Προς την πλευρά του Blu-ray κλίνει ο ανταγωνισμός για τα DVD νέας γενιάς


Η Warner Bros ανακοίνωσε ότι στο εξής οι ταινίες της θα κυκλοφορούν αποκλειστικά σε δίσκους Blu-ray της Sony, καταφέροντας έτσι ένα σημαντικό πλήγμα στο ανταγωνιστικό φορμά HD DVD της Toshiba.
Aναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Warner Bros ίσως σηματοδοτεί την οριστική νίκη της Sony στον λεγόμενο «πόλεμο των φορμά», ο οποίος έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και καθυστερεί τη διάδοση των οπτικών δίσκων νέας γενιάς. Τα δύο στάνταρτ είναι ασύμβατα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές να βρίσκονται σε δίλημμα και να αναβάλουν την απόφασή τους.
Η Warner Bros, στην οποία αντιστοιχεί το 18 με 20 τοις εκατό των πωλήσεων DVD στις ΗΠΑ, είναι το πέμπτο στούντιο του Χόλιγουντ που επιλέγει το Blu-ray, ενώ μόνο δύο υποστηρίζουν το HD DVD. Το Blu-ray χρησιμοποιείται επίσης στην κονσόλα Playstation της Sony και στους υπολογιστές της Apple, ενώ η Microsoft έχει επιλέξει HD DVD για το Xbox 360.
Στην αμερικανική αγορά, οι δίσκοι Blu-ray πέρασαν σε πωλήσεις τα HD DVD σε αναλογία δύο προς ένα την περυσινή χρονιά, ενώ το στρατόπεδο της Sony φαίνεται να προηγείται και στις πωλήσεις των συσκευών αναπαραγωγής.
Η Warner Bros, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, επέλεξε το φορμά Blu-ray με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων και με την ελπίδα να σταματήσει η σύγχυση που επικρατεί στην αγορά.
Αν και τα δύο φορμά προσφέρουν εικόνα και ήχο υψηλής ποιότητας, υπάρχουν και ορισμένες διαφορές μεταξύ τους. Το Blu-ray έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, που φτάνει τα 50 Gigabyte, ενώ το HD DVD περιορίζεται στα 30 GB.
Το μειονέκτημα του Blu-ray είναι ότι η παραγωγή του απαιτεί νέες κατασκευαστικές μεθόδους, σε αντίθεση με το HD DVD που περιορίζει σημαντικά το επιπλέον κόστος.


H Toshiba έτοιμη να παραδεχτεί την ήττα της στον πόλεμο των DVD

Πηγές στο εσωτερικό της Toshiba ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία σχεδιάζει να παραιτηθεί από το φορμά HD DVD και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο για το ανταγωνιστικό Blu-ray της Sony. Ο τέλος του πολέμου αναμένεται να αποδειχθεί καλό νέο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις δύο εταιρείες.Η Toshiba εξετάζει το θέμα και «η πλήρης απόσυρση είναι μια από τις επιλογές που εξετάζει» δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό πρακτορείο στέλεχος που διατηρεί την ανωνυμία του.
Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή στο Reuters πηγή που επίσης δεν κατονομάζονται: «Έχουμε εισέλθει στην τελική φάση του σχεδιασμού για την έξοδό μας από την αγορά DVD νέας γενιάς.
Ο πόλεμος των δύο ασύμβατων φορμά, που συχνά παρομοιάζεται με τον πόλεμο VHS-Betamax τη δεκαετία του 1980, έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές ως προς το ποια συσκευή να επιλέξουν.
Οι δίσκοι Blu-ray παράγονται με υψηλότερο κόστος, έχουν όμως μεγαλύτερη χωρητικότητα και έχουν κερδίσει την υποστήριξη των σημαντικότερων στούντιο του Χόλιγουντ. Την αντίπαλη πλευρά του HD HDV είχε προτιμήσει και η Intel και η Microsoft στο Xbox 360, μεταξύ άλλων.
Το Blu-ray ήδη προηγείτο σημαντικά στις πωλήσεις, ωστόσο το οριστικό τέλος του HD DVD είχε αρχίσει να διαφαίνεται καθαρότερα τον Ιανουάριο, όταν η Warner Brothers ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το φορμά της Toshiba στα DVD ταινιών.
«Εκτιμούμε προσεκτικά τις κινήσεις στην αγορά καθώς είναι αληθές ότι η απόφαση της Warner Bros να παράγει τίτλους αποκλειστικά σε Blu-ray επηρεάσε τις πωλήσεις μας τον Ιανουάριο» δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Toshiba.
Εκτός του ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές στις αγοραστικές τους αποφάσεις, η απόσυρση της εταιρείας φαίνεται να βοηθά και την ίδια.
Έπειτα από τις φήμες ότι η εταιρεία θα αποσυρθεί από τον πολυδάπανο χώρο, η μετοχή της Toshiba ανέβηκε κατά 5,47% τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ η μετοχή της Sony ανέβηκε κατά 1,03%.