη Φλωρεντία και επικεφαλής τον γνωστό αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Φίσερ, θα περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα, ξενοδοχείο «έξι αστέρων» και ελικοδρόμιο στον 64ο όροφο.

Το τελευταίο επίπεδο, σε ύψος 313 μέτρων, θα καταλαμβάνουν πέντε διαμερίσματα στο άκρον άωτον του ύψους και της πολυτέλειας, με το ακριβότερο να περιλαμβάνει κήπο και πισίνα.

Κάθε όροφος θα περιστρέφεται ανεξάρτητα, ελεγχόμενος από σύστημα φωνητικών εντολών, ενώ το κτίριο θα είναι εξοπλισμένο και με ανεμογεννήτριες.

Το φιλόδοξο σχέδιο, αναφέρει το CNet.com, παρουσιάστηκε νωρίτερα τον Απρίλιο σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μπουρζ Αλ Αράμπ, το εμβληματικό ξενοδοχείο του Ντουμπάι σε σχήμα ιστιοφόρου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα τολμηρό όχι μόνο όσον αφορά τους περιστρεφόμενους ορόφους, αλλά και από κατασκευαστική άποψη. Το κτίριο θα αποτελείται από επαναλαμβανόμενα δομικά στοιχεία που θα κατασκευαστούν σε εργοστάσιο κοντά στο λιμάνι του Τζέμπελ Αλι.

Το 90% του ουρανοξύστη θα φτάσει στο Ντουμπάι προκατασκευασμένο και θα εγκατασταθεί σε έναν κεντρικό κύλινδρο που θα ανεγερθεί με παραδοσιακές τεχνικές. Στο εργοτάξιο θα απαιτούνται ανά πάσα στιγμή μόνο 90 τεχνικοί, αντί για τους περίπου 2.000 εργάτες που απαιτούνται σε έργα αυτού του μεγέθους.

Η Dynamic Architectures υπερηφανεύεται ότι ο πύργος της θα είναι και ο πιο «πράσινος» του κόσμου. Συνολικά 48 ανεμογεννήτριες, τοποθετημένες οριζόντια ανάμεσα στους περιστρεφόμενους ορόφους, θα προσφέρουν 1,2 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως. Οι ανάγκες του κτιρίου απαιτούν μόλις 8 τουρμπίνες, ενώ οι υπόλοιπες αρκούν για την τροφοδοσία πέντε ακόμα κτιρίων του ίδιου μεγέθους.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2007 και θα ολοκληρωθούν σε μόλις ενάμισι χρόνο.

Αν το εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχές, το εργοστάσιο του Τζέμπελ Αλιθα κατασκευάσει δομοστοιχεία για παρόμοιους πύργους σε 11 ακόμα πόλεις, ανάμεσά τους το Τόκιο, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και το Μιλάνο.

Στο Ντουμπάι, στο μεταξύ, κατασκευάζεται η μεγαλύτερη τεχνητή μαρίνα του κόσμου, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα τεχνητών νησιών του κόσμου, καθώς και το Μπουρζ Ντουμπάι (Πύργος του Ντουμπάι), που θα είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το ύψος του κρατείται μυστικό, αλλά αναμένεται να υπερβεί τα 800 μέτρα.